Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.8T 98''] Szarpanie na gazie (LPG)

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 20 maja 2010, 21:25

Bierz matrixy HD 344. Na allegro są po 370zł. Dołóż te około 120zł i będziesz miał konkretniejsze wtryskiwacze. Posłuchaj mojej rady a będziesz zadowolony. Do tego porządna regulacja i auto nawet będzie paliło mniej na gazie niż dotychczas.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: hoopek » 23 maja 2010, 15:09

Pojawił się kolejny problem.. Silnik zaczął szarpań na PB.. :cry: I co teraz radzicie?
Szarpanie powstaje przy dodawaniu gazu i objawy takie same jak na LPG..

Awatar użytkownika
pawel1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: pawel1 » 23 maja 2010, 16:51

ja jak długo jeździłem na źle ustawionym gazie to też mi szarpało na benzynie ale nie wiem dlaczego :-/ później ustąpiło :-) sprawdź świece i kable pozdro

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 23 maja 2010, 18:14

hoopek pisze:Pojawił się kolejny problem.. Silnik zaczął szarpań na PB.. :cry: I co teraz radzicie?
Szarpanie powstaje przy dodawaniu gazu i objawy takie same jak na LPG..
Podpiąć vaga, skasować błędy i jeździć na razie tylko na benzynie tak żeby ECU się zaadoptowało i ustawiło mapę na nowo. Jeśli przez pierwsze kilometry nadal będzie poszarpywało to się nie przejmować. Pojeździć tak przez parę dni. ECU adoptuje się przy jeździe z dłuższym utrzymaniem ustalonego otwarcia przepustnicy korygując czasy według odczytów z sondy lambdy. Jeśli na gazie jeździłeś na całkiem złych ustawieniach to mogło poprzestawiać mapę benzynową ale dziwne że nie wywala check engine. Czy pojawiają się jakieś błędy w ECU?

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 23 maja 2010, 19:50

Błędy jakie wywala, to (oczywiście na benzynie):
515 - Czujnik Halla -G 40 | przerwa lub zwarcie do plusa - zaraz po odpaleniu
16486 - Przepływomierz - niskie napięcie | brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - dopiero po dodaniu gazu

Co radzicie? Czy jechać jutro do kolegi na podmianę części (przepływomierza) czy do gazownika na umówioną wcześniej wizytę?
Znajomy miał podobny problem w Passacie 1.8T i przyczyną były węże podciśnienia.

Dajcie znać co zrobić, bo gazownika mam na 9 umówionego a kolega dopiero po 16tej może mi części użyczyć.

Aha! ÂŚwiece były wymieniane. Przewody nie. Ale cewki nie mają żadnych przebić.

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 23 maja 2010, 21:49

Ja proponuję doprowadzić auto do porządku na benzynie o ile na benzynie jest też jakiś problem. Ja jak na razie odpuściłbym sobie gazownika bo jeśli pojedziesz jutro do niego a coś będzie nie tak na benzynie to będziesz musiał do niego wrócić jak doprowadzisz auto do porządku na benzynie. Zasada jest jedna, gaz ustawia się do bezbłędnej benzyny. Ja jednak pojeździłbym trochę na benzynie i poobserwowałbym czy auto chodzi bezproblemowo. Nawet jeśli nadal na benzynie pokazują się te błędy ale auto na benzynie chodzi bezproblemowo to nie powinno być problemu z ustawieniem gazu. Najważniejsza jest dobra iskra, świece, przewody, cewki. Jak jest dobra iskra to nie powinno być problemu na gazie.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 23 maja 2010, 22:16

fassi1, powiedz mi tylko jak doprowadzić auto do stanu by silnik nie szarpał i się nie dławił? Ja już nie mam na to sił, a mechanicy nie mają pojęcia co jest przyczyną. I dlaczego pojawił się taki sam problem na benzynie jak był na gazie dopiero dwa dni temu?

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 23 maja 2010, 22:51

Ja też miałem podszarpywania na gazie przy wyższym obciążeniu i przy obrotach około 1900-2000, problemem była za bogata mieszanka na gazie i powiem że podszarpywało nawet gdy mieszanka była w niewielkim stopniu bogatsza na gazie co świadczy o tym że musi to być idealnie ustawione. Ustawiane tylko po vagu. Pojeździj tylko na benzynie i może auto wróci do normy bo na benzynie ECU się sam zaadoptuje. Jeśli to nie pomoże to może coś z zapłonem np. cewka?
A na gazie jeśli gazownik nie będzie tego ustawiał podczas jazdy a najlepiej z podłączonym vagiem to w życiu tego nie ustawi dobrze, będzie tylko zgadywał. Gazownik musi porównywać czasy na benzynie i na gazie podczas jazdy i tak ustawiać dawkę gazu żeby czasy podczas jazdy w każdym obciążeniu były takie same i na gazie i na benzynie.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 23 maja 2010, 23:08

To pewnie zrobię tak: od rana pojadę do mechanika poleconego przez znajomego niech zbada silnik na pb (może wymiana węży podciśnienia jak radził mi posiadacz Passata), jak jemu uda się doprowadzić auto do dobrego stanu na pb to udam się do gazownika. A jak nie, to udam się do kolegi na podmiankę części z jego angielskiej a6.
fassi1 i pawel1 dzięki już w tym momencie za cenne rady dotyczące mojego problemu. Mam nadzieję, że już wkrótce (może jutro) uporam się z tym problemem raz na zawsze.

[ Dodano: 2010-05-24, 18:48 ]
Czujnik halla podmieniłem (a6 ma dwa takie czujniki - wymieniłem teraz ten w komorze silnika) i komputer już nie wyrzuca jego błędu. Pozostał tylko błąd przepływomierza, ale niestety angielska a6 miała inne wtyki.. Przepływka dopiero w środę po południu zostanie podmieniona (chyba, że jutro kupie nową z możliwością oddania). I może to rozwiąże problem z szarpaniem na pb. Pozostanie tylko spadek obrotów na biegu jałowym.. :-/ no i problem z lpg.. :-?

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 24 maja 2010, 23:37

Wymiana tych tandetnych walteków na coś porządnego.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 25 maja 2010, 00:31

Tylko fassi1, auto szarpie teraz również na benzynie. Jak doprowadzę silnik do porządku na benzynie pierwsze co zrobię z gazem, to zmiana wtrysków lpg. To już postanowione dawno. Tylko priorytetem stała się benzyna.

Awatar użytkownika
pawel1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro

Post autor: pawel1 » 25 maja 2010, 07:05

Teraz sobie przypomniałem jak jeździłem na valtekach był taki myk że myślałem że wypadnie silnik tak szarpało na benzynie też i strasznie dużo palił sądzą ładował z tumnika okazało się że pojechał czujnik temp.silnika chociaż auto było rozgrzane to komp.pokazywał że temp.silnika jest -46

Awatar użytkownika
mastacrx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.2 230KM

Post autor: mastacrx » 25 maja 2010, 07:28

mam to samo wliczając spieprzony montaż i kiepskie wtryski + niewyrabiający reduktor poranne odpalanie się wydłuża i przez pierwsze 2/3 kilometry silnik nie pracuje równo, jak jeździłem 3 miesiące wyłącznie na PB silnik pracował jak szwajcarski zegarek, nie wiem czy go zalewa gazem ale coś w tym jest
Moja była: Audi 100 C4 Avant 2.8 AAH Quattro.
Zapraszam na forum Audi A7 .

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 25 maja 2010, 08:13

hoopek pisze:Tylko fassi1, auto szarpie teraz również na benzynie. Jak doprowadzę silnik do porządku na benzynie pierwsze co zrobię z gazem, to zmiana wtrysków lpg. To już postanowione dawno. Tylko priorytetem stała się benzyna.
No tak, zgodzę się, mówiąc o wtryskach nie miałem na myśli ich wpływu na pracę na benzynie. Jak doprowadzisz benzynę do ładu to wtedy wymień wtryski na jakieś porządne i znajdź gazownika co to ładnie ustawi a zobaczysz że i auto ładnie będzie chodzić na gazie i spalanie spadnie.

Awatar użytkownika
hoopek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: hoopek » 28 maja 2010, 15:52

Problem rozwiązany. Po wymianie przepływomierza szarpanie ustało na benzynie i samochód odzyskał moc. Na LPG był walnięty trzeci wtrysk. Jego wymiana + nowa regulacja (w ramach gwarancji) pomogła. Samochód na PB i LPG chodzi tak samo i ma takie same czasy wtrysków. Wymiana wtryskiwaczy na nowe (Matrix) będzie w najbliższej przyszłości (2-3 tyg.) i wtedy się tu odezwę. Podziękowania dla osób zainteresowanych tematem i za cenne rady oraz wskazówki.
Rada dla wszystkich mających jakiekolwiek problemy: nie ignorujcie błędów VAG!

[ Dodano: 2010-08-25, 22:25 ]
Jakiś miesiąc temu wymieniłem wtryski na MagitJet. Auto jak nowe! Nie sądziłem, że będzie taka różnica w jeździe i na postoju. Wcześniej na postoju delikatnie drgało w środku, teraz czasami nawet sprawdzam czy oby silnik pracuje. W kabinie jest cichutko i bez jakichkolwiek drgań. To samo tyczy się podczas jazdy. Silnik pracuje równo, lepiej przyspiesza i o dziwo mniej pali. Spalanie spadło mi o około 1l/100 km. Dzięki koledzy za słuszne rady. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja