A6 C5 1.8T (150 KM - 192 KM!!!)
A6 C5 1.8T (150 KM - 192 KM!!!)
Witam...
Szukalem podobnego watku ale nie moglem nic znalezc...
Mam Audi A6 1.8T 150 koni z 2000 roku.Skontaktowalem sie z firma tuningowa i powiedzieli ze moga mi zalozyc chip ktory podniesie moc do 192 koni!!!Czy to bezpieczne (skrzynia automat i 120k przebiegu).No i najwazniejsze jak wyglada po takim czyms spalanie?O dziwo samochod juz teraz przy trybie mieszanym pali mi 13.4l/100km (a staram sie nie wariowac)...Czy nie bedzie gorzej?
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz
Szukalem podobnego watku ale nie moglem nic znalezc...
Mam Audi A6 1.8T 150 koni z 2000 roku.Skontaktowalem sie z firma tuningowa i powiedzieli ze moga mi zalozyc chip ktory podniesie moc do 192 koni!!!Czy to bezpieczne (skrzynia automat i 120k przebiegu).No i najwazniejsze jak wyglada po takim czyms spalanie?O dziwo samochod juz teraz przy trybie mieszanym pali mi 13.4l/100km (a staram sie nie wariowac)...Czy nie bedzie gorzej?
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 21:35 przez Peter_84, łącznie zmieniany 1 raz.
chcesz sobie podniećść moc ze 150 na 192....no na pewno raczej ci spalanie nie spadnie ale z drugiej strony jak chcesz oszczędzać na paliwie to kup diesla...
co do samej mocy po chipie.Zazwyczaj motor 150 koni chipuje się na 180...
zajrzyj tutaj
www.masterstuning.pl.......
raczej uznana firma
zajrzyj tutaj
raczej uznana firma
Z linka jaki podales wynika ze 190 koni.Na innej stronie z podobnymi wartosciami wynika ze spalanie delikatnie spada ,dlatego pytam jak to wyglada w praktyce...jankes6 pisze:
zajrzyj tutaj
raczej uznana firma
Pozdrawiam
Mi też tak średnio pali - i wcale nie jeżdżę oszczędnie... Nie wiem ile 1.8T powinien kotłować, ale raczej wydaje mi się że przy oszczędnej jeździe powinien mniej spalać, no chyba że stoisz na co dzień w długich korkach... Jeżeli VAG nic nie gada, to sprawdź katalogowo jakie powinno być spalanie + poszukaj na forum, sporo tego jest.
Jak masz automat to odradzam chip - głupieje. Kolega chciał w 1.9TDI tez w tiptronicu poprawić osiągi, szybko się pozbył wirusa. Skrzynia przerzucała biegi to w górę to w dół, czasem jako tako, a czasem tylko w trybie ręcznym można było jechać.
Jak masz automat to odradzam chip - głupieje. Kolega chciał w 1.9TDI tez w tiptronicu poprawić osiągi, szybko się pozbył wirusa. Skrzynia przerzucała biegi to w górę to w dół, czasem jako tako, a czasem tylko w trybie ręcznym można było jechać.
Pozdrawiam, Quick.
- adsense1234
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: adsense
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
w ogole nie rozumie idei chipowania takiego silnika. Zeby brał 21 l?? To kup sobie 4,2 Q i tez Ci tyle weźmie a frajde do dopiero poczujeszkoper86 pisze:ja mam 2,4 w tip tronicku po chipie i w miescie przy spokojnej jezdzie pali okolo 18 l jak dusze 20-21 trasa 10-11l tragedia straszna ale frajda z jazdy jest

Pozdr

- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
koper86 pisze:ja mam 2,4 w tip tronicku po chipie i w miescie przy spokojnej jezdzie pali okolo 18 l jak dusze 20-21 trasa 10-11l tragedia straszna ale frajda z jazdy jest
A da sie w ogóle "zachipować" zwyklego ssaka 2,4 ? :shock: Jaki tego jest koszt i w jaki sposób go wzmocniłeś?
Tak jak ktoś już napisał, jeśłi 2,4 pali w mieście 18 - 21 litrów to już lepiej kupić V8, które spali podobne ilości paliwa i daje jeszcze większa frajdę z jazdy niż 2,4

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
Moim zdaniem spalanie powinno być niższe. U mnie, w manualu co prawda, średnio zjada 9-10 l/100 km. Tiptronic, przy tym samym stylu jazdy, powinien cię kosztować dodatkowy litr czyli np. 10-11l/100. Teraz tylko pytanie czy jesteś mistrzem 1/4 mili czy jeździsz normalnie. Jeżeli to pierwsze to spalanie nie powinno dziwić. Jeżeli to drugie to podłącz się pod VAG-a i szukaj przyczyny tej sytuacji.Peter_84 pisze:A czy spalanie na poziomie 13.4l/100km w automacie to norma czy nie bardzo?
Mistrzem 1/4 na pewno nie jestem:)Staram sie jezdzic oszczednie i spokojnie (jezdze z 7 miesiecznym synem) a jak jest sam to tez tak bardzo nie dusze.Na VAG-u byle ,pokazywal jakis blad ale mechanik powiedzial ze to nic powaznego i ze nia ma na nic wplywu...mart73301 pisze:Teraz tylko pytanie czy jesteś mistrzem 1/4 mili czy jeździsz normalnie.Peter_84 pisze:A czy spalanie na poziomie 13.4l/100km w automacie to norma czy nie bardzo?
witam.
jezeli weszliscie na temat spalania w 1.8T to moge cos poradzic.
U mnie w AJL 180KM mialem spalanie na poziomie 13-14 litrow w miescie.
(czasami 14.5l/100km)
Myslalem ze tak ma byc bo w zasadzie nie jezdze jak emeryt a Wroclaw korkiem stoi
Jednak po zmianie przeplywomierza od poniedzialku odczyty z FIS'a
oraz litry przy tankowaniu znacznie sie zmniejszyly.
Teraz spalanie spadlo do 10.5L/100km przy spokojnej jezdzie do ok 12.5 przy ostrzejszej.
Sam jestem w szoku, mimo ze zadnych bledow nie mialem to jednak stara 10 letna
przeplywka swoje przeszla.
Nie sugeruje zeby wszyscy zmieniali przeplywki bo to droga sprawa ale warto zwrocic na to uwage.
PZDR///
jezeli weszliscie na temat spalania w 1.8T to moge cos poradzic.
U mnie w AJL 180KM mialem spalanie na poziomie 13-14 litrow w miescie.
(czasami 14.5l/100km)
Myslalem ze tak ma byc bo w zasadzie nie jezdze jak emeryt a Wroclaw korkiem stoi

Jednak po zmianie przeplywomierza od poniedzialku odczyty z FIS'a
oraz litry przy tankowaniu znacznie sie zmniejszyly.
Teraz spalanie spadlo do 10.5L/100km przy spokojnej jezdzie do ok 12.5 przy ostrzejszej.
Sam jestem w szoku, mimo ze zadnych bledow nie mialem to jednak stara 10 letna
przeplywka swoje przeszla.
Nie sugeruje zeby wszyscy zmieniali przeplywki bo to droga sprawa ale warto zwrocic na to uwage.
PZDR///