Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Cieple powietrze z przednich wylotow

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
marek_A6_S6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marek_A6_S6 » 16 lis 2012, 14:43

miałem to samo czyszczenie zaworków i ich zamiana miejscami załatwiła sprawę

Greedy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Greedy » 05 gru 2012, 11:22

Cześć, mam właśnie taki problem z klimą jak w temacie. ÂŁaduje goracym pwietrzem z bocznych nawiewów i tylnego, z przedniego środkowego wyrzuca letnie . Teraz już głupieje całkiem bo jak włączam tryb economy to i tak wali gorącym.

Czy macie moze jakieś namiary na dobry serwis klimy albo warsztat mechanicznyna śląsku lub w małoposce, taki w którym ktoś z Was naprawiał klimę i mógłby go poleci

Pozdrawiam
Greedy

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: UneeK » 05 gru 2012, 12:10

Greedy pisze:Cześć, mam właśnie taki problem z klimą jak w temacie. ÂŁaduje goracym pwietrzem z bocznych nawiewów i tylnego, z przedniego środkowego wyrzuca letnie . Teraz już głupieje całkiem bo jak włączam tryb economy to i tak wali gorącym.

Czy macie moze jakieś namiary na dobry serwis klimy albo warsztat mechanicznyna śląsku lub w małoposce, taki w którym ktoś z Was naprawiał klimę i mógłby go poleci

Pozdrawiam
Greedy

Tutaj pomoże tylko czyszczenie "cylinderków" klimy lub ich wymiana...

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 gru 2012, 12:31

Greedy pisze:Oczywiście wiem ze moga to być zabrudzone zaworki nagrzewnicy na podszybiu, ale dlaczego w trybie economy tez daje gorące? - nie wiem i nawet nie chce się domyślac
Ano dlatego, że elektrozawory sterują rozdziałem powietrza zarówno z klimatyzacji (zimnego), jak i z ogrzewania (ciepłego)...
Trzeba je rozebrać i wyczyścić (wypolerować np. pastą polerską)...

P.S. Zmień model auta... masz C6 <okok>

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: UneeK » 05 gru 2012, 20:32

Zawory przycinają się również w trybie ECON (sprawdzone na własnej skórze). Też byłem zaskoczony <mysli> Po czyszczeniu jest spokój (pewnie nie na długo, ale jest).

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 gru 2012, 21:52

UneeK pisze:Zawory przycinają się również w trybie ECON
Bo one są niezależne od włączonej/wyłączonej klimatyzacji... sterują tylko lewa/prawa strona <okok>

sebolek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebolek79 » 10 kwie 2013, 21:01

Witam. Rowniez mam problem z klima. Zimne z przodu a cieple po bokach. Wzialem sie za czyszczenie tych cylinderkow no i nie pomoglo. Nadal sa te same objawy. Podlaczyli auto do komputera i odziwo nie pokazal zadnych bledow ( mimo ze silnik byl wlaczony i lecialo cieple powietrze ) Zrobili test nawiewow i tych wszystkich klapek czyli silniczki otwieraly i zamykaly klapki. Wiec moje pytanie jest nastepujace. Jezeli ktorys z tych silniczkow byl by uszkodzony to komp to wychwyci ? czy raz dziala a raz nie ? Wiec jezeli tet komputerowy nic nie wykazal i cylinderki zostaly wyczyszczone ( nie bylo tam nalotu ) czy jedynym wyjsciem jest kupno nowych ? pozdrawiam

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: UneeK » 11 kwie 2013, 22:27

sebolek79 pisze:Witam. Rowniez mam problem z klima. Zimne z przodu a cieple po bokach. Wzialem sie za czyszczenie tych cylinderkow no i nie pomoglo. Nadal sa te same objawy. Podlaczyli auto do komputera i odziwo nie pokazal zadnych bledow ( mimo ze silnik byl wlaczony i lecialo cieple powietrze ) Zrobili test nawiewow i tych wszystkich klapek czyli silniczki otwieraly i zamykaly klapki. Wiec moje pytanie jest nastepujace. Jezeli ktorys z tych silniczkow byl by uszkodzony to komp to wychwyci ? czy raz dziala a raz nie ? Wiec jezeli tet komputerowy nic nie wykazal i cylinderki zostaly wyczyszczone ( nie bylo tam nalotu ) czy jedynym wyjsciem jest kupno nowych ? pozdrawiam
Na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze skrócenia sprężynek (również o tym pisaliśmy na forum) jeśli to nie pomoże - szukaj zaworków na podmiankę...

sebolek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebolek79 » 12 kwie 2013, 20:46

Ok sprobuje je skrocic i jeszcze raz dokladniej wyczyscic. Dzieki za odpowiedz :)

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 13 kwie 2013, 09:49

sebolek79 pisze:Witam. Rowniez mam problem z klima. Zimne z przodu a cieple po bokach. Wzialem sie za czyszczenie tych cylinderkow no i nie pomoglo. Nadal sa te same objawy. Podlaczyli auto do komputera i odziwo nie pokazal zadnych bledow ( mimo ze silnik byl wlaczony i lecialo cieple powietrze ) Zrobili test nawiewow i tych wszystkich klapek czyli silniczki otwieraly i zamykaly klapki. Wiec moje pytanie jest nastepujace. Jezeli ktorys z tych silniczkow byl by uszkodzony to komp to wychwyci ? czy raz dziala a raz nie ? Wiec jezeli tet komputerowy nic nie wykazal i cylinderki zostaly wyczyszczone ( nie bylo tam nalotu ) czy jedynym wyjsciem jest kupno nowych ? pozdrawiam
Mi czyszczenie pomogło na 30 minut .....
Dopiero kupno nowych ( pozbawionych podobno już tej wady fabrycznej) pomogło.
Nie kupuj używek tylko, bo zaraz będziesz miał to samo !

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 13 kwie 2013, 17:29

No widzisz Niko... a mnie już po ich polerce (samo czyszczenie to za mało), działa już prawie rok bez zakłóceń <radocha>

Tak więc jak widać... różnie bywa... jeśli to kwestia przycinania się wyrobionych tłoczków, to pomoże... jeśli to problem z elektromagnesem, to nic nie da... jedynie kupno nowego zestawu...

sebolek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebolek79 » 14 kwie 2013, 14:22

Czyli metoda prob i bledow albo da po kieszeni :(

[ Dodano: 2013-05-04, 19:06 ]
Witam. Znowu wroce do tematu.Wyczyscilem po raz trzeci te nieszczesne zaworki i narazie smiga bez problemu. Ale sie nie poddalem i zadzwonilem w kilka miejsc w tym do dwoch serwisow i kilku mechanikow no i tu zaczal sie dylemat. Jedni mowili ze to zaworki a drudzy ze to silniczki ktore otwieraja klapki od wywiewow. Czyli juz nie wiem co tak naprawde zawodzi. Koszt zaworkow okolo 1200 zl a silniczki tez pewnie kilka set zlotych, Wiec jak to sprawdzic i co wymienic ?

Pepek2406
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pepek2406 » 24 maja 2013, 15:49

Witam... też miałem ten problem. Właśnie jestem po wymianie zaworku i wszystko OK!! Wąż w kieszeni troszke syczał ale dał te jedyne 910 zł. Jeżeli nie chcemy go kupować można jeszcze zacisnąć przewód wodny ten na samym dole i mamy tylko zimne (rada jednego magika od Audi).

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 24 maja 2013, 15:57

Pepek2406 pisze:Właśnie jestem po wymianie zaworku i wszystko OK!!
Samo polerowanie nic nie dało? Elektromagnes padł?

Pepek2406
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pepek2406 » 24 maja 2013, 16:10

Czyszczenie nic nie dawało. Ciągle po przejechaniu ok. 30km leciało wręcz gorące powietrze. Czy padł elektromagnes...?? Powiem szczerze, nie wiem. Dopadło mnie to jak jechałem w Bieszczady, w tamtą stronę jeszcze wytrzymałem, zatrzymałem się może ze 4 razy żeby zgasić samochód i odpalić (do wytrzymania), ale wracając stawałem chyba z 25 razy (nie przesadzam) i to przesądziło o wymianie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja