[A6 C6] Tiptronik wymiana oleju.
Wymiana statyczna w ASB Płocheć trwała ok 1,5h. Przed wymiana szef zrobił krótki test drogowy plus odczytanie ew. błędów skanerem. Potem spuszczenie starego oleju , nowy filtr i wlanie nowego oleju. uruchomienie, sprawdzenie i ew.dolewka oleju do wlasciwego poziomu. Wszystko na oryginałach ZF. koszt 950 zł.
Wiem, że robia też wymianę dynamiczną ,bo robił tam kolega w BMW skrzynia 6HP26 i z tego co pamietam zapłacił ok1700 zł . Tez na oryginalnych materiałach ZF.
Wiem, że robia też wymianę dynamiczną ,bo robił tam kolega w BMW skrzynia 6HP26 i z tego co pamietam zapłacił ok1700 zł . Tez na oryginalnych materiałach ZF.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Witam
W najbliższym czasie planuje wymiane oleju w moim tiptronicu. Otrzymałem oferte na kompleksowa wymianę dynamiczna z tej firmy: www.sserwis.pl
Zakres prac obejmuje:
- dynamiczna wymiane oleju z czyszczeniem skrzyni (olej, filtr, uszczelka)
- test glikolu
- adaptacje skrzyni na hamowni
- diagnostykę skrzyni
- aktualizacje oprogramowania sterownika skrzyni.
Całkowity koszt to 2000 zł (materiały + robocizna). Jeżeli jednak okaże się, ze mam aktualne oprogramowanie to kwota będzie pomniejszona o 250 zł.
Czy ktoś z Was miał styczność z ta firmą, czy korzystał ktoś z ich usług, czy możecie podzielić się doświadczeniem. Wyglądaja na porządny zakład, który zna się na tym co robi ale to tylko moje wrażenie.
I czy ta cena jest adekwatna do wykonanych prac.
Pozdrawiam
Paweł
W najbliższym czasie planuje wymiane oleju w moim tiptronicu. Otrzymałem oferte na kompleksowa wymianę dynamiczna z tej firmy: www.sserwis.pl
Zakres prac obejmuje:
- dynamiczna wymiane oleju z czyszczeniem skrzyni (olej, filtr, uszczelka)
- test glikolu
- adaptacje skrzyni na hamowni
- diagnostykę skrzyni
- aktualizacje oprogramowania sterownika skrzyni.
Całkowity koszt to 2000 zł (materiały + robocizna). Jeżeli jednak okaże się, ze mam aktualne oprogramowanie to kwota będzie pomniejszona o 250 zł.
Czy ktoś z Was miał styczność z ta firmą, czy korzystał ktoś z ich usług, czy możecie podzielić się doświadczeniem. Wyglądaja na porządny zakład, który zna się na tym co robi ale to tylko moje wrażenie.
I czy ta cena jest adekwatna do wykonanych prac.
Pozdrawiam
Paweł
Zastanów się za nim do nich pojedziesz!! Nie mam nic do nich ale nie robią oni dynamicznej wymiany tzn pelnej dynamicznej. Przy takiej wymianie zużywa sie ok 14l oleju. A oni upierają sie przy 7l. w taki sposób nie przepłukasz całej skrzyni. Moim zdaniem nie warta swieczki. Bylem i wiem co mówię chcieli mnie naciągnąć na koszta ale to juz na PW. Ceny mają jak z prawie ASO. Szkoda słów, ale wiecie jak to jest jeden zadowalony będzie drugi nie
Życie

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
Dzieki za info. Własnie dlatego zapytałem na forum bo srona internetowa i wizerunek to jedno a rzeczywistość to bardzo często co innego. Sony-dark a możesz napisać na PW o tym co oni tam Ci wymyślili. Czyli odpuszczam ich ale temat pozostaje gdzie się udac żeby dobrze zrobić wymianę dynamiczną z adaptacją. Czy możecie cos polecić, sprawdzonego fachowca.
-
- Forum Audi A6 / A7
heh też chciałem wymienić olej w tipie(zbliża się 120k przebiegu niedługo i chciałem to zrobić razem z normalnym serwisem) ale wygląda że nie będzie to proste
mieszkam w szwajcarii, nie znam niemieckiego więc ciężko mi szukać "specjalistów" po ichniejszych forach, dlatego też wybrałem 5 sporych serwisów z CH i DE(ASO Audi i partnerskie) do objazdu(z którego też właśnie wróciłem).
Reakcja w wielkim centrum Audi pod Zurichem oraz równie dużym w Niemczech była ta sama: mega wielkie oczy na informację że chce zmienić olej w skrzyni i pytania że po co i dlaczego i że tego się w moim modelu nie robi. Sprawdzić poziom oleju/dolać to bez problemu ale coś więcej to już czarna magia. Oczywiście dzieliłem się wiedzą że Audi nie zaleca ale producent skrzyni już tak, ale bez skutku, panowie służyli fachową wiedzą że obsługują tysiące takich samochodów z setkami tysięcy kilometrów i nigdy nie słyszeli oraz nie wymieniają oleju. Chyba to musi być prawda bo uparcie prosiłem o wycenę i po kilku różnych telefonach udało im się ustalić że jak bardzo chcę to muszę zapłacić około 4k PLN(80% olej, 20% robocizna)(kosztowo wychodzi tak samo w obu krajach). Niestety na dodatkowe pytanie odnośnie procedur/adaptacji/wymiany części to już bezradnie rozkładali ręce(wliczając zawezwane osoby z warsztatu). Fajnie było to że wręcz mnie przekonywali i odradzali jakiekolwiek grzebanie jeśli skrzynia działa bez problemów
2 inne serwisy partnerskie w DE powiedziały wprost że nie słyszeli, nie umią i nawet nie mają zamiaru się za to zabierać.
ostatni serwis partnerski znajdował się w CH ale niestety dziś nie było nikogo od serwisu i mam się kontaktować w poniedziałek...
Dosyć niedaleko mojego miejsca zamieszkania mam 2 serwisy ZF(w CH i DE), niestety oba nieczynne w soboty. Postaram się kiedyś urwać z roboty i dowiedzieć się o ceny/porady u producenta skrzyni

Reakcja w wielkim centrum Audi pod Zurichem oraz równie dużym w Niemczech była ta sama: mega wielkie oczy na informację że chce zmienić olej w skrzyni i pytania że po co i dlaczego i że tego się w moim modelu nie robi. Sprawdzić poziom oleju/dolać to bez problemu ale coś więcej to już czarna magia. Oczywiście dzieliłem się wiedzą że Audi nie zaleca ale producent skrzyni już tak, ale bez skutku, panowie służyli fachową wiedzą że obsługują tysiące takich samochodów z setkami tysięcy kilometrów i nigdy nie słyszeli oraz nie wymieniają oleju. Chyba to musi być prawda bo uparcie prosiłem o wycenę i po kilku różnych telefonach udało im się ustalić że jak bardzo chcę to muszę zapłacić około 4k PLN(80% olej, 20% robocizna)(kosztowo wychodzi tak samo w obu krajach). Niestety na dodatkowe pytanie odnośnie procedur/adaptacji/wymiany części to już bezradnie rozkładali ręce(wliczając zawezwane osoby z warsztatu). Fajnie było to że wręcz mnie przekonywali i odradzali jakiekolwiek grzebanie jeśli skrzynia działa bez problemów

2 inne serwisy partnerskie w DE powiedziały wprost że nie słyszeli, nie umią i nawet nie mają zamiaru się za to zabierać.
ostatni serwis partnerski znajdował się w CH ale niestety dziś nie było nikogo od serwisu i mam się kontaktować w poniedziałek...
Dosyć niedaleko mojego miejsca zamieszkania mam 2 serwisy ZF(w CH i DE), niestety oba nieczynne w soboty. Postaram się kiedyś urwać z roboty i dowiedzieć się o ceny/porady u producenta skrzyni

- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Paliwo: Benzyna
-
- Forum Audi A6 / A7
Bzdury!Serwisuja auta majace po 400tys nalotu i olej od nowosci niezmieniany i nic sie niedzieje
Nie jedno auto z takim nalotem miało juz wymieniana skrzynie przez te olewanie serwisu olejowego.
Fakt że w trasie to się liczy zupełnie inaczej ale nawet tylko na trasach taka ASB po pół miliona to juz złom.
Żenujacy jest poziom niemieckich mechaników w ASO-mi się z nimi nawet nie chce dyskutować-szkoda czasu
wymiana oleju
Witam 
znalazlem Taki film , wymiana tak powinna wygladac !
plukanie 150 euro , calosc od 350 euro , jutro bede wiedzial ile dokladnie moje Auto
Pozdrawiam

znalazlem Taki film , wymiana tak powinna wygladac !
plukanie 150 euro , calosc od 350 euro , jutro bede wiedzial ile dokladnie moje Auto
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Kontakt:
Tak nie do końca w ten sposób powinna wyglądać wymiana oleju w ASB. Jeśli skrzynia serwisowana jest regularnie (co 60 kkm), to wystarczy zwykła wymiana statyczna + plus nowa uszczelka miski i nowy filtr. Wymiana dynamiczna powoduje wypłukanie wszystkiego, co może skutkować zatkaniem się kanalików w mechatronice, a to powoduje już spore problemy. Dopóki skrzynia działa normalnie stosuje się metodę statyczną. Natomiast jeśli skrzynia nie była ruszana przez dłuższy czas, to każda zmiana oleju może spowodować awarię w krótkim czasie. Nie wiem dlaczego teraz jest taka moda na wymianę dynamiczną
? Przecież przy statycznej wymienia się większość oleju, co jest i tak zdrowsze dla skrzyni niż sam stary olej. Podczas wymiany oleju w silniku też stosuje się metodę statyczną. A dlaczego? Bo jest wystarczająca. Na przykład w Teo Motors wymianę dynamiczną robią, ale tylko na życzenie klienta. Według nich, taka wymiana jest konieczna tylko podczas remontu skrzyni. Sam byłem przedwczoraj na wymianie oleju w skrzyni i trochę porozmawiałem sobie z p. Teodorem (właściciel).