Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

mAŁY PROBLEM Z c5

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
ftw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

mAŁY PROBLEM Z c5

Post autor: ftw » 05 lut 2016, 10:50

Witam, mam problem ze swoją A6 natomiast zapala mi się ta kontrolka podczas jazdy na śliskim, jak jadę na lodzie gdzie czasem mi koła zamielą(nie jest to za każdym razem), pomiga ESP i po chwili wyje ten komunikat (czasami się zdarzy zaraz po odpaleniu auta) :
Obrazek
Dodam, że wszystkie klocki nowe, koła to 16" wszystkie opony takie same, stan płynu sprawdzony oraz zero błędów na komputerze. Co to może być ? Z góry dzięki za pomoc, pozdro ! ;)

westo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: westo1 » 06 lut 2016, 23:25

Czego używasz do sprawdzania błędów?

Jeśli był jakiś błąd to na pewno został w pamięci komputera samochodu więc dziwne że program Ci tego nie pokazuje.

A czy ta sama kontrolka nie odpowiada za informowanie o zerwaniu paska alternatora? Wiem że w Audi 80 B3 taka mi się świeciła jak strzelił pasek. Może twój już jest luźny i się ślizga jak za szybko wejdzie na obroty lub rano gdy dłużej stoi auto pasek jest nierozgrzany - to już moja wyobraźnia...
Seat Leon M1 1.9 TDI 90 psi --> 120 psi
Audi A6 C5 2.4 165 psi

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Re: mAŁY PROBLEM Z c5

Post autor: Moreno » 07 lut 2016, 01:39

ftw pisze: zapala mi się ta kontrolka podczas jazdy na śliskim, jak jadę na lodzie gdzie czasem mi koła zamielą(nie jest to za każdym razem), pomiga ESP i po chwili wyje ten komunikat (czasami się zdarzy zaraz po odpaleniu auta) :
Obrazek
Dodam, że wszystkie klocki nowe, koła to 16" wszystkie opony takie same, stan płynu sprawdzony oraz zero błędów na komputerze. Co to może być ? Z góry dzięki za pomoc, pozdro ! ;)
Koła nie powinny "mielić" - od tego masz układ, który temu zapobiega. Jeśli go wyłączysz to wtedy od razu czuć i słychać (np. przy mocniejszym przyśpieszeniu na lodzie), że koła zaczynają się ślizgać, a silnik raptownie wdrapuje się na wyższe obroty.

Piszesz, że "zero błędów na komputerze". ...ale na którym? Na pececie czy laptopie? <dokuczacz>
A tak na serio... piszesz bardzo potocznie, więc zapytam wprost: czy przypadkiem nie sprawdzałeś sterownika silnika zamiast 03-ABS/hamulce? :)
Proponuję test organoleptyczny - spróbuj mocno zahamować na jakimś piachu lub mokrej nawierzchni (możesz też na czystym asfalcie, ale wtedy musisz mocniej depnąć). I dla pewności powtórz hamowanie kilka razy.
Jeśli będzie blokowało koła i zaraz będzie piszczał "bęben z wykrzyknikiem", to możliwe, że masz poluzowane koronki na przegubach albo coś z czujnikami.

ftw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ftw » 09 lut 2016, 10:41

Błędy sprawdzał mi mechanik na komputerze a nie należy on raczej do laików, tłumaczyłem mu o co chodzi i stwierdził, że nic nie zostało. Pasek od alternatora - wykluczony, zazwyczaj się to dzieje gdy jadę na śliskiej nawierzchni i załączy się ESP oraz jak wspominałem czasami z rana gdy odpalam auto lecz nie zawsze. A co do hamowania to nie raz sprawdzałem i jest w porządku, wtedy nic sie nie dzieje, abs działa i wszystko jak trzeba.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro

Post autor: enduro7 » 09 lut 2016, 14:02

częsta przyczyna zapalenia się tej kontrolki podczas rozruchu to kończący się akumulator lub problemy z ładowaniem
sprawdz na klimatroniku i poobserwuj w czasie jazdy kanał 47 jęśli mapięcie ładowania około 14 v to zostaje test aku

ftw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ftw » 09 lut 2016, 18:30

Też o tym słyszałem ale stwierdziłem, że to niemożliwe gdyż jak były te mrozy po ponad 10-15 stopni to po dwóch dniach podchodziłem do niego i nie było problemu z odpaleniem ;)

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro

Post autor: enduro7 » 09 lut 2016, 21:32

u mnie też nie było problemu z odpaleniem po badaniu aku okazało się -utrata pojemności
do rozruchu wystarczało ale na resztę brakło pompa abs pobiera dużę ilości prądu
po wymianie zero problemów z tą kontrolką
możęsz sprawdzić ew połączenia z masą ,klemy ,przewody do alternatora

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Moreno » 12 lut 2016, 14:12

enduro7 pisze:u mnie też nie było problemu z odpaleniem po badaniu aku okazało się -utrata pojemności
do rozruchu wystarczało ale na resztę brakło pompa abs pobiera dużę ilości prądu
Zaraz wyjdzie, że rozrusznik trzeba wymienić, bo za dużo prądu konsumuje. <dokuczacz>
Spójrz na grubość przewodów elektrycznych dochodzących do sterownika ABS...

ftw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ftw » 13 lut 2016, 10:23

Dzięki za zainteresowanie, sprawdzę wasze uwagi ale zaciekawiło mnie co do tego "prądu" gdyż wczoraj wjechałem do garażu i chciałem sprawdzić czy mam domkniętą szybę i gdy nacisne guzik do przymknięcia szyby a jest ona zamknięta to wszystko przygasa (nie całkiem lecz jest to widoczne) nawet światła. Mam też w domu A3 i dawniej coś takiego też zauważyłem ale nie w takim stopniu. <mysli> Więc może to wina napięcia bo nie pierwszy raz to słyszę, że może to być powodem.

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Moreno » 14 lut 2016, 10:30

Podjedź na sprawdzenie celi w akumulatorze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja