ZdecydowaniefotoGRAFIK pisze:Nigdy wcześniej nie jeżdziłem automatem ale widzę że jak ktoś chce oszczędzić to lepszy jest do tego silnika zwykły manual
[C5 2,8Q]Duże spalanie
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Filip
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
-
fotoGRAFIK
- Forum Audi A6 / A7

Swoją droga wie ktoś w jakim przedziale obrotów najlepiej go trzymać by nie zasysał jak smok ? Przyznam że wygoda, prowadzenie etc jest w tym samochodzie na najwyższym poziomie ale po wczesniejszym samochodzie ( zagazowana mazda 323f paląca od 7 do 12 litrów gazu ) przeżywam lekki szok adaptacyjny;D
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Kolego ja powiem Ci tak . Wciskasz mniej mniej pali. Jak bedziesz jechal do 90 spali najmniej . do tego zależy jakie opony masz i felgi . W miescie jak bedziesz jeździl i to w korkach to potrafi przy najlżejszej nodze wrypać 20 ponad
moj nawet 26
ale to duże korki . A na trasie 13.5 bez oszczędzania . A jak jadę spokojnie to 12.6 ( do 120 ) jak do 90 km/h na trasie to 11. Ale jak często go odpalam i krótkie trasy to 15 l . No ogólnie takie autko duze to i pali sobie.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Dokładnie dokładnie . Z czasem obniżysz spalanie o trochę % jak się wczujesz w maszynę. 
-
krisker
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Paliwo: Benzyna
Myślę, że ogólne zasady ecodrivingu się sprawdzą.fotoGRAFIK pisze:Swoją droga wie ktoś w jakim przedziale obrotów najlepiej go trzymać by nie zasysał jak smok ? Przyznam że wygoda, prowadzenie etc jest w tym samochodzie na najwyższym poziomie ale po wczesniejszym samochodzie ( zagazowana mazda 323f paląca od 7 do 12 litrów gazu ) przeżywam lekki szok adaptacyjny;D
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
hallo hallo witam wszystkich klubowiczy
Widze ze wszyscy mamy podobny problem mianowicie spory co do spalania ..Szkoda tylko ze 98% jeździ tutaj na gazie ja niestety a moze stety śmigam na paliwie..Nie ukrywam ze troche jestem rozczarowany spalaniem audi gdyż przy spokojnej jeździe auto pali mi 18 litrow i troche nie daje mi to spokoju Takze szanowni koledzy moze wyjaśnicie w czym tkwi problem.. 
-
Forum Audi A7
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
Mi po mieście pali ~18 100% miasto więc nie mówcie że to jakiś tragiczny wynik, automat, 4robut, 1.7t wagi samochodu, na fisie pokazuje mi spalanie 13,5L pb wiec gazu ma prawo palic 17-18, cenowo wychodzi tyle co 9litrów ropy a nie padna wam turbiny czy inne drogie rzeczy które można spotkać w diesli, druga sprawa macie fajny pomruk v6 a nie klekot, fakt że czasem jest wkvrzające że się dużo wydaję na paliwo tym bardziej ze tą 5tke miesięcznie stuknę ale nie po to się decydowałem na a6 żeby teraz płakać na stacji, paliwa mogą tylko drożeć, czy to przez inflację czy przez wzost ceny ropy/usd i na to nie ma rady, jak gaz będzie kiedyś po 4zł (a kiedyś napewno będzie) to będziecie mówić że jakby był po 2.9zł jak kiedyś to byście sobie kupili v10 i auta na noc nie gasili
a6 2.8 napewno nie jest autem ekonomicznym ale imo jego zalety rekompensują spalania które nie jest wiele większe niż w polonezie 
wszystko rozumiem panowie kiedy macie 17 ,18 19 calowe koła napęd na 4 kichy to sie zgodze co do spalania Ale ja mam napęd na przednia oś i felgi 15 opony 205 takze uważam ze jest cos nie hallo
szczerze mówiąc gdybym wiedzial ze jest to tak paliwożerny pojazd to napewno bym takiego nie zakupił tym bardziej ze osiagi nie sa adekwatne do spalania..Tym bardziej ze mam porownianie co do innych aut a niesczesane audi posiadam od miesiaca...
szczerze mówiąc gdybym wiedzial ze jest to tak paliwożerny pojazd to napewno bym takiego nie zakupił tym bardziej ze osiagi nie sa adekwatne do spalania..Tym bardziej ze mam porownianie co do innych aut a niesczesane audi posiadam od miesiaca...
-
daniel1997
stund30, tak paliwożerne są nasze v6 ja pokonuje bardzo krótkie odcinki samo miasto to spala ok 18 L silnik niedogrzany jak polatam na dogrzanym cykl troche mieszany to spada w granicach 14 L, kolega posiada 2.8 w Q odpala jedzie do pracy 15 km i troszke po mieście i powrót do domu wychodzi mu 12 L.
moze nie tyle co 1.8 ale spalanie miedzy 12 a 15litrow bylo by w normie.. wombat moze ciezko tobie uwiezyc ale mialem wcześniej lexusa gs 300 2002rok spalał mi 12 litrow wczesnej bmw e39 3.0 d spalał do 14litrow a z tym mercem dale glowe siostra ma s500 z 2000rok przy normalnej jeździe spala14 -18litrow fakt jest taki ze silnik jest bardziej nowoczesny z koncowki lat 90 a nie jak w audi 80...ale cóż nie ma co debatować samochód samochodowi nie rowny.. ![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)