[a6c6] tylne hamulce- za mocno sie grzeja
Re: [a6c6] tylne hamulce- za mocno sie grzeja
Ja wszystko rozumiem tylko tu nie chodzi o szybsze zużycie klocków tylko że aż tarcze fioletowe się robione z tyłu i z prawej bardziej niż z lewej i tu jest zagadka 

- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: RAFAL
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Rece opadaja. Zaciski zregenerowane,tarcze i klocki wymienione na nowe. Tak samo lozyska i jak wszyscy wyzej ten sam problem.
Podnioslem auto zeby sprawdzic i kola z obu stron stawiaja opor. Do tego slychac glosny szum podczas jazdy z okolic tylu.
Podnioslem auto zeby sprawdzic i kola z obu stron stawiaja opor. Do tego slychac glosny szum podczas jazdy z okolic tylu.
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Walcze dokladnie z tym samym. Popusc odpowietrznik i zobaczysz ze kolo zacznie sie lzej krecic. U mnie troche pomogla wymiana elastycznych przewodow i ponowne odpowietrzenie tylnej osi. Nie jest jeszcze idealnie ale jest cos lepiej.
Druga sugestia : w VCDS jak dam tloczki w pozycje "otworz" (tak jak do wymiany klockow) kolo zaczyna krecic sie lzej,gdy zamkne dalej chodzi ciezko.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2005
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
U mnie też zaczęło się grzać najpierw lewy tył po 100km prawe tylne jest gorące bez hamowania.
Wciskając tłoczek po zwolnieniu silniczka ręcznego vcds czuć nadmierny opór na tłoku lub uszczelkach -
będę rozbierać zacisk , dam znać czy to jest przyczyną.
Wciskając tłoczek po zwolnieniu silniczka ręcznego vcds czuć nadmierny opór na tłoku lub uszczelkach -
będę rozbierać zacisk , dam znać czy to jest przyczyną.
Wymieniłem jeszcze 2 nowe jażma chociaż stare niczego sobie były i już jest postęp tarcze nie robione się już fioletowe
tylko i tak są cieplejsze hamulce tylne od przednich
i tak się zastanawiam na przewodach idących do tyłu są jakby takie łączniki i czy one nie mają jakiś zaworków ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
To tylko łączenie.
U mnie wyczułem, że ciężko wciskają się tłoczki tak jakby były spuchnięte gumki.
Na dniach wymienię na ori. trw i zobaczymy.
U mnie wyczułem, że ciężko wciskają się tłoczki tak jakby były spuchnięte gumki.
Na dniach wymienię na ori. trw i zobaczymy.
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dzialaj bo Cie jesien zaskoczy
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Z jednej strony chyba nowe jarzmo o ile dobrze pamietam. Wszedzie dane odpowiednie smary i dalej kola ciezko chodza. Cos pomogla wymiana elestycznych przewodow.Jest lepiej ale dalej to nie to. Musze to zrobic bo mnie to strasznie irytuje ze wydalem siano i dalej jest tak jak nie powinno.
Obejrzyjcie ten filmik, gosc dosc madrze gada https://www.youtube.com/watch?v=41QDhan327Q&t=47s
-
- Forum Audi A6 / A7
Wymieniłem gumki ale zamontowałem zestaw do 41mm z golfa 4 - wyglądają na identyczne z oryginałem i numer na gumce jest taki sam ale tłoczek przesuwa się ze zbytnim oporem. Podsumowując w środku w zacisku było masę opiłków metalowych pochodzących z gwintu śruby i spodu tłoczka, po jeździe nie dotykając hamulca dalej tarcza jest gorąca ale się nie przegrzewa bo nie widać ani przegrzanego klocka ani tarczy. Po podniesieniu koła koło obraca się swobodnie bez trzymania kloców - czary jakieś.