Kurde no to jestem w szoku ale temat jest o V6;)Domel48 pisze:Kurde no to jestem w szoku ze w silniku 4,2 V8 gorne lancuchy rozrzadu napinaja wariatory zmiennych faz rozrzadu.Nie obraz sie kolego ale wydaje mi sie ,że bzdury piszesz.
[V6] napinacze łańcucha rozrządu
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Wypowiadasz się w wątku dotyczącym V6. Twoja odpowiedź była skierowana do kolegi, który ma 2.4 V6. Skąd tu V8 - nie wiem. AFAIK odmienna konstrukcja dotyczy silnika 3.0 oraz V8, ale nie wszystkich. Z ETKI wynika, że klasyczne rozwiązanie (jak u nas) w V8 mają ARS, AQJ, ASG i ANK.Domel48 pisze:Kurde no to jestem w szoku ze w silniku 4,2 V8 gorne lancuchy rozrzadu napinaja wariatory zmiennych faz rozrzadu.Nie obraz sie kolego ale wydaje mi sie ,że bzdury piszesz.
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

Aby wykluczyć część potencjalnych przyczyn, w takich samych okolicznościach odpal z odłączonym osprzętem (zdjęty pasek wielorowkowy). Jeśli nie będzie różnicy, to upewnij się, która strona wydaje ten odgłos i obowiązkowo dekiel w górę. Nie brzmi to za dobrze. To plus terkotka mogą wskazywać właśnie na napinacz/łańcuch.
Zakładam, że odgłos pochodzi z górnej części silnika (wystarczy pochylić się nad silnikiem).
Zakładam, że odgłos pochodzi z górnej części silnika (wystarczy pochylić się nad silnikiem).
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
Witam
VAGa niestety nie posiadam. W Ostrowcu jak byłem u mechaników to mówią że się nie da tego sprawdzić choć ja mówiłem że się da bo o tym czytałem , na temat logów nikt nie słyszał. Piszę już na całym forum kto to może sprawdzić i niestety nikt się nie odezwał. Szukam mechanika lub (diagnosty z VAG-iem) z woj.świętokrzyskiego lub ościennych województw, który by to wszystko ogarnął. Tel:662 244 443
Dziękuję za dotychczasowe porady.
Marek
VAGa niestety nie posiadam. W Ostrowcu jak byłem u mechaników to mówią że się nie da tego sprawdzić choć ja mówiłem że się da bo o tym czytałem , na temat logów nikt nie słyszał. Piszę już na całym forum kto to może sprawdzić i niestety nikt się nie odezwał. Szukam mechanika lub (diagnosty z VAG-iem) z woj.świętokrzyskiego lub ościennych województw, który by to wszystko ogarnął. Tel:662 244 443
Marek
-
tkamicki5
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Paliwo: Diesel
Marek2440 pisze:Witam
Marek
A to takie proste , kabel wystarczy za 30 PLN , program ściągnąć i w drogę.
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

I już po 760zł. Chyba koledzy testują, bo większy popyt = większa cenaMarek2440 pisze:Witam
a co koledzy powiedzą na te napinacze są na obie strony po 600 zł 1 szt .Numery tak jak oni piszą są takie same jak na orginałach u mnie są takie same 2.4 benzyna ARJ 1999.r
Wczoraj znalazłem na necie
Pozdrawiam Marek
http://sklep.gawex.com.pl/product.php?id_product=536
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

Pojawiły się kolejne wersje. Piszą, że oryginalne, choć widać, że chińskie znaczki
Ale cena niższa niż poprzednich chińczyków.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2013, 21:48 przez krisker, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
- Zagór
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Nie.pawel1 pisze:koledzy czy przez nie sprawny napinacz zmiennych faz może źle działać na pasek rozrządu np.lekko go poluzować![]()
Napinacz - zresztą nie jest to żaden napinacz, a nastawnik (przestawiacz) faz rozrządu, skutkiem jego pracy jest zmiana fazy wałka ssącego względem wałka wydechowego oraz wału korbowego, nie ma nic do napędu rozrządu paskiem.
- pawel1
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Paweł
- Rocznik: 2002
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
To co moze byc grane dwa dwa razy kupilem napinacz hydrauliczny do rozrzadu i pokilkunastu kilometrach dalej jest luzny nie mam pojecia co jest a teraz mi sie jeszcze wysypal ten napinacz od zmiennych faz rozrzadu juz wlozylem w silnik 3000tys i nie chodzi tak jak trzeba a rozbierany byl juz dwa razy mam dosc