Jak ktoś zamiast spawarki woli lutownicę, to TUTAJ proste rozwiązanie za złotówkę

djmatys pisze:hehe fajny patent na tą sondeZwykły filtr RC
Pewnie działa na 100% bo proste rozwiązania są najlepsze :D
Apropo tych emulatorów - Wydaje mi się że widziałem wczoraj takie kolanko w sklepie za 11zł
Bardzo ciekawy patent. Moze ktos potwierdzic skutecznosc?zbig_wwl pisze:Podziwiam ludzi umiejących sprzedać metalowe kolanko za prawie stówkę![]()
Jak ktoś zamiast spawarki woli lutownicę, to TUTAJ proste rozwiązanie za złotówkęTeż pewnie będzie działać w 95% przypadków
Dzieki za objasnienie.zbig_wwl pisze:Jak działa? Dokładnie jak napisał djmatys - to zwykły filtr dolnoprzepustowy. Z sygnałem z sondy robi dokładnie to samo co ta tulejka - mówiąc mało technicznie, to go po prostu wygładza. Tyle, że tulejka "wygładza" bezpośrednio spaliny, a ten układ RC "wygładza" sam sygnał z sondy.
Teoretycznie podłączyć ten filtr jest bardzo prosto - przecinasz czarny przewód od sondy (sygnałowy) i nacinasz szary (masa sygnału). W rozcięte miejsce lutujesz rezystor, a od strony wtyczki do rezystora i nacięcia szarego przewodu lutujesz kondensator. Dokładnie jak na TYM rysunku z linku powyżej.
Uwagę tylko trzeba zwrócić na "+" kondensatora.
Elementy kupisz w każdym sklepie elektronicznym.