[A6 C6] 3.0 TDI Chiptuning czy warto?
-
MaciejTFSI
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
chip
a jak poznasz czy dobrze zrobiony czy zle
dopiero jak padnie ci skrzynia chyba to powiesz oj chyba cos bylo nie tak... 
-
TuneFORCE
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Re: chip a skrzynka
a jaką masz pewność że skrzynia poszła się j..c przez chipa? może przy seryjnym sofcie zrobiłbyś 1000km więcejMaciejTFSI pisze:Ja powiem ze to zabawa w uda sie albo i nieMialem 3.0 TDI bez tego PDFa i mialem 280KM oraz jakies 530 Niutona i przejechalem chyba jakies 60tys km i skrzynka poszla sie jeb#%^%c . Zaczela szarpac,kopac az wkoncu siadla.Naprawa to ok 7tys zl a sam chip 3 tys. droga zabawa.... sam teraz sie przymierzam na chipa ale mam obiekcje chociaz mam juz inna skrzynie biegow w 3.0 TFSI niz te w TDI
z drugiej strony...jest moc jest zabawa...a że czasami coś się wysypie...trzeba to wszystko sobie przekalkulować
Chiptuning, serwis DPF, Hamownia 4x4 MAHA - Poznań/Trójmiasto/Wałbrzych
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
-
MaciejTFSI
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
mechanik skrzyń powiedział ze każda audica co przyjechała na skrzynkę to wszystkie po chipsie a normalne bez to zadkosc ! Sam mysle na chipem do swoje 3.0 TFSI ale sie martwie... najlepiej zrobic jakis maly przyrost np mam 290KM a zrobic na 335 a nie dawac jej na 400KM ! moze chociaz to pomoze...
ale kazdy jak wydaje siano to chce na maxa bo potem mowi mam dac tyle siana a taki maly wzrost? ale lepiej warto pomyslec...
-
TuneFORCE
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
a co to ma do rzeczy...ja skrzynia ma się wysr..ć to się wysra...nawet jak auto robione w laboratorium NASA...bo nikt nie zmienia elementów mechanicznych na bardziej wytrzymałe...więc nie wypisujcie bzdurMaver pisze:Bo jak robisz chipa w porządnej firmie, to do skrzyni też wgrywają nowy program.
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
-
MaciejTFSI
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
-
TuneFORCE
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
1. Nie znam nikogo kto przy chip tuningu nie rusza softu w skrzyni bo to standard więc nie wypisu bzdur że tylko sie to robi w jakiś super ekstra wypasionych firmach czy w NASA...
2. Co z tego że soft będzie wychuchany, wydmuchany skoro mechanicznie to nadal ta sama skrzynia... Jak tego nie rozumiesz inżynierze z audi to postudiuj trochę wytrzymałość materiałów...a nie rzniesz cwaniaka
2. Co z tego że soft będzie wychuchany, wydmuchany skoro mechanicznie to nadal ta sama skrzynia... Jak tego nie rozumiesz inżynierze z audi to postudiuj trochę wytrzymałość materiałów...a nie rzniesz cwaniaka
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
tuneforce.pl
serwisdpf.pl
Ehhh, miałem Ci nie odpisywać już no ale ok.
Powiedz mi gdzie napisałem że tylko super ekstra wypasione firmy zaglądają do skrzyni ? Napisałem że w " PORZÂĄDNEJ" firmie, nie dostrzegasz różnicy między tymi dwoma określeniami?
To jest tzw. czytanie ze zrozumieniem - było w podstawówce
Ja nie piszę że soft zabezpiecza skrzynię przed wszystkim, ale jak skrzynia jest sprawna technicznie a ktoś podbije soft tylko silnika a skrzynia zostanie na seryjnym programie to wysra się 5x prędzej niż jakby miała zmieniony soft, teraz rozumiesz o co mi chodziło?
Jak czegoś nie rozumiesz, to napieraj powrzucaj sobie na mnie jeszcze troszkę może Ci ulży
A inżynierem w Audi chętnie bym został, ale to chyba jednak zupełnie nie moja branża.
Powiedz mi gdzie napisałem że tylko super ekstra wypasione firmy zaglądają do skrzyni ? Napisałem że w " PORZÂĄDNEJ" firmie, nie dostrzegasz różnicy między tymi dwoma określeniami?
To jest tzw. czytanie ze zrozumieniem - było w podstawówce
Ja nie piszę że soft zabezpiecza skrzynię przed wszystkim, ale jak skrzynia jest sprawna technicznie a ktoś podbije soft tylko silnika a skrzynia zostanie na seryjnym programie to wysra się 5x prędzej niż jakby miała zmieniony soft, teraz rozumiesz o co mi chodziło?
Jak czegoś nie rozumiesz, to napieraj powrzucaj sobie na mnie jeszcze troszkę może Ci ulży
A inżynierem w Audi chętnie bym został, ale to chyba jednak zupełnie nie moja branża.
-
MaciejTFSI
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
chip
no wiec ja popieram tego co twierdzi ze chip rozwala skrzynie bo :
- sam przetostowalem na sobie
- faktycznie material skrzyni posypal sie i zęby czy co tam jest ale ogolnie poszla fest
- chip to chip wiecej mocy silnika tak wiec podnosi wartosci ktorych np skrzynka na bank nie wytrzymuje dobrze i na dlugo

- sam przetostowalem na sobie
- faktycznie material skrzyni posypal sie i zęby czy co tam jest ale ogolnie poszla fest
- chip to chip wiecej mocy silnika tak wiec podnosi wartosci ktorych np skrzynka na bank nie wytrzymuje dobrze i na dlugo
TuneFORCE, to może zacytuj jakieś " brednie " 
Do tej pory ciągle udzielasz wymijających odpowiedzi, zero konkretów, masz jakieś testy auta po chipie i bez, użytkowanych tak samo ?
Auta po tuningu trzeba używać z głową, a większość użytkowników dostaje auto z mocą ileśtam procent większą i jest but od zera do końca, a potem płacz bo skrzynia padła....
Maciej w jakiej firmie robiłeś chipa, przy jakim przebiegu i czy zmieniali tez soft samej skrzyni, czy tylko chip do silnika śrubujący cyferki na wykresie, strzał momentu i do widzenia?
Wrzuć jakiś wykres z tamtego audi.
Do tej pory ciągle udzielasz wymijających odpowiedzi, zero konkretów, masz jakieś testy auta po chipie i bez, użytkowanych tak samo ?
Auta po tuningu trzeba używać z głową, a większość użytkowników dostaje auto z mocą ileśtam procent większą i jest but od zera do końca, a potem płacz bo skrzynia padła....
Maciej w jakiej firmie robiłeś chipa, przy jakim przebiegu i czy zmieniali tez soft samej skrzyni, czy tylko chip do silnika śrubujący cyferki na wykresie, strzał momentu i do widzenia?
-
MaciejTFSI
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Maver pisze:TuneFORCE, to może zacytuj jakieś " brednie "
Geco w poznaniu i raczej sie nie spisali... przebieg na chipie to bylo z 80tys km wykresu juz nie mam a co zmienili to nie wiem... auto jechalo poza licznik 260km/h jak pamietam chyba i mialo odczuwalnego kopa. kazdy to robi chipa wali w gaz bo o to chodzi tez nie mowie ze od zera but ciagle ale uzywamy kick downa nie raz i czy jest chip czy nie