[A6 C6] Oswietlenie tablicy rejestracyjnej
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Zasada jest taka, że jeżeli sterownik nie widzi żarówki (nie podłączona, przepalona, źle założona) to wywala komunikat na FIS i wyłącza napięcie. Dlatego zmianę żarówki należy dokonywać przy wyłączony zapłonie. Przy ponownym włączeniu zapłonu i przetestowaniu żarówek jeżeli jest ok to błąd ginie i pojawia się napięcie. Przy wymianie żarówek na led trzeba zwrócić uwagę na ich biegunowość... .
JUDOS spokojnie ,bez paniki juz kiedys pisalem ze tymi zaroweczkami steruje modul komfortu ktory odcina prąd jak nie ma dobrego styku i zarowki w gniezdzie ,nalezy zrobic tak dokladnie dogiąc blaszki wsadzic zarowki na wylaczonym zaplonie ,kiedy po wlaczonym zaplonie zarowki sie nie zaswiecą nalezy poczekac przez calą noc (to nie zart) az modul komfortu sie sam zresetuje i pusci prad na tablice -sprawdzone dwa razy, nie wiem czego sie tak dzieje ale tak jest,zarowka po prawej stronie jest odpowiedzialna za blad na FIS ona dopiero puszcz prąd na ta drugą ,jezeli wyciągniemy pierwszą zarowke po lewej stronie bląd nam nie wyskoczy sa podlączone szeregowo to tylko c6 nie wiem tylko jak z tą biegunowoscią przy ledach
sam postanowilem przylozyc sie do sprawdzenia co jest z tym oswietleniem wylamalem to co mowiles napewno dotykaja sie styki kupilem nowe zarowki w aso podlaczylem raz tak raz tak zeby sprawdzic jaki biegun skasowalem bledy w vagu i co nic nadal nie dzialaja wyswietla sie komunikat zwarcie do masy brak oswietlenia tablicy rejestracyjnej moze jednak moduł komfortu siadł? tylko dziwne bo jak by tak bylo to by tylko padlo oswietlenie tablicy
Miałem podobne problemy. Spaliła się lewa żarówka oświetlenia tablicy.
Postanowiłem przy okazji wymiany założyć LED (nie miałem LED pod CAN BUS, próbowałem zwykłe rurkowe). Wymieniłem lewą żarówkę na LED, prawa została jeszcze zwykła. ÂŚwiecił i LED i żarówka. Brak komunikatu FIS o błędzie.
Wymieniłem prawą żarówkę na LED i nie zadziałały obie a FIS wyrzucił błąd żarówek tablicy. Trudno myślę, trzeba kupić LED na szynę can bus i wracam do zwykłych żarówek, a tu niespodzianka. Po załączeniu świateł brak oświetlenia tablicy. Jednak po kilkukrotnym wyłączeniu kluczyka i ponownym uruchomieniu wróciło wszystko do normy.
Czyli błąd jest gdzieś w resecie. Może trzeba VAGiem zresetować błąd.
Postanowiłem przy okazji wymiany założyć LED (nie miałem LED pod CAN BUS, próbowałem zwykłe rurkowe). Wymieniłem lewą żarówkę na LED, prawa została jeszcze zwykła. ÂŚwiecił i LED i żarówka. Brak komunikatu FIS o błędzie.
Wymieniłem prawą żarówkę na LED i nie zadziałały obie a FIS wyrzucił błąd żarówek tablicy. Trudno myślę, trzeba kupić LED na szynę can bus i wracam do zwykłych żarówek, a tu niespodzianka. Po załączeniu świateł brak oświetlenia tablicy. Jednak po kilkukrotnym wyłączeniu kluczyka i ponownym uruchomieniu wróciło wszystko do normy.
Czyli błąd jest gdzieś w resecie. Może trzeba VAGiem zresetować błąd.