[ MULTI] Wymiana oleju w skrzyni Multitronic
[ MULTI] Wymiana oleju w skrzyni Multitronic
witam i mam pytanie: na czym dokładnie polega wymiana oleju w multitroniku i jaki należy użyć olej??? [A6C6 2005r V6 2.4, 7-biegowy multitronik]
Te informacje potrzebne mi są przed rozmową z mechanikiem (chcę wiedzieć i porównać te info z jego wiedzą), bo wacham się, czy jachać do mechanika (chce aby dostarczyć mu olej +50PLN), czy zrobić to w ASO (chcą ok.1500PLN).
Poradźcie coś proszę i wielkie dzięki za info.
pozdrawiam,rafał.
Te informacje potrzebne mi są przed rozmową z mechanikiem (chcę wiedzieć i porównać te info z jego wiedzą), bo wacham się, czy jachać do mechanika (chce aby dostarczyć mu olej +50PLN), czy zrobić to w ASO (chcą ok.1500PLN).
Poradźcie coś proszę i wielkie dzięki za info.
pozdrawiam,rafał.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez SZPIGAN, łącznie zmieniany 3 razy.
AUDI - 4 EVER
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jeżeli chcesz to robić sam, zorientuj się czy tam nie ma filtra jak w TipieSZPIGAN pisze:czy jachać do mechanika (chce aby dostarczyć mu olej +50PLN), czy zrobić to w ASO (chcą ok.1500PLN).
w obsłudze tej skrzyni podano olej ATF, ale czy to ESSO taki jak w Tipie to też radzę się dowiedzieć
ogólnie to gdzie jest Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta, powinni doje**ć taką karę na te złodziejskie serwisy w PL, że by się ze****li, 1500zł ja się pytam za co :?: bo chyba nie za te 3-4l oleju :!: bo tyle około się wymienia w multi, znalazłem oznaczenie tego oleju G 052 180
dla ciekawostki podam, że w normalnym kraju czyli w Niemczech taki zabieg kosztuje w multi 150 Euro :evil:
do Andi
dzięki za linki - już wiem więcej.
Zdecyduje się jednak na ASO, tylko ciekawe czy wymienią olej metodą statyczną czy dynamiczną. W tej pierwszej powinni zużyć 4.5 litra, a gdy mówili o kosztach to zakładali zużyć 7.5 litra oleju - wniosek, ze dynamiczna (ale ja ich przypilnuje)
jeszcze raz dzięki.
Zdecyduje się jednak na ASO, tylko ciekawe czy wymienią olej metodą statyczną czy dynamiczną. W tej pierwszej powinni zużyć 4.5 litra, a gdy mówili o kosztach to zakładali zużyć 7.5 litra oleju - wniosek, ze dynamiczna (ale ja ich przypilnuje)
jeszcze raz dzięki.
AUDI - 4 EVER
ale jesli ów serwis robi dynamiczną wymiane to 1500 zł jest ceną , ze tak powiem normalną
w MB chcą podobnie, a nawet w niektórych serwisach 1900 zł za statyczna jak u Pałki - tak serwis MB 780 zł
W audi , ale w tipie statyczna to koszt około 600 zł
Tyle ze jak robiłem sobie sam w MB to koszty wyszły mnie
6x 40 zł = 240 zł
70 zł filtr uszczelka
wszystko !
dlaczego 6 litrów ? bo statyczna robiłem a spusci sie tylko 4 litry w MB po prostu troche ją przepłukałem - wiosna zabieg powtórzę
gdybym to zlecił serwisowi 4 x 70 zł = 280 zł
filtr i uszczelka ponad 100 zł
reszta to robocizna , co dale 780 zł i ma dokładnie to samo
moze warto samemu , naprawde nie taki diabeł straszny

W audi , ale w tipie statyczna to koszt około 600 zł
Tyle ze jak robiłem sobie sam w MB to koszty wyszły mnie
6x 40 zł = 240 zł
70 zł filtr uszczelka
wszystko !
dlaczego 6 litrów ? bo statyczna robiłem a spusci sie tylko 4 litry w MB po prostu troche ją przepłukałem - wiosna zabieg powtórzę
gdybym to zlecił serwisowi 4 x 70 zł = 280 zł
filtr i uszczelka ponad 100 zł
reszta to robocizna , co dale 780 zł i ma dokładnie to samo

moze warto samemu , naprawde nie taki diabeł straszny
teraz mercedes w-210 2.7 CDI
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .
-
- Forum Audi A6 / A7
wymiana oleju w multitronic 2003r.
witam
posiadam multitronic z 2003r czy w tej skrzyni wymienia się olej? słyszałem ,że się nie wymienia oleju i chciałbym poznać Wasze zdanie.
wielkie dzięki
pozdrawiam
posiadam multitronic z 2003r czy w tej skrzyni wymienia się olej? słyszałem ,że się nie wymienia oleju i chciałbym poznać Wasze zdanie.
wielkie dzięki
pozdrawiam
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
coś nie bardzo skoro tyle biorą serwisy co wymieniają olej, ale na pewno nie Audikrzys124 pisze:W audi , ale w tipie statyczna to koszt około 600 zł
jak dzwoniłem to cena padła 1400zł
coś Ci się kolego pomieszało w danych samochodukapsel99999 pisze:posiadam multitronic z 2003r
jeżeli faktycznie posiadasz 180KM w Quattro to na pewno nie masz multitronica tylko tipa
multi nie występuje w Quattro
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Re: wymiana oleju w multitronic 2003r.
Wymienia się olej co około 50tys kmkapsel99999 pisze:witam
wielkie dzięki
pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Multitronic nie ma biegów więc bardzo prosto rozpoznać podczas jazdy.
Jedziesz sobie powoli i chcąc przyspieszać wciskasz pedał gazu podnosząc obroty powiedzmy do 2500 odrotów i w tej pozycji utrzymujesz pedał gazu.
Auto zaczyna przyspieszać czyli prędkościomierz idzie do góry a odbroty cały czas stoją na okolicy 2500 obrotów. Wraz z dłóższym przyspieszaniem obroty zaczną się delikatnie podnosić wraz z prędkością, nie ma spadku obrotów i wzrostu od na nowo ja w normalnych automatach.
Czegoś takiego nie zauważysz w żadnej innej skrzyni.
Tip to normalny automat więc ma normalne biegi i obrotomierz razem z prędkościomierzem będzie zachowywał sie jak w manualu czyli obroty do góry, zmiana biegu i obrotomierz w dół i znów do góry aż do zmiany następnego biegu.
Jedziesz sobie powoli i chcąc przyspieszać wciskasz pedał gazu podnosząc obroty powiedzmy do 2500 odrotów i w tej pozycji utrzymujesz pedał gazu.
Auto zaczyna przyspieszać czyli prędkościomierz idzie do góry a odbroty cały czas stoją na okolicy 2500 obrotów. Wraz z dłóższym przyspieszaniem obroty zaczną się delikatnie podnosić wraz z prędkością, nie ma spadku obrotów i wzrostu od na nowo ja w normalnych automatach.
Czegoś takiego nie zauważysz w żadnej innej skrzyni.
Tip to normalny automat więc ma normalne biegi i obrotomierz razem z prędkościomierzem będzie zachowywał sie jak w manualu czyli obroty do góry, zmiana biegu i obrotomierz w dół i znów do góry aż do zmiany następnego biegu.
-
- Forum Audi A6 / A7
witam
mam 5 biegów czyli tiptronic nie wiedziałem tego a nie mogę się przejechać i zwrócić na to uwagi ponieważ pompa wtryskowa umarła i ją reanimują w warsztacie. Byłem pewien ,że przy tak bogatym wyposażeniu mam skrzynię multitronic no i widzę , że chyba poznam swoje auto dzięki kontaktom z Wami i za wszystkie uwagi bardzo dziękuje.
i jeszcze pytanie odnośnie oleju do mojej skrzyni na jaki powinienem wymienić i co ile kilometrów?
Pozdrawiam
mam 5 biegów czyli tiptronic nie wiedziałem tego a nie mogę się przejechać i zwrócić na to uwagi ponieważ pompa wtryskowa umarła i ją reanimują w warsztacie. Byłem pewien ,że przy tak bogatym wyposażeniu mam skrzynię multitronic no i widzę , że chyba poznam swoje auto dzięki kontaktom z Wami i za wszystkie uwagi bardzo dziękuje.
i jeszcze pytanie odnośnie oleju do mojej skrzyni na jaki powinienem wymienić i co ile kilometrów?
Pozdrawiam
I bardzo dobrze, że masz tipa... dużo lepsza (wytrzymalsza na moment obrotowy) skrzynia...kapsel99999 pisze:że przy tak bogatym wyposażeniu mam skrzynię multitronic
Ja wymieniłem po ok. 75kkm... i uważam, że to dobry interwał...kapsel99999 pisze:i jeszcze pytanie odnośnie oleju do mojej skrzyni na jaki powinienem wymienić i co ile kilometrów?