[ A6 C6] Wypalanie DPF
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Sam kanał 81, ponieważ czujnik nie ma offsetu (zero w polu 102.4), więc nie trzeba go adaptować.
[ Dodano: 2018-06-06, 17:20 ]
DPF jest wyzerowany, gdy w polu 104.1 pojawi się zero.
-a6-c6-wypalanie-dpf-vt33680,75.htm#793978
[ Dodano: 2018-06-06, 17:20 ]
DPF jest wyzerowany, gdy w polu 104.1 pojawi się zero.
-a6-c6-wypalanie-dpf-vt33680,75.htm#793978
w 104.1 nie wyzerowalo wartosci
wlaczam zaplon - adaptacja - kanal 81 - nowa wartosc 1 - akceptuje wylaczam program wyjmuje kluczyk, po minucie wlaczylem ponownie zaplon i wartosc 104.1 nie wyzerowala sie
edit:
dobra moj blad trzeba wcisnac test-save-done,ok
teraz wartosci sa wyzerowane w 104 jade sprawdzic czy pojawi sie blad
edit2:
daleko nie ujechalem chwile bylo ok, drugie mocne wcisniecie pedalu w trybie S i blad pojawil sie ponownie caly czas ten sam
teraz w kanale 102 3 i 4 pozycja nie reaguja na gaz obie 7mbar, 3 pozycja czasem pokazuje 0mbar przy gazowaniu
wlaczam zaplon - adaptacja - kanal 81 - nowa wartosc 1 - akceptuje wylaczam program wyjmuje kluczyk, po minucie wlaczylem ponownie zaplon i wartosc 104.1 nie wyzerowala sie
edit:
dobra moj blad trzeba wcisnac test-save-done,ok
teraz wartosci sa wyzerowane w 104 jade sprawdzic czy pojawi sie blad

edit2:
daleko nie ujechalem chwile bylo ok, drugie mocne wcisniecie pedalu w trybie S i blad pojawil sie ponownie caly czas ten sam

teraz w kanale 102 3 i 4 pozycja nie reaguja na gaz obie 7mbar, 3 pozycja czasem pokazuje 0mbar przy gazowaniu
Czyli jak adaptacja nic nie da rozumiem ze mam czujnik Do wymiany na BOSCH 0 281 006 005
edit:
adaptacja nie pomogla blad pojawia sie przy pedale w podlodze, jak jade na pol gwizdka nawet po skasowaniu bledu to nie wpada w tryb serwisowy, nie mniej jednak nie chce ryzykowac ze przy wyprzedzaniu nagle strace moc. Jutro zamawiam w/w czujnik, prosba tylko o info ze numer jest poprawny, biore sie za wymiane po wymianie rozumiem adaptacja i zerowanie i powinno byc juz ok ?
edit:
adaptacja nie pomogla blad pojawia sie przy pedale w podlodze, jak jade na pol gwizdka nawet po skasowaniu bledu to nie wpada w tryb serwisowy, nie mniej jednak nie chce ryzykowac ze przy wyprzedzaniu nagle strace moc. Jutro zamawiam w/w czujnik, prosba tylko o info ze numer jest poprawny, biore sie za wymiane po wymianie rozumiem adaptacja i zerowanie i powinno byc juz ok ?

Czujnik zakupiony, dziwi że przez takie maleństwo jest aż tyle problemów, co ciekawe dzisiaj znowu wywaliło błąd więc stwierdziłem że sprawdzę czy ten sam, oczywiście jest ten sam błąd, ale sprawdziłem też ten czujnik dzisiaj reaguje na gaz bez najmniejszych problemów kanał 102 3 pozycja ładnie reaguje, zrobiłem adaptację i jutro zobaczę czy znowu wywali błąd.
Jeżeli nie to może jeszcze się wstrzymam z wymianą jeżeli tak jutro albo w weekend wymieniam dziada. Co ciekawe w trybie serwisowym wyskoczył mi dodatkowo błąd klapy dolotu które robiłem rok temu i zastanawiam się czy przez tryb serwisowy nie zaczęła wariować bo tylko jedna strona.
[ Dodano: 2018-06-22, 09:10 ]
Dobra czujnik mimo że zaczął działać to przestawał po nagrzaniu sie auta, więc wymieniłem na nowy. Auto po wymianie chyba nigdy tak nie jeździło, momentalne redukcje biegów i reakcja na gaz, więc jak najbardziej jestem zadowolony z wymiany, błędów brak więc można jeździć
Dzięki za pomoc 
Jeżeli nie to może jeszcze się wstrzymam z wymianą jeżeli tak jutro albo w weekend wymieniam dziada. Co ciekawe w trybie serwisowym wyskoczył mi dodatkowo błąd klapy dolotu które robiłem rok temu i zastanawiam się czy przez tryb serwisowy nie zaczęła wariować bo tylko jedna strona.
[ Dodano: 2018-06-22, 09:10 ]
Dobra czujnik mimo że zaczął działać to przestawał po nagrzaniu sie auta, więc wymieniłem na nowy. Auto po wymianie chyba nigdy tak nie jeździło, momentalne redukcje biegów i reakcja na gaz, więc jak najbardziej jestem zadowolony z wymiany, błędów brak więc można jeździć