Skąd brałeś części zamienne

Miałem identyczny przypadek, błędy takie same z dwóch klap-dolna skrajna wartość nie osiągnięta lub coś takiego , wymienione klapy,cięgna a pozostał jeden błąd , okazało się że jeden silniczek nie pracuje w pełnym zakresie. po wymianie i adaptacji zero błędów.LESIO pisze:ja u siebie wymienilem klapy uszczelke i ciegno i blad dalej mi wywala wiec mysle ze to silniczek sterujacy klapami niby chodzi ale nie tak jak jego brat z drugiej strony
ollyon86 pisze:Miałem identyczny przypadek, błędy takie same z dwóch klap-dolna skrajna wartość nie osiągnięta lub coś takiego , wymienione klapy,cięgna a pozostał jeden błąd , okazało się że jeden silniczek nie pracuje w pełnym zakresie. po wymianie i adaptacji zero błędów.LESIO pisze:ja u siebie wymienilem klapy uszczelke i ciegno i blad dalej mi wywala wiec mysle ze to silniczek sterujacy klapami niby chodzi ale nie tak jak jego brat z drugiej strony
Masz w tym wątku wszystkie odpowiedzi. Czego nie zrozumiałeś?masakra1112 pisze:Witajcie,
W mojej C6-tce wyskoczył w komputerze błąd P1018 ("Klapa w kolektorze ssącym 2 sterowania strumieniem powietrza Dolne położenie krańcowe nieosiągnięte", przekroczona górna wartość graniczna). Dodam, że nie świeci się kontrolka "check engine".
1. Czy to oznacza, że klapa w kolektorze nr 2 nie domyka się do końca na niskich obrotach? Czy jest to jakiś duży problem dla silnika ? Auto jeździ normalnie, nie jest ospałe "z dołu".
2. Czy po ewentualnym wyprogramowaniu klap ze sterownika trzeba je również jakoś mechanicznie "zabezpieczyć"/usunąć ?
Pozdrawiam
Nie ma problemu z tym, że auta są bardziej skomplikowane, ale ekologiczne "dodatki" jak DPF, klapy i EGR są stworzone w jasnym celu - aby drenować kieszenie użytkowników tych samochodów podczas ich serwisu.mischa pisze:Masz w tym wątku wszystkie odpowiedzi. Czego nie zrozumiałeś?masakra1112 pisze:Witajcie,
W mojej C6-tce wyskoczył w komputerze błąd P1018 ("Klapa w kolektorze ssącym 2 sterowania strumieniem powietrza Dolne położenie krańcowe nieosiągnięte", przekroczona górna wartość graniczna). Dodam, że nie świeci się kontrolka "check engine".
1. Czy to oznacza, że klapa w kolektorze nr 2 nie domyka się do końca na niskich obrotach? Czy jest to jakiś duży problem dla silnika ? Auto jeździ normalnie, nie jest ospałe "z dołu".
2. Czy po ewentualnym wyprogramowaniu klap ze sterownika trzeba je również jakoś mechanicznie "zabezpieczyć"/usunąć ?
Pozdrawiam
Można klapy niedrogo i fachowo naprawić lub pójść drogą Januszy mechaniki i je „wywalać”.
Nie wiem po co ludzie rzucają się nawet na podstarzałe skomplikowane samochody, skoro nie chcą się pogodzić z kosztami ich eksploatacji. Tak, w silniku 1.6D z 1985 roku wszystko było prostsze. Należy więc każdy nowocześniejszy silnik doprowadzić do poziomu z XIX wieku.