Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Cieple powietrze z przednich wylotow

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
Awatar użytkownika
Modrzej
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Modrzej » 30 kwie 2010, 22:38

umnie zaczyna dopiero dzialac normalnie jak przejade ok 1km

saintdf

Post autor: saintdf » 27 mar 2011, 21:12

Wracam do tematu po dlugiej przerwie.Otoz zauwazylem,ze jak leci cieple,a nie chce to daje na max cieplo z obu stron na chwilke i wracam do temp jakiej chce i zaczyna wiac chlodne.Dziwny ten przypadek w takim samochodzie.Sprobujcie u siebie.Pozdro

lauser
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lauser » 27 kwie 2011, 11:56

Witam,

Mam ten sam problem z tym ciepłym powietrzem i szczerze szlag mnie trafia. Do momentu jak silnik uzyska temp. 90 stopni jest super. Później zaczynają się problemy . Czyściłem owe cylinderki i nic. Słyszałem jeszcze od znajomego ,że za te wszystkie dewiacje odpowiada jakiś czujnik którego nawet Vag nie wykrywa. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc będę wdzięczny ,a jak nie to niestety trzeba zbierać kasę na ASO.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
martinolee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinolee » 08 maja 2011, 15:21

Witam,Panowie potwierdzam problem ,zmagam się z tym od roku bez rezultatów,czyszczenie cylinderków nie pomogło,uaktywniłem sobie nawet funkcje na mmi w ukrytym zielonym menu,i teraz mam dodatkowo w car menu zakładke dogrzewanie czy jakoś tak ( nie webasto) i zmiana z auto na off nie pomaga dalej wali ciepłym do ,uzyskania 90 C. Tak że czekamy na rozwiązanie problemu,sam będę próbował to ogarnąć,jak co dam znać.
Endriu

swistak27
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: swistak27 » 08 maja 2011, 18:23

Panowie funkcja ECON sluzy tylko wtedy gdy temperatura ustawiona w samochodzie jest wyzsza jak na zewnatrz ( sprezarka nie dziala , nagrzewanie temp. silnika ) sluzy tylko do ogrzania wnetrza bez uzycia sprezarki klimy stad nazwa ECON ,czesto uzywac zima , niestety gdy pada nie odparowuje wilgotnosci powietrza (dziala tylko na AUTO) ECON to tylko zmiana dzialania sprezarki klimatronika

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 08 maja 2011, 18:41

swistak27 pisze:ECON to tylko zmiana dzialania sprezarki klimatronika
ÂŻadna zmiana działania sprężarki, a po prostu wyłączenie jej... . Co do częstego używania zimą to w sumie nie wiem czemu ma to służyć, chyba tylko zaparowywaniu szyb... .
Dla mnie przycisk ECON mógłby nie istnieć, używałem go chyba tylko raz po to żeby zobaczyć czy działa :))

swistak27
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: swistak27 » 08 maja 2011, 19:01

chlodzenie i ogrzewanie odbywa sie przes klimatronik funkcja AUTO - sprezarka dziala caly czas czy grzanie czy chlodzenie , funkcja ECON - odlaczenie sprezarki , mniejsze przesilenie silnika (sprezarka wylaczona nie pracuje pasek klinowy sprezarki - mniejsze obciazenie ) klimatyzacja dziala , ale tylko na temperaturze po wyzej zaprogramowanej niztem zewnetrzna NP, jezeli na zewnatrz jest 20° temperatura zamprogramowana nie moze byc 19° , bedzie zawsze grzalo , ECON to tylko dogrzewanie nie klimatyzacja ktora dziala w dwie strony - ,+ temperatura zewnetrzna , moze to troche dziwne ale tak dziala ekonomia silnika jezeli chcemy troche zmienic spalanie , w moim 180km z klima lub bez spalanie 0.3l roznicy wiec wasz wybor-ecologia lub komfort

[ Dodano: 2011-05-08, 19:04 ]
u mnie lato czy zima ustawienie AUTO 21° nie dotykam tego i nie zmieniam -jest wspaniale , nie otwieram szyb i nie mam kurzu w samochodzie

Awatar użytkownika
martinolee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinolee » 14 maja 2011, 16:46

Wszystko ładnie pięknie ale czy jeszcze wyjaśni ktoś dlaczego po uzyskaniu przez silnik 90 C temp. można ustawić temperature na panelu poniżej temperatury zew. i leci wtedy chłodne powietrze?? oczywiście przy włączonej fukcji ECON.
Dla przykładu : fukcja ECON włączona ,lato temperatura zewnątrzna np. 25 C silnik zimny ,ustawiam pokrętała temp na minimum (czyli pomiżej 18 C ,panel klmatronica zwykły nie +) zapalam i po około minucie z bocznych nawiewów kierowca-pasażer dmucha gorącym powietrzem(ze środkowych leci zimne).
Ta sama sytułacja tylko że silnik rozgrzany do 90 C ,ustawiam na panelu miniumum i leci zimne powietrze ze wszystkich nawiewów,można nawet podnieść troszkę temperature na panelu do np 20 C wtedy będzie lecialo delikantnie letnie ale nie gorące jak w poprzednim przypadku.
Endriu

hiperbos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hiperbos » 30 maja 2011, 15:34

Witam.
A ja mam jeszce inną przypadłość. Mianowicie jak auto stoi w słońcu i chcę je schłodzić to nie ma problemu ustawiam np. 21 stopni i ustawia sie wszystko na tą temperaturę ale jak chciałbym zrobić saune to ile bym nie ustawił to chłodzi i teraz zaczynam jechać mam ustawione 21 stopni słoneczko się kończy bo zaszło za chmurke lub na krzaczek i klima natychmiast zaczyna grzać z bocznych nawiewów środkowy chłodzi dalej słoneczko wychodzi za minutke i zaczyna chłodzić dalej jest to nie do opanowania kończy się tym że trzeba to wyłączyć bo się nie da wysiedzieć jest tak gorąco w nocy wogóle można zapomnieć że poleci z bocznych nawiewów zimne powietrze cały czas grzeje.
Pozdrawiam
Audi A6 C6 2.0 TDI
Mody: PDF Graficzny, BT, DVD, TV, Multi Kierownica, Język polski, Internet Hot Spot,

Awatar użytkownika
shogun
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2019
Moje auto: Inne
Nadwozie: SUV
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: 4WD
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: shogun » 09 cze 2011, 23:43

Dzisiaj i mnie dopadło na trasie. Ale meksyk, żeby w takich autach tak działała klima. Na dworze 28st, AUTO ustawione na 21st, ze środkowych nawiewów miły chłód a z bocznych i na szybę sauna. Naklikałem się wszystkiego i nic, zatrzymałem, wyłączyłem silnik, odpaliłem z powrotem i spokój... Ehhhh
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Obecnie Q8 3.0 55 TFSI 2020

Awatar użytkownika
t-m-c
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Napęd: RWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: t-m-c » 26 lip 2011, 18:25

witam.
odgrzebie temat poniewaz mam ten sam problem. kidy silnik sie nagrzeje z bocznych nawiewow leci gorace powietrze. bylem w aso i zlecili wymiane zaworow ogrzewania. koszt 900zl.
moje zasadnicze pytanie jest takie. czy to sa te cylinderki w podzybiu?? one sa zwane zaworami ogrzewania??
prosze o pomoc gdyz jak wiemy jest lato a szykuje mi sie wyjazd. pozdrawiam

Awatar użytkownika
shogun
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2019
Moje auto: Inne
Nadwozie: SUV
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: 4WD
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: shogun » 26 lip 2011, 21:51

tak to te w podszybiu, ja to wygrzebałem, wyczyściłem popsikałem smarem silikonowym i jak na razie (1,5mies) mam spokój.
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Obecnie Q8 3.0 55 TFSI 2020

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: UneeK » 17 sie 2011, 21:33

Witam.

Jadę dzisiaj spokojnie klima ustawiona na AUTO temp. 21*C, z nawiewów leci chłodne powietrze (na zewnątrz 26*C). Dojeżdżam do 2-ch niedzielnych kierowców, redukuję bieg, gaz w podłogę, wyprzedzam, wracam na swój pas a w aucie zaczyna robić się strasznie gorąco - z początku myślałem, że to mi tak gorąco (adrenalina itd.) ale nie z bocznych nawiewów leci gorące powietrze?! Przejechałem tak ze 2-3 km (już spokojniej) i nawiewy wróciły do chłodnego nadmuchu. Następnie dla potwierdzenia wciskam gaz do dechy (kolejni niedzielni wczasowicze) i dalej to samo - gorąco w aucie... ehhhh. Chyba i mnie to dopadło - pora wyczyścić cylinderki mam nadzieję, że to pomoże.
Pozdro.

gregory1274
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gregory1274 » 07 lis 2012, 17:02

Ta sama przypadłość.na stronie forum są w jednym z tematów zdjęciA tych tłoczków do wyczyszczenia ale link nie działa. moze ktoś je przesłać jeszcze raz. mam problem z ogrzewaniem czasami grzeje jak głupia z bocznego nawiewu kierowcy lub pasazera, wylacze silnik , włączę jade dalej i jest ok. czy trzeba zdemontować podszybie zeby dostać się do skrzynki z tmi tloczkami????????Probowalem bez demontazu podszybia ale tam są jeszcze od tylu chyba dwie srubki i nie ma do nich dojscia.
zawsze Audi

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 07 lis 2012, 23:23

gregory1274 pisze:trzeba zdemontować podszybie zeby dostać się do skrzynki
Nic nie trzeba demontować oprócz tej plastikowej maskownicy zaraz za silnikiem... nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego <okok>

a6-c6-czyszczenie-cylinderkow-klimy-vt27521.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl