[ALL V6] uszczelka pod pokrywe zaworów
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Ssanie występuje w bocznym króćcu ezektora.Jak ściągniesz ten malutki gumowy węzyk z tego króćca to jak przyłożysz do niego palec będzie intensywnie zasysać.Problem ze szlamem polega na tym, że często ten boczny króciec właśnie szlamem jest zawalony i nie "ciągnie".Wtedy wszystkie gazy cofają się z powrotem i możesz zauważyć tzw. dymienie z korka, albo wydmuchiwanie kartki.
usunieto 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamel
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
stasiuszef, ssanie mam nawet za pierwszym trójnikiem (czwórnikiem?) który wygląda troszkę jak zabudowany zaworek zwrotny :oops: ale dalej wężykiem idzie do nastepnego trójnika (w tym miejscu są kolejne 3 węże - dwie odmy od obu pokryw oraz jeden dziwny idący w okolice przepustnicy). Jak odłączam wąż odmy od pokrywy to tam już ssania nie mam i tylko to mnie zastanawia 

-
- Forum Audi A6 / A7
witam klubowiczów dołącze sie do tematu.a wiec tak olej zaczoł lecieć tym napinaczem łańcucha rozrządu z lewej strony uszczelniłem,przejechałem parenaście kilometrów i zaczeło ciec z prawej strony uszczelniłem i po tej operacji doszłem do tego,że po rozgrzaniu silnika robi sie w nim cisnienie przy odkręceniu korka wlewu oleju ciśnienie aż go wypycha to zamówiłem ten ezektor dzisiaj go założyłem i teraz przy rozgrzanym silniku jak odkrecam korek to go zasysa i to dość mocno.i teraz mam pytanko jak mocno to musi zasysać bo mi sie wydaje rze troche za mocno ssie.wtedy mi wypychało uszczelki a teraz sie boje żeby mi nie wciągło :?:
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam !
Dzisiaj pokusiłem się o wymianę uszczelki pod pokrywą. Dla zainteresowanych małe fotostory:![Obrazek]()
mówimy ładnie dzień dobry po otwarciu maski
następnie usuwamy plastiki i filtr wraz z przepływomierzem
![Obrazek]()
widzimy syf popalony olej odpowiedzialny za smród w kabinie
![Obrazek]()
jak macie gaz, tak jak ja trzeba zdjąć przewód - nie bójcie się syknie i zawór zabezpieczający odetnie odpływ
![Obrazek]()
zdejmujemy osłonę i odpinamy odmę
![Obrazek]()
kluczem 13 odkręcamy rurkę kontroli stanu oleju ( bo ciężko zdjąć dekiel )
![Obrazek]()
Vłala
:
tak wygląda małe gówno warte 2 tysiące złotych ( nastawnik faz rozrządu )
![Obrazek]()
zdejmujemy starą uszczelkę, oczyszczamy stary uszczelniacz wycieramy starannie wszelkie pozostałości po starej![Obrazek]()
![Obrazek]()
i uszczelniamy na nowo wg porad kriskera ( poprzedni mechanior obsrał dookoła tym uszczelniaczem i trzeba było poprawić samemu
![Obrazek]()
Następnie całość skręcić z powrotem do kupy. Ja dla pewności zmieniłem jeszcze śruby na deklu na nowe - lubią się osłabić odkręceniem. Ponadto 20 śrub 6-stek kosztuje 80 groszy.
Na zakończenie tradycyjny browar.
Dzisiaj pokusiłem się o wymianę uszczelki pod pokrywą. Dla zainteresowanych małe fotostory:
mówimy ładnie dzień dobry po otwarciu maski
następnie usuwamy plastiki i filtr wraz z przepływomierzem
widzimy syf popalony olej odpowiedzialny za smród w kabinie
jak macie gaz, tak jak ja trzeba zdjąć przewód - nie bójcie się syknie i zawór zabezpieczający odetnie odpływ
zdejmujemy osłonę i odpinamy odmę
kluczem 13 odkręcamy rurkę kontroli stanu oleju ( bo ciężko zdjąć dekiel )
Vłala

tak wygląda małe gówno warte 2 tysiące złotych ( nastawnik faz rozrządu )
zdejmujemy starą uszczelkę, oczyszczamy stary uszczelniacz wycieramy starannie wszelkie pozostałości po starej
i uszczelniamy na nowo wg porad kriskera ( poprzedni mechanior obsrał dookoła tym uszczelniaczem i trzeba było poprawić samemu
Następnie całość skręcić z powrotem do kupy. Ja dla pewności zmieniłem jeszcze śruby na deklu na nowe - lubią się osłabić odkręceniem. Ponadto 20 śrub 6-stek kosztuje 80 groszy.
Na zakończenie tradycyjny browar.
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Witam jeszcze raz wszystkich
Kupiłem dopier co A6 2.7 BiTurbo benzyna
No i mam problem z wyciekami z pod uszczelki pod klawiaturą
Jak wykonam test kartki to delikatnie dmucha na wolnych obrotach
Przejrzałem ETKA-ę i ze schematów wynika że ezektor występuje w autmatach
Czy ktoś już zmagał się w tym silniku z tym problemem
Chciałbym najpierw usunąć przyczynę ewentualnie później brać się za wymianę uszczelek pod klawiaturą i nastawem rozrządu
Acha opisywany na innym forum "Pressure limiting value" jest jedynie delikatnie zawilgocony
Czy to może mieć to coś wspólnego z turbo (jedna strona leje po stronie zimnej - do wymiany)
Oglądałem w jakiś sposób to wszytko jest połączone na rysunkach.
Czy może chodzi o zawór zwrotny (podobnie wygląda do ezektora) i umieszczony obok tego z automatów. (chodzi o część 171 611 933 lub też zamiennie 056 129 777)
Kupiłem dopier co A6 2.7 BiTurbo benzyna
No i mam problem z wyciekami z pod uszczelki pod klawiaturą
Jak wykonam test kartki to delikatnie dmucha na wolnych obrotach
Przejrzałem ETKA-ę i ze schematów wynika że ezektor występuje w autmatach
Czy ktoś już zmagał się w tym silniku z tym problemem
Chciałbym najpierw usunąć przyczynę ewentualnie później brać się za wymianę uszczelek pod klawiaturą i nastawem rozrządu
Acha opisywany na innym forum "Pressure limiting value" jest jedynie delikatnie zawilgocony
Czy to może mieć to coś wspólnego z turbo (jedna strona leje po stronie zimnej - do wymiany)
Oglądałem w jakiś sposób to wszytko jest połączone na rysunkach.
Czy może chodzi o zawór zwrotny (podobnie wygląda do ezektora) i umieszczony obok tego z automatów. (chodzi o część 171 611 933 lub też zamiennie 056 129 777)
odświeżę troszkę temat
Pacjent A6 C4 2,8 30v Q - ACK
problem kapiący olej z pod pokrywy zaworów (prawej)
po przeczytaniu całego wątku postanowiłem sprawdzić Ezektor czy nie jest zasyfiony
po rozebraniu całości wygląda to tak jak na fotkach poniżej:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
cały układ jest czysty i suchy (a raczej nie powinien być)
do tego mój silnik nie posiada karbowanych rurek jedyna to gumowy kawałek rurki do hamulców
dmuchając w ten ezektor jest przejście we wszystkie strony
moje pytanie jest następujące: czy odma nie powinna być uświniona olejem
i czy wszystko jest ok skoro odma jest sucha
pozdrawiam
Pacjent A6 C4 2,8 30v Q - ACK
problem kapiący olej z pod pokrywy zaworów (prawej)
po przeczytaniu całego wątku postanowiłem sprawdzić Ezektor czy nie jest zasyfiony
po rozebraniu całości wygląda to tak jak na fotkach poniżej:
cały układ jest czysty i suchy (a raczej nie powinien być)
do tego mój silnik nie posiada karbowanych rurek jedyna to gumowy kawałek rurki do hamulców
dmuchając w ten ezektor jest przejście we wszystkie strony
moje pytanie jest następujące: czy odma nie powinna być uświniona olejem

i czy wszystko jest ok skoro odma jest sucha
pozdrawiam