[C5 2,8Q]Duże spalanie
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Filip
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Audi oficjalnie podawało spalanie 18 ltr BENZYNY/100 km w mieście. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest kupno o połowę mniejszego auta i silnika
pozdrawiam. Zejście poniżej wartości podanych przez producenta podczas sterylnego testu wykonywanego na torze to było by za dużo 
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Nie no ja mówię o średniej ale 16.8 a 18 litrów to wg mnie żadna różnica. Ale posłuchajcie siebie ludzie
1700 kg auto wiadomo ktoś mi poda 1583kg ale jak zasiądzie do niego 100 kg koleś i jego cycata lola 50 kg to jest 1700 do tego motor 6 cylindrowy w układzie V napęd quattro + automat . Każdy do tego zakłada szerokie opony wielkie felgi i ma palić 16 litrów albo 15.999 bo jak wtrąci więcej to juz panika że lambda padła
dajcie na luz. Przecież to auto jest wielgachne
wystarczy ze w trasie nie będziemy jechali 110 a 115 i już nam pół litra podskoczy. A wiatr z przodu też ma znaczenie. A jazda pod górę . A ilość osób
jejku
Nie róbcie sobie kłopotu że wam 18 litrów rozwodnionego LPG wdupcy
Mój brat jeździ służbowym Oplem astrą 1.4 twinport i pali mu 6 lub 10 benzyny w zależnosci czy się spieszy cze mniej się spieszy. Zapomniałem dodać najważniejszego
Te nasze auta to staruchy 10 letnie. więc nie ma co myśleć o parametrach książkowych.
-
dlugi1976
No u mnie to minimum - trasa (bydgoszcz-władysławowo, S5 do 120, A1 do 150, obwodnica do 150 + korki) - 14,5 litra
Max jak na razie około 19,5 litra.
Ja sprawdzam na fisie ile benzyny powinien spalić (bo fis pokaże spalanie benzyny) i wiedząc ile poszło gazu sprawdzam czy mieszczę się w tolerancji 10-20% więcej gazu niż Pb. Na razie się mieszczę :-D
Jeszcze kwestia czy fis pokazuje prawdziwe spalanie Pb bo u mnie jeszcze bez gazu różniło się do 0,8 litra (0,8 litra mniej pokazywał fis do rzeczywistego spalania), a na benzynie zrobiłem 15tys km (już prawie miałbym gaz
)
A no i kolega fishmanr11 ma rację auto waży 1700-2000kg do tego Q+tip+klimatronic to przecież musi z czegoś czerpać energię.
Max jak na razie około 19,5 litra.
Ja sprawdzam na fisie ile benzyny powinien spalić (bo fis pokaże spalanie benzyny) i wiedząc ile poszło gazu sprawdzam czy mieszczę się w tolerancji 10-20% więcej gazu niż Pb. Na razie się mieszczę :-D
Jeszcze kwestia czy fis pokazuje prawdziwe spalanie Pb bo u mnie jeszcze bez gazu różniło się do 0,8 litra (0,8 litra mniej pokazywał fis do rzeczywistego spalania), a na benzynie zrobiłem 15tys km (już prawie miałbym gaz
A no i kolega fishmanr11 ma rację auto waży 1700-2000kg do tego Q+tip+klimatronic to przecież musi z czegoś czerpać energię.
- Darek_v6
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Darek
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI AKE 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Napisałem, że mam wysokie spalanie czyli około 18l LPG jezdząc po mieście po przeczytaniu wielu tematow na forum.. Innym uzytkownikom którzy maja taki sam silniczek jak ja nie palą aż tak dużo ..-innym palą 13l , 14 lub 15 do 16l... nawet przy dociskaniu. A mi przy spokojnej jezdzie po mieście chleje 18l
dlatego wydaje mi sie,że sporo pali.
A jak u was wyglada spalanie??? ..może mnie tym uspokoicie :-P
- Darek_v6
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Darek
- Silnik: 2.5TDI AKE 180KM
- Kontakt:
Camel- pisze:Heh, fishmanr11, Tobie chyba też lambda padłaMi na trasie do 140kmh pali 10l/100km a w mieście do 16 litrów. Gazu od 12 (normalna jazda 13-14) do 18 (dynamiczne albo zakorkowane miasto).
Chciałbym, żeby moja mi tyle paliła.. byłbym szczęśliwszy
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Brawo chłopaki
pali wam mniej niż podaje książka . Audi strzeliło sobie w nogę podając większe spalanie na benzynie niż wy macie w gazie
super
Pewnie i tyle wam pali ale z pewnością tym bardziej bym się przejął gdyby mi auto paliło mniej niż podaje producent a tyle samo co fiat siena 1.6 16V
przecież to nie logiczne jest . Ale ok ja się nie kłócę. Wymieńcie polowę auta niech wam pali 5 litrów gazu
to na pewno jest zdrowe dla silnika
jeżeli sondy są nowe kompresja w porządku komp nie wywala błędów a katalizatory są też wymienione tak jak w moim przypadku a dodam że mam idealne wyniki pomiaru spalin
to sory bardzo
moje auto pali tyle ile trzeba . 20 litrów gazu w mieście mnie nie straszy i nie oburza śwaidczą o tym fakty nie obliczenia. pozatym mam Ciężką nogę pewnie. Nie wiem odcinam się od tematu bo jak jeden człowiek czyli ja się sprzeciwia 10 osobom to pewnie nie ma racji. Pewnie audi 2.8 30v quattro tiptronic ma palić maksymalnie w mieście 16.8 litra bo inaczej to jest coś źle
poprostu jak spali więcej to koszmar. nic się nie liczy
granica 16.8 zostanie złamana i klops
pozatym to wynik z audi AG oni nie mysleli o tym że wstawicie instalki gazowe których producenci podają ze spalanie powinno wynieść 10-20% więcej niż na benzynie aby instalacja spełniała wymogi montażowe. To juz w ogóle bajka jest
. Pozdrawiam was i życzę miłej zabawy w szukanie 
-
Camel-
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Kamel
- Silnik: 2.3 133KM
krisker, to po prostu jego tłumaczenie się "czemu mi pali dużo". :mrgreen:
Wczoraj wracałem baaardzo spokojnie (90kmh) do domu, jedno wyprzedzanie, ogólnie pełen relaks za kierownicą, potem miasto 50kmh i dwa razy stałęm na światłach. Wyszło mi 8,8 pod domem na FISie - mówię o benzynie.
Tylko to nie była jazda. Przy jeżdzie mam równo 10
Wczoraj wracałem baaardzo spokojnie (90kmh) do domu, jedno wyprzedzanie, ogólnie pełen relaks za kierownicą, potem miasto 50kmh i dwa razy stałęm na światłach. Wyszło mi 8,8 pod domem na FISie - mówię o benzynie.
Tylko to nie była jazda. Przy jeżdzie mam równo 10
-
tomciar
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Paliwo: Diesel
Co prawda nie mam gazu jeszcze :lol: ale mogę podać ile pali mój samochód. ÂŚrednie miejskie zużycie letnie to 12l/100, zimowe 13 l/100. Trasa (prędkości autostradowe 130-150) to 9,5 /100. A lubię przycisnąć, nie raz i dwa na prędkościomierzu 2 z przodu. Z tym że ja nie poruszam się w rejonie permanentnych korków - może to te korki tak zwiększają zużycie. Z drugiej strony zejście ze spalaniem poniżej 11.5 po miejscu graniczy u mnie z cudem. Tak że nie mam jakich większych różnic w spalaniu w rożnych warunkach. FIS u mnie pokazuje z dokładnością do 0,1.
-
lukas1977
- Forum Audi A6 / A7

jeszcze nie znalazłem przyczynyDarek_v6 pisze:Napisałem, że mam wysokie spalanie czyli około 18l LPG jezdząc po mieście po przeczytaniu wielu tematow na forum.. Innym uzytkownikom którzy maja taki sam silniczek jak ja nie palą aż tak dużo ..-innym palą 13l , 14 lub 15 do 16l... nawet przy dociskaniu. A mi przy spokojnej jezdzie po mieście chleje 18ldlatego wydaje mi sie,że sporo pali.
Ale mam pytnie do Ciebie i innych????
Jakie spalanie pokazuje Wam FIS???
Myśle ze z instalacją jest u mnie ok ale coś w silniku lub osprzecie jest nie tak.
Dziś jadąc do pracy(10km w jedną strone)Większośc płynna jazda z predkością 90-100km/h troszke miasta a na FISie pokoazuje mi spalanie średnie 17l/100km.
Jeśli jade 100km/h i zrobie na chwilowe spalanie to pokazuje 12-13l/100km =>moim zdaniem dużo.
Możecie sprawdzić ile wam pali np.przy 100km/h w danej chwili??
Nadal czasami czuje lekkie drgania auta jak stoje na światłach i auto moim zdaniem jest strasznie mułowate na dole.
Ojciec ma mondeo St220 i ten silnik ciągnie mocno od dołu aby przy 5tys/obr dostać drugiego kopa.Tutaj w Audi dół jest naprawde słaby.Od 3tys czuć już poprawe a V6-tki przeciez słyną z dobrego dołu
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
Stała jazda w okolicach 100km/h daje spalanie średnie na fisie w okolicach 10l/100km, czasem poniżej. Chwilowe waha się w zależności od okoliczności, ale w stałych warunkach jest takie jak średnie. Z górki 6l/100km, pod górkę 14l/100km
Co do ciągnięcia - u mnie wyraźny kop jest dokładnie przy 2500obr/min. Wcześniej też jedzie, ale bez rewelacji. Później kolejny kop w okolicach 4500obr/min, gdy skróci się dolot, ale tutaj już aż tak tego nie odczuwam.
Co do ciągnięcia - u mnie wyraźny kop jest dokładnie przy 2500obr/min. Wcześniej też jedzie, ale bez rewelacji. Później kolejny kop w okolicach 4500obr/min, gdy skróci się dolot, ale tutaj już aż tak tego nie odczuwam.
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM