Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

A6 C6 3,0 TDI Nie odpala

Silniki wysokoprężne
yarta
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

A6 C6 3,0 TDI Nie odpala

Post autor: yarta » 23 kwie 2026, 20:59

Witajcie Koledzy
Pomóżcie bo już mi weny zaczyna brakować! o cierpliwości nie wspominając
Pacjent A6 C6 ASB 3,0 TDI 232 KM a historia jego jest taka: Byłem na działce, droga w obie strony bez problemu. Po powrocie wjechałem do garażu pod blokiem, wyłączyłem silnik(żadnych niespodzianek) i poszedłem do domu. Następnego dnia zero współpracy, kręci ale odpalić nie chce. Zacząłem więc poszukiwania - bezpiecznik pompy elektrycznej (ok), potem przekaźnik też ok ale dla pewności zmieniony na nowy - dalej brak współpracy. No to myślę sobie - może pasek od pompy wtryskowej (choć był niedawno wymieniany) ale znów nic, pasek świeży, zęby są, naprężony, kręci pompą. Pompa elektryczna w baku podpięta na krótko słyszę, że działa. Podpięty VCDS steruje pompą ale pokazuje błąd 18061/P1653/005715. W necie informacja, że błąd dotyczy ABS'u co chyba ma się nijak do odpalania. Ktoś mi powiedział, że miał podobną sytuację przy awarii zaworu regulacji ciśnienia paliwa CR. Zawór podmieniony i dalej kicha. Przy próbie odpalenia jak rozrusznik kręci, nie słyszę żeby elektryczna pompa chodziła. Zaczyna mi brakować pomysłów co dalej. Może ktoś miał podobny przypadek i podpowie co jeszcze mogę zrobić.
Auto stoi na poziomie -2 a wjazd jest dość stromy i ze skrętem 90st i jak samo nie wyjedzie to go "lawetą" nie wytargam. POMÓŻCIE

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Re: A6 C6 3,0 TDI Nie odpala

Post autor: Doc » 24 kwie 2026, 02:35

yarta:
Podpięty VCDS steruje pompą ale pokazuje błąd 18061/P1653/005715. W necie informacja, że błąd dotyczy ABS'u co chyba ma się nijak do odpalania.
Z błędem 18061, P1653 (ABS) daje sygnał ze sterownikiem silnika ECU, nie może porozumieć się ze sterownikiem i odcina zapłon.
potem przekaźnik też ok ale dla pewności zmieniony na nowy - dalej brak współpracy.
Jak zmieniałeś, sprawdzałeś styki? Może trzeba wyczyścić je spirytusem salicylowym, może zaśniedziałe? Dobra jest z "KONTAKT-60".

Jest jeszcze czujnik położenia wału. Sprawdź podczas kręcenia rozrusznikiem, patrz na wskazówkę obrotomierza. Jeśli ani drgnie leży na zero, to czujnik prawdopodobnie wyzionął ducha. Sprawdź w VCDS w blokach pomiarowych: Engine -> Measuring Blocks -> Group 001, pole obrotów silnika.

Na koniec... to jest niby śmieszne jak "Samochody Graczyka", on odpala ze starymi autami, ale bez jaj naprawdę spróbuj odpalić go na "Plaka", psikając w dolot za filtrem powietrza. Nie bój się, nic się nie stanie. Jeśli na chwię odpali będzieszz wiedział że na 100% brakuje dostarczania paliwa.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: A6 C6 3,0 TDI Nie odpala

Post autor: motogold » 24 kwie 2026, 15:42

Sprawdź,czy widzi obroty podczas kręcenia w vcdsie oraz czy przypadkiem nie masz zamontowanego jakiegoś odcięcia zapłonu? Jakiegoś zewnętrznego immo ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl