Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Jakie tarcze i klocki do 40TDI ?

Układ hamulcowy
muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2020
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 204KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Jakie tarcze i klocki do 40TDI ?

Post autor: muda44 » 04 wrz 2025, 08:24

Cześć Wam
Od niecałych 2 lat jeżdżę A6 C8 40TDI Avant 2020r.
Na początku roku nadszedł czas na wymianę tarcz z przodu ( ranty i zaczęły bić z mojej winy ). Tarcze + klocki ASO wytrzymały około 2000km spokojnej jazdy i zaczęły bić przy hamowaniu gorzej od starych.
Nie miałem czasu na reklamację i kupiłem drugi już komplet przód i tył w zestawie z nowymi śrubami itd. Sam wymieniłem zgodnie ze sztuką.
Te wytrzymały jakieś 9000km ( od początku nie było idealnie przy hamowaniu ) i teraz na zimnym przy około 120km/h samochód wpada w drgania.
Przed wymianą pomiar piast, idealne czyszczenie itd itp. 3 dni temu sprawdzenie kół ( kupiłem nowe 20 i mają jakieś 5000km przejechane ) i wyważenie w ASO
Dodam że spokojnie jeżdżę i staram się hamować silnikiem a i tak te tarcze już mają około 1mm rant...

Na co zmienić?

Nasi2000
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI CCAA 299KM
Napęd: Quattro

Re: Jakie tarcze i klocki do 40TDI ?

Post autor: Nasi2000 » 10 wrz 2025, 21:38

ATE

muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: muda44 » 11 wrz 2025, 09:32

ATE miałem kilka razy w różnych samochodach. Do jazdy miejskiej i dookoła komina ok ale na autostrady i wyższe prędkości nie wytrzymują.

Poczytałem tu i na różnych forach. Popytałem tu i tam i kupiłem klocki EBC Yellow na przód i tył wprost od dystrybutora żeby mieć pewność.
Jakość ich wykonania to garażowe DIY porównując do klocków z ASO. Mam mieszane odczucia czy je zakładać.
Obróbka metalu słaba, nie ma to znaczenia praktycznego ale przy cenie prawie 1200zł za kpl na przód jednak razi.
Nitowanie "ciężarków" - jedne mocniej inne mniej.
Farba tu i tam obita lub niedomalowane.
Miejscami ubytki metalu w miejscach gdzie klocki będą trzymane w zaciskach.
Blaszki w klockach przednich z dużym luzem w jednym klocku nitowane blaszki latają z dużym luzem...
Niby nie powinno to wpływać na bezpieczeństwo ale na trwałość przy dużych przebiegach może.

Zamówiłem też tarcze DBA Street T2

Dodano po 2 godzinach 59 minutach 20 sekundach:

Dodano po 2 minutach 36 sekundach:

Dodano po 3 minutach 23 sekundach:
Ten z odciśniętym tłoczkiem hamulcowym to oryginał. Blaszka nie ma najmniejszego luzu a dopiero ta druga ma luz.
Załączniki
5.jpg
5.jpg (102.77 KiB) Przejrzano 115 razy
4.jpg
4.jpg (220.31 KiB) Przejrzano 115 razy
3.jpg
3.jpg (109.35 KiB) Przejrzano 117 razy
2.jpg
2.jpg (122.22 KiB) Przejrzano 117 razy
1.jpg
1.jpg (85.04 KiB) Przejrzano 117 razy

muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: muda44 » 12 wrz 2025, 07:06

Klocki są bardzo dobrze zapakowane a to nie jest dzisiaj takie oczywiste.

Dojechały tarcze na tył.
Bardzo dobrze zapakowane, zabezpieczone na czas transportu i przechowywania. Wizualnie bez skaz, ładnie pokryte lakierem ale nie widać wyważania.
Załączniki
A.jpg
A.jpg (157.69 KiB) Przejrzano 106 razy
B.jpg
B.jpg (215.59 KiB) Przejrzano 106 razy

sruba50
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: marek
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Manual

Post autor: sruba50 » 13 wrz 2025, 08:57

Ale o co Ci chodzi?

muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: muda44 » 15 wrz 2025, 07:58

sruba50 pisze:
13 wrz 2025, 08:57
Ale o co Ci chodzi?
Jak w temacie. Szukam lepszej alternatywy dla tego co kupiłem w ASO. Szukając info w sieci i info od wielu sprzedawców kupiłem zestaw jak wyżej i pokazuje co przyszło a z czasem opiszę ich trwałość, zmiany w hamowaniu, pyleniu itp.

Na przód kupiłem tarcze EBC TG bo na DBA trzeba czekać kilka miesięcy albo szybsza ale bardzo droga dostawa lotnicza.
Tu jakość pakowania gorsza, luźno wrzucone w osobne kartony a te w karton główny. Niestety tarcze mają miejscami starta farbę w tym na rantach i w miejscu styku felg.

Dodano po 3 minutach 56 sekundach:
Zestaw założyłem. bicie tarcz tył to 0,01 do niecałych 0,02. Przód gorzej zmierzyć ze względu na nacięcia ale mieści się w tolerancji 0,05.
Co ciekawe stare tarcze nie przekraczały 0,05 a jednak samochód na nich wpadał w minimalne wibracje.

Przejechane pierwsze 120km zgodnie ze sztuką docierania. wibracje znacznie mniejsze.
Załączniki
qqqq.jpg
qqqq.jpg (136.09 KiB) Przejrzano 93 razy

muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: muda44 » 18 wrz 2025, 07:09

Dotarłem całość wg opisu ze strony EBC PL

IV. Docieranie
Docieranie należy przeprowadzić na odcinkach dróg, które umożliwiają bezpieczne wykonanie poniższych manewrów, zgodnie z przepisami ruchu drogowego.
Docieranie polega na stopniowym rozgrzewaniu tarcz, bez szoku termicznego i służy wzajemnemu dopasowaniu się powierzchni ciernych tarcz i klocków.
Należy wykonać 15 około 3-sekundowych hamowań z prędkości 90 km/h do 50 km/h. Następnie należy wykonać kolejne 15 około 3-sekundowych hamowań z prędkości 90 km/h do 25 km/h.
Pomiędzy pojedynczymi hamowaniami należy chłodzić tarcze jadąc z prędkością >50 km/h przez około 1 minutę. Podczas przeprowadzania procedury docierania należy unikać zatrzymywania pojazdu, celem zapewnienia optymalnego chłodzenia tarcz.
UWAGA! Przez pierwsze 300 km po wymianie tarcz hamulcowych należy unikać silnego i nagłego hamowania.

A na stronie EBC UK dla tych klocków jest taka procedura.
EBC Yellowstuff Bed-in Procedure
Fast Street use Pre Bed Fade 1 – drive 50 to 100 miles on Public road/highway normal driving to allow the pads to mate up to the disc and establish full contact followed by 8 stops from 80 mph to 30 mph at 300-yard intervals and then coasting allowing the brakes to cool.

Yellowstuff, although track-capable, is no longer recommended for track use on most cars due to its long bed in the process. BlueStuff is now our recommended entry-level race pad for all vehicles, which as a track hybrid is still great on the street and even better on track. But if you are to use Yellowstuff on the track, follow the below Fade procedures;
FADE 2 – After the basic street pre-bed above is performed on the road or at the track if installed there …..Perform 10 medium pressure snubs at the track from 80-20mph leaving 300 meters between each snub (approx 0.4g decel)
Allow pads to cool for 15 minutes minimum after coasting to the pits allowing brakes to cool a little.
FADE 3 – Perform 6 high-pressure snubs from 90-20mph with a maximum acceleration between consecutive snubs. (approx 0.8g decel, or 80% of an emergency stop)
Allow the brakes to fully cool for a minimum of 1 hour before the race session.
We advise using disc heat paint to ensure green fade is avoided, continue reading below for more details

Nic się nie zwichrowało, hamulce jak w nowym aucie. Nie piszczą, nie widzę nadmiernego pylenia a przy mocniejszym hamowaniu po około 2s hamowania delikatnie słychać prawdopodobnie te nacięcia z przodu i w tym momencie siła hamowania nieznacznie wzrasta.
Pedał hamulca zrobił się bardziej twardy, znajdę chwilę to odpowietrzę.
Na tą chwilę przejechane około 600km i jestem zadowolony.

muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: muda44 » 15 paź 2025, 08:57

Po przejechaniu około 900km, wyżej pokazany na zdjęciu, źle zanitowany ciężarek dostał lekkiego luzu a klocki w prawym przednim kole zaczęły piszczeć bez hamowania jeżdżąc po mieście. Klocki ponownie zdemontowałem, dobiłem ten nit a tam gdzie piszczało - pokazane wyżej luźne blaszki miały za duży luz i nie odciągały klocka od tarczy. Punktakiem dobiłem nit we wszystkich przednich klockach. Przejechałem ponad 2000km i jest wszystko ok. Nic nie piszczy, mało pyłu na felgach i lepsze hamulce na zimnym i na ciepłym.

Awatar użytkownika
keisim
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2019
Moje auto: Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: keisim » 20 paź 2025, 17:11

Cześć

Borykam się z podobnymi problemami jak Ty @muda44 :|

Na początku roku wymieniłem przód na oryginały (tarcze+klocki). Na wiosnę, po kilku szybszych przejazdach i mocniejszych dohamowaniach zaczęło się bicie/wibracje. Nie było kałuż, deszczu, tarcze nie zostały nagle schodzone, tylko mocniej obciążone termicznie. Biły lekko na zimno i mocno na ciepło.

ASO przyjęło samochód na naprawę gwarancyjną ale ostatecznie odmówiło wymiany ze względu na "przekroczenie temperatury płynu hamulcowego o 495 st.C." !?! Nie chcę mi się tego komentować, odebrałem auto bo stało tam niemal tydzień (ściągali przyrząd do pomiaru bicia piast) a ja jeździłem zastępczym...

Jako, że tarcze i tak nadawały się do wymiany, zdecydowałem się na przetoczenie tarcz na samochodzie, i przy okazji wymieniłem klocki na Hawk Performance HPS 5.0. Po tym zabiegu zniknęły wibracje na zimo. Po "uczciwym" dotarciu pojeździłem dynamicznej i pojawiły się wibrację na ciepło. Wygląda to więc na odkształcenia stopu w wysokiej temperaturze. Po schłodzeniu było znacznie lepiej, ale ostatnio też pojawiły się lekkie wibracje.

Aktualnie stoję przed dylematem co założyć. Niestety w wersji Alroad są inne tarcze (wysokość większa o 10mm), i wybór jest dużo mniejszy niż w zwykłych C8.
Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI 349KM 700Nm + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm

muda44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: muda44 » 21 paź 2025, 08:18

Pierwszy montaż tarcze i klocki jak pokazuje życie są wyższej jakości niż te montowane później w ASO.
Poszukaj, popytaj w sklepach o tarcze DBA i klocki Yellow, ewentualnie tarcze EBC ale sprawdź klocki przed założeniem jak pokazywałem wyżej.
Przetoczenie w takich tarczach przeważnie nic nie daje, przerabiałem to kiedyś w BMW 530D.
U mnie póki co bez zastrzeżeń.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl