Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] 3.0 TDI Chiptuning czy warto?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
MaciejTFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2012
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

chip

Post autor: MaciejTFSI » 14 paź 2011, 20:18

a jak poznasz czy dobrze zrobiony czy zle ?? dopiero jak padnie ci skrzynia chyba to powiesz oj chyba cos bylo nie tak... <rotfl>

Awatar użytkownika
ozi_dafit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Moje auto: A6 C4

Post autor: ozi_dafit » 14 paź 2011, 21:08

nie musze sie tym martwic bo od zawsze robilem programy w porzadnych firmach ktore nie pozwola sobie na fuck'upy. Ale generalnie bardzo duzo zalezy od kierowcy, dla chcacego nic trudnego i mozna wszystko zniszczyc.

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Re: chip a skrzynka

Post autor: TuneFORCE » 14 paź 2011, 22:34

MaciejTFSI pisze:Ja powiem ze to zabawa w uda sie albo i nie :) Mialem 3.0 TDI bez tego PDFa i mialem 280KM oraz jakies 530 Niutona i przejechalem chyba jakies 60tys km i skrzynka poszla sie jeb#%^%c . Zaczela szarpac,kopac az wkoncu siadla.Naprawa to ok 7tys zl a sam chip 3 tys. droga zabawa.... sam teraz sie przymierzam na chipa ale mam obiekcje chociaz mam juz inna skrzynie biegow w 3.0 TFSI niz te w TDI
a jaką masz pewność że skrzynia poszła się j..c przez chipa? może przy seryjnym sofcie zrobiłbyś 1000km więcej :)

z drugiej strony...jest moc jest zabawa...a że czasami coś się wysypie...trzeba to wszystko sobie przekalkulować :)
Chiptuning, serwis DPF, Hamownia 4x4 MAHA - Poznań/Trójmiasto/Wałbrzych
tuneforce.pl
serwisdpf.pl

MaciejTFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: MaciejTFSI » 15 paź 2011, 12:50

mechanik skrzyń powiedział ze każda audica co przyjechała na skrzynkę to wszystkie po chipsie a normalne bez to zadkosc ! Sam mysle na chipem do swoje 3.0 TFSI ale sie martwie... najlepiej zrobic jakis maly przyrost np mam 290KM a zrobic na 335 a nie dawac jej na 400KM ! moze chociaz to pomoze... :) ale kazdy jak wydaje siano to chce na maxa bo potem mowi mam dac tyle siana a taki maly wzrost? ale lepiej warto pomyslec...

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 15 paź 2011, 13:24

Bo jak robisz chipa w porządnej firmie, to do skrzyni też wgrywają nowy program.

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TuneFORCE » 15 paź 2011, 15:10

Maver pisze:Bo jak robisz chipa w porządnej firmie, to do skrzyni też wgrywają nowy program.
a co to ma do rzeczy...ja skrzynia ma się wysr..ć to się wysra...nawet jak auto robione w laboratorium NASA...bo nikt nie zmienia elementów mechanicznych na bardziej wytrzymałe...więc nie wypisujcie bzdur ;)
tuneforce.pl
serwisdpf.pl

MaciejTFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: MaciejTFSI » 15 paź 2011, 16:34

<rotfl>

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 15 paź 2011, 16:42

TuneFORCE, skoro nie wiesz co to ma do rzeczy to współczuję Twoim klientom i na tym zakończmy tą rozmowę bo nie mam ochoty udowadniać że nie jestem wielbłądem.

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TuneFORCE » 15 paź 2011, 17:05

1. Nie znam nikogo kto przy chip tuningu nie rusza softu w skrzyni bo to standard więc nie wypisu bzdur że tylko sie to robi w jakiś super ekstra wypasionych firmach czy w NASA...

2. Co z tego że soft będzie wychuchany, wydmuchany skoro mechanicznie to nadal ta sama skrzynia... Jak tego nie rozumiesz inżynierze z audi to postudiuj trochę wytrzymałość materiałów...a nie rzniesz cwaniaka
tuneforce.pl
serwisdpf.pl

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 15 paź 2011, 18:08

Ehhh, miałem Ci nie odpisywać już no ale ok.

Powiedz mi gdzie napisałem że tylko super ekstra wypasione firmy zaglądają do skrzyni ? Napisałem że w " PORZÂĄDNEJ" firmie, nie dostrzegasz różnicy między tymi dwoma określeniami?

To jest tzw. czytanie ze zrozumieniem - było w podstawówce ;)

Ja nie piszę że soft zabezpiecza skrzynię przed wszystkim, ale jak skrzynia jest sprawna technicznie a ktoś podbije soft tylko silnika a skrzynia zostanie na seryjnym programie to wysra się 5x prędzej niż jakby miała zmieniony soft, teraz rozumiesz o co mi chodziło?

Jak czegoś nie rozumiesz, to napieraj powrzucaj sobie na mnie jeszcze troszkę może Ci ulży ;)

A inżynierem w Audi chętnie bym został, ale to chyba jednak zupełnie nie moja branża.

MaciejTFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

chip

Post autor: MaciejTFSI » 15 paź 2011, 18:34

no wiec ja popieram tego co twierdzi ze chip rozwala skrzynie bo :

- sam przetostowalem na sobie
- faktycznie material skrzyni posypal sie i zęby czy co tam jest ale ogolnie poszla fest
- chip to chip wiecej mocy silnika tak wiec podnosi wartosci ktorych np skrzynka na bank nie wytrzymuje dobrze i na dlugo

<nerwus>

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 15 paź 2011, 20:46

TuneFORCE, to może zacytuj jakieś " brednie " ;)

Do tej pory ciągle udzielasz wymijających odpowiedzi, zero konkretów, masz jakieś testy auta po chipie i bez, użytkowanych tak samo ?

Auta po tuningu trzeba używać z głową, a większość użytkowników dostaje auto z mocą ileśtam procent większą i jest but od zera do końca, a potem płacz bo skrzynia padła....

Maciej w jakiej firmie robiłeś chipa, przy jakim przebiegu i czy zmieniali tez soft samej skrzyni, czy tylko chip do silnika śrubujący cyferki na wykresie, strzał momentu i do widzenia?
Wrzuć jakiś wykres z tamtego audi.

MaciejTFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: MaciejTFSI » 15 paź 2011, 22:40

Maver pisze:TuneFORCE, to może zacytuj jakieś " brednie " ;)

Do tej pory ciągle udzielasz wymijających odpowiedzi, zero konkretów, masz jakieś testy auta po chipie i bez, użytkowanych tak samo ?

Auta po tuningu trzeba używać z głową, a większość użytkowników dostaje auto z mocą ileśtam procent większą i jest but od zera do końca, a potem płacz bo skrzynia padła....

Maciej w jakiej firmie robiłeś chipa, przy jakim przebiegu i czy zmieniali tez soft samej skrzyni, czy tylko chip do silnika śrubujący cyferki na wykresie, strzał momentu i do widzenia?
Wrzuć jakiś wykres z tamtego audi.

Geco w poznaniu i raczej sie nie spisali... przebieg na chipie to bylo z 80tys km wykresu juz nie mam a co zmienili to nie wiem... auto jechalo poza licznik 260km/h jak pamietam chyba i mialo odczuwalnego kopa. kazdy to robi chipa wali w gaz bo o to chodzi tez nie mowie ze od zera but ciagle ale uzywamy kick downa nie raz i czy jest chip czy nie

coolmen77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: coolmen77 » 17 paź 2011, 17:28

Maver pisze:T
to po co chipsa robić <lol>

Maver
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maver » 17 paź 2011, 18:37

Rozumiem że to pytanie było w formie żartu? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja