jarasxy pisze: ↑01 lip 2025, 22:22
-Tomek- pisze: ↑01 lip 2025, 11:03
jarasxy pisze: ↑01 lip 2025, 09:58
ad. 1. OK, po pracy do tego wrócę i zdam relację.
ad 2. 8D odpowiada za co?
Czy kodowanie 03 ABS jest konieczne? jak widać nie ma u mnie opisów bitów. Nie wiem gdzie szukać odpowiedniego kodowania pompy.
8D - odpowiada m.in. za adaptacyjny tempomat (jest powiązany z modułem 13) i też może generować błędy związane z ACC
03 ABS zostaw sobie na później - przecież on nie generuje ci błędów?
Wracam, wygląda na to że udało się. Zrobilem jeszcze raz kodowania w odpowiednich modułach i najwyraźniej dopisanie haka w 8E załatwiło temat. ACC powrociło, wszystko działa.
Podpiałem również przyczepę do testów i jest wszytsko prawie dobrze. Mianowicie świecą cały czas swiatła stop

. Reszta oświetelenia działa prawidłowo, kamerka cofania, czujniki cofania.
Zrobilem na próbę taki manewr że wypiałem bezppiecznik z ST4 do którego podpięta jest linia z gniazda T10bh (1). Po wyjęciu stop gaśnie, a co więcej działa jak powinien, czyli po nacisnieciu pedalu hamulca. Jakieś pomysly?
Dodam, że zostala do zakodowania pompa ABS a nie potrafie tego zrobic bo nie mam opisów bitów I nie wiem który zaznaczyc. Moze to ma wplyw na STOPa?
Ponadto hak od samego początku zgłasza jeden błąd, a mianowicie:
147464 - zacisk 15
U1405 00 [009] - niewiarygodny sygnał
Sprawa pierwsza:
Dopisanie haka w module 8B (Adaptive Cruise 2) pomogło wyeliminować błędy ACC?
Pytam, bo błędnie napisałem o module 8D, a ty o 8E - rozumiem, że obaj pomyliliśmy się i chodziło nam o 8B ?
Co do świateł, to sprawdź woltomierzem napięcie na pinie 1 we wtyczce T10bh.
Przy wyłączonej stacyjce powinno być 0, a po włączeniu stacyjki (lub uruchomieniu silnika) +12V
Czy tak masz?
Kolejny test, to sprawdzenie, czy we wtyczce T6ce na pinach 3,4,5,6 jest napięcie +12V prosto z aku (przy wyłączonej stacyjce)?
Warto też sprawdzić, czy w T6ce na pinie 2 jest dobrze dołączona masa.
Za sygnał stopu odpowiada sygnał na pinie 2 wtyczki T10bh.
Sprawdź, czy pojawia się tam napięcie dopiero po wciśnięciu hamulca.