To w takim wypadku najsensowniejszy będzie zakup nowej Dacii niż 5-10 letniego Audi. Nikt nie przewidzi tego czy egzemplarz, który trafisz będzie awaryjny / bezawaryjny. Kiedyś miałem takiego specyficznego golfa IV w którym leciało mi wszystko na potęgę, silnik miał ciągle niedomagania, a to kompresor klimy a to magiel, a to problemy z recznym, a to problemy z przepustnica, a to popekaly plastiki od elektrycznych szyb i szyby sobie wpadły w drzwi... a znajomi mieli taki egzemplarz, który był symbolem bezawaryjności... nic po prostu nic. Ich mial 2 razy wiekszy przebieg od mojego i latal jak rakieta.dziadson1 pisze:masz na myśli że jak kogoś stać na a6c6 to i powinno stać na naprawy? Masz rację tylko żeby te naprawy nie zdarzały się często. Jestem w stanie po kupnie auta zrobić to co trzeba, ale nie żebym musiał co chwile dokładać do auta. Szukam auta niezawodnego. Czy a6c6 w tym silniku z lpg takie jest ?!
Wracajc do C6, przygotuj się mentalnie na rozrząd. Prędzej czy później każdego dosięga ręka rozrządu. Do tego na pewno prędzej czy później czeka Cie zawieszenie (coś koło 3k zł za kompletny przód). Do tego na pewno będziesz miał zestaw tarcz i klocków. Wyjdzie dobry 1 - 1,5k zł za sensowniejsze. Wiadomo jakieś koła, 16 wyglądają słabo, 17 zresztą też. Sensowne 18 to wydatek rzędu 2-3k zł za komplet (pomijam tutaj nexeny barumy i dębice).
Jak kupisz manuala, będzie na Ciebie czekało sprzęgło + dwumas, jak kupisz automat to conajmniej wymiana oleju w skrzyni. To drugie wydaje się być tańsze, choć koszty remontu mogą być wyższe. Za to dostajesz komfort i mniej zajeżdżony silnik, wybór należy do Ciebie. Musisz także się liczyć z tym, że znacząca większość C6 będzie miała problemy z odbłyśnikami/matowymi kloszami lamp, tu ceny kształtują się w zależności od szczęścia. Ale z nowymi żarówkami to 1,5k zł trzeba będzie wydać. Ja w swoim np. wymieniałem jeszcze pompę paliwa - nie pamiętam ile zapłaciłem ale tania nie była. Skończył mi się też alternator, na samym początku aku (coś koło 100Ah) nie pamiętam ale chyba ze 400zł, włożysz lichy aku to go nie dokodujesz i zajeździsz w krótkim czasie.
Ogólnie koszt dodaktowych rzeczy będzie zależał od wyposażenia dodatkowego -> fajne są dodatki takie jak webasto czy pneumatyczne zawieszenie...serwis ich już taki fajny nie bywa. Jak lubisz słuchać muzyki to bose jest minimum co gra. Wiadomo nawigacja - fajna sprawa ale mapy do niej już takie fajne nie są ( chyba, że będziesz posilkował się chomikami). I tak reasumując, w SPAM do wspomnianego golfa, audi jest bardzo "tanie" w eksploatacji, ale jak długo takim pozostanie nie jestem w stanie przewidzieć...