[ A6 C6] Wypalanie DPF
-
- Forum Audi A6 / A7
Może i mnie pomożecie, 3.0 TDI ASB 285 tyś km, u mnie od 30 tyś, nie było nigdy problemów z DPF, w sumie teraz też nie ma ale wypala się coraz częściej zaczął od 400km a teraz co 200 km jest nasycenie kalkulowane 15,5 grama i zaczyna się wypalać, wypala się zawsze do 7,5 g i temperatura spada i kończy procedurę ( wypalanie na drodze) czujnik czasem pokazuje offset -7 bar ale rzadko, Czy jego wymiana i reset wartości pomoga ?
Wizard pisze:Auto zgasiłem, nie chciało odpalić ale ostygło to odpaliło i później odczyt wartości.
Zrobiłem także adaptację czujnika i zerowanie DPF.
A błąd taki jest i nie można go skasować:
1 Fault Found:
009300 - Diesel Particle Filter; Differential Pressure Sensor
P2454 - 001 - Short to GND
Freeze Frame:
Fault Status: 01100001
Fault Priority: 0
Fault Frequency: 1
Reset counter: 255
Mileage: 340380 km
Time Indication: 0
Date: 2018.04.16
Time: 17:08:36
Freeze Frame:
RPM: 756 /min
Torque: 97.5 Nm
Speed: 0.0 km/h
Temperature: 185.6°C
Temperature: 159.3°C
(no units): 0.0
Absolute Pres.: 81.6 mbar
Readiness: 0 0 1 1 1
Proszę o pomoc lub wskazówki co robić.
Witam
Nie chce zakładać nowego tematu dlatego napisze tutaj .
w zeszłym Tygodniu(Niedziela 28.05) w jednym dniu zrobiłem Trasę Zielona Góra- Berlin i Berlin - Zielona góra . dzień następny czyli poniedziałek 29.05 auto stało cały dzień nie ruszane i nie odpalane. We Wtorek odpaliłem auto i pojawiła mi się "Sprężynka" ,poszedłem po komputer, włączyłem VCDS i pokazał się identyczny błąd jak w cytowanym wyżej Tekście, Błąd usunąłem lecz po ponownym sprawdzeniu błędów - błąd wraca .
Zatem wziąłem wszedłem na forum,poczytałem właśnie ten temat i postanowiłem kupić czujnik - BOSCH 0 281 006 005
Jako Że dostęp nie jest zbyt łatwy to postanowiłem auto oddać do mechanika i dziś auto odebrałem - czujnik wymieniony - ale błąd nadal został i nie chce zniknąć a mechanik rozkłada ręce
teraz myślę że przydatne info -
MVB 102.3 pokazuje stałą wartość 91mbar i nie reaguje na gaz (przed wymianą tak samo pokazywało i też nie reagowało )
MVB 102.4 pokazuje 0.0
Adaptacja czujnika nie chce przejść, wchodzę w long adaptation - wybieram z listy adaptacja czujnika różnicy ciśnień - wpisuje w new value "0001" i daje test i na tym się zatrzymuje,new value nadal zostaje to samo(250) i nie mogę dać save .
Nie mam pojęcia w czym tkwi problem dlatego zwracam się do was - forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu problemu
i pytania przy okazji - Jeśli nie zdołam uporać się z problemem to czy powinien się martwić jeśli czeka mnie trasa 770km do Holandii ? stanie się coś jeśli pokonam taki dystans z owym błędem ?
Pozdrawiam!