Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] -chip - dwa pytania ;)

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
stifii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: stifii » 12 sty 2011, 17:14

Szymeniu jeszcze jedno pytanko, bo gadałem dzis z Goodhopem i wspominałem właśnie ze robiłeś w poniedzialek u Niego bryke i coś wspominał o ABT i Twojej furce..?

Dankan filmiki fajne ale jak byś mógł to dodaj jeszcze filmik gdzie widoczny jest licznik przy przyspieszaniu co będzie w miare jakis pogląd jak wskazówka wędruje..
P.S. Najpierw robiłeś program a potem wydech stąd tez pytanie planujesz korekte softu?

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 12 sty 2011, 17:20

stifii pisze:Szymeniu jeszcze jedno pytanko, bo gadałem dzis z Goodhopem i wspominałem właśnie ze robiłeś w poniedzialek u Niego bryke i coś wspominał o ABT i Twojej furce..?

Dankan filmiki fajne ale jak byś mógł to dodaj jeszcze filmik gdzie widoczny jest licznik przy przyspieszaniu co będzie w miare jakis pogląd jak wskazówka wędruje..
P.S. Najpierw robiłeś program a potem wydech stąd tez pytanie planujesz korekte softu?
Tak tak planuje dalsze korekty w tym roku tak jak pisałem wyżej jeszcze raz podbije mapy
następnie wymiana turbiny i intercooler i co wiąże się zawsze z modyfikacja mapy silnika na nowo na razie mam jak mam moc i moment i umawiam się na wymianę turbo obecnie.
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

Awatar użytkownika
stifii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: stifii » 12 sty 2011, 17:30

dankan pisze:Tak tak planuje dalsze korekty w tym roku tak jak pisałem wyżej jeszcze raz podbije mapy
następnie wymiana turbiny i intercooler i co wiąże się zawsze z modyfikacja mapy silnika na nowo na razie mam jak mam moc i moment i umawiam się na wymianę turbo obecnie.
A turbo jakie ładujesz? ;-)

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 12 sty 2011, 17:42

stifii pisze:
dankan pisze:Tak tak planuje dalsze korekty w tym roku tak jak pisałem wyżej jeszcze raz podbije mapy
A turbo jakie ładujesz? ;-)
A to będzie kwestia ustalenia ile chce osiągnąć mocy z auta i pod ten parametr dobierzemy turbo na razie mam kilka wypowiedzi na nic jeszcze się nie zdecydowałem muszę więcej wiedzieć na temat turbin.
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

szymeniu (usunięty)
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szymeniu (usunięty) » 12 sty 2011, 17:46

Wysłałem Ci na PW info, nie chciałem się chwalić bo wyszłoby że się panoszę, owszem miałem u siebie oryginalnego softa ABT, z naklejką na sterowniku, itp. itd.

Nic o tym nie wiedziałem wcześniej, a przy okazji jak będziesz w Goodhope to niech ci pokaże jak to robi ABT

[ Dodano: 2011-01-12, 17:59 ]
Co do Turbo, to z wypowiedzi pewnego jegomościa wiem iż w naszych C6 jest cholernie mało miejsca na modyfikacje tego elementu trzeba sie napocić żeby wstawić pod nasze maski większy wiatrak
Virus upload 285KM i 575Nm

Moje OOOO
a6-c6-30-tdi-2007-missano-red-vt27976.htm

mest1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mest1987 » 12 sty 2011, 21:44

Ja z wiosną także ruszam na modyfikacje :) ale skromne. Nie to co dankan :-) Najpierw wszystko mechanicznie doprowadzę do porządku, czyli wymiana rozrządu, oleju w tipie i później chip. Pewnie zrobię w Goodhope, ale nad tym jeszcze pomyślę. Z przyjemnością czytam Wasze opinie w tym temacie.

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 13 sty 2011, 08:25

ZelvaBOi pisze:dankan, przyznam, ze reszta modow to kicha (joke oczywiscie) ale to brzmienie wydechu rozwala. :) Nie martwi Cie, ze po tym modzie nie dostaniesz zielonej naklejki na wjazd do miasta w DE? hehehehe :D
szymeniu, wiatrak nie musi byc wiekszy - czasami turbiawa w zblizonej obudowie ma wieksza wydajnosc bo inna jest w srodku - ciekawi mnie skoro jest TDI 3.0 i 4.2 w A8 a tam miejsca pewnie na oba motory podobna ilosc to moze taka turbiawa podejdzie?
o właśnie o tym też myślałem ale muszę takie dwie turbiny obejrzeć
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 14 sty 2011, 08:17

na pewno tak jest i ta od 4.2 będzie pasować
haa w 4,2 są dwie turbiny wiec to nie tedy droga
mogą to być takie same turbiny jak u mnie jedna to tam dwie
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 23:10 przez dankan, łącznie zmieniany 1 raz.
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

sampek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sampek » 14 sty 2011, 13:22

Witam.
Mam takie pytanie, uwagę to powyższej dyskusji a właściwie w odniesieniu "wyników" kolegów szymenia i dankana.
Z czego wynikają niewątpliwie istotne różnice w osiągniętych parametrach na nowym sofcie?
Przyrost mocy to jeszcze jakoś podobny, ale moment to przepaść.
Dankan specjalnie jakoś prosiłeś o słabszy program czy fachowcy sami moment ograniczyli do takich wartości i już, czy po prostu "tak wyszło"?
Szymeniu w miarę opisałeś procedurę osiągnięcia podawanych parametrów, więc wiemy, że wychodziło nawet więcej...

Ogólnie chodzi mi o to które z prezentowanych tu wyników zmiany softu przyjąć za bardziej "standardowe" dla tego silnika?

Szczerze moje doświadczenie z chiptuningiem jest mizerne a jeśli chodzi o wiedzę teoretyczna jeszcze mniejsze. Ot w poprzedniej furze (E46 320d) dałem auto do Rogala na Mineralną, odebrałem po kilku godzinach i tyle. Wiedziałem z wykresu, że wyszło pod 190KM i 400Nm z groszami, czułem, że się fajniej jeździ.
A6 planuje pojeździć jednak jakieś 3lata zastanawiam się co i jak zrobić przy silniku, z pełną tego świadomością.
pozdrawiam
Michał
A6 4F5 3.0TDI @ 285,5KM/569,3Nm

Awatar użytkownika
stifii
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: stifii » 14 sty 2011, 13:54

sampek pisze:Witam.
Mam takie pytanie, uwagę to powyższej dyskusji a właściwie w odniesieniu "wyników" kolegów szymenia i dankana.
Z czego wynikają niewątpliwie istotne różnice w osiągniętych parametrach na nowym sofcie?
Dankan specjalnie jakoś prosiłeś o słabszy program czy fachowcy sami moment ograniczyli do takich wartości i już, czy po prostu "tak wyszło"?
Szymeniu w miarę opisałeś procedurę osiągnięcia podawanych parametrów, więc wiemy, że wychodziło nawet więcej...

Ogólnie chodzi mi o to które z prezentowanych tu wyników zmiany softu przyjąć za bardziej "standardowe" dla tego silnika?
Mi w serii wyszlo okolo 236km i 467nm wiec to sa parametry zblizone do serii. A po sofcie duuuzo wiecej

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 14 sty 2011, 14:08

sampek pisze:Witam.

Szczerze moje doświadczenie z chiptuningiem jest mizerne a jeśli chodzi o wiedzę teoretyczna jeszcze mniejsze. Ot w poprzedniej furze (E46 320d) dałem auto do Rogala na Mineralną, odebrałem po kilku godzinach i tyle. Wiedziałem z wykresu, że wyszło pod 190KM i 400Nm z groszami, czułem, że się fajniej jeździ.
A6 planuje pojeździć jednak jakieś 3lata zastanawiam się co i jak zrobić przy silniku, z pełną tego świadomością.
Różnice wynikają z bardzo wielu czynników. Poczynając od stanu samego silnika poprzez widzi mi się użytkownika auta a kończąc na tym że mają oni dwa różna auta.

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 14 sty 2011, 23:09

w tym roku się wyjaśni co założę jakie turbo i wam dam znać
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 16 sty 2011, 13:07

ZelvaBOi pisze:dankan, daj koniecznie - ten temat jest ciekawy. Nie wiedzialem przy tym, ze 4.2 jest Biturbo. Swoja droga jakby ETKA dzialala normalnie to szloby wiecej pokombinowac a, ze nie rozpoznaje VIN to jest kapa troche zeby szybko cos dobrac.
Już wiem że coś lepszego od standardowej turbiny to turbina firmy ABT z tytanowym wirnikiem tylko ze w ABT nie chcą sprzedać samej turbiny tylko pakiet za 15800PLN :cry:
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

Forum Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2014
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: Forum Audi A6 » 16 sty 2011, 13:27

dankan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dankan » 16 sty 2011, 13:29

A oto odpowiedz a ABT POLSKA :
Proszę Pana

W cenie zawiera się: nowa turbosprężarka Abt o innej geometrii łopatek wirnika, która ma większą wydajność od seryjnej turbiny. Wymiana programu sterującego w ECU na wersję przygotowaną dla takiej turbiny, usługa wymiany turbiny. Nie modyfikujemy ani wydechu ani skrzyni biegów, nie ma takiej potrzeby.
MOTOR ASB
TURBO GTB 2562
315PS 655NM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja