Ciekawe bo zanim założyłem gaz do 1.8T to palił ok 8-8,5 l na 100 a teraz pali 10-10,5. To nie gaz w fazie ciekłej że będzie palił tyle samo co Pb.Bzdura. Przy sekwencji taka sama ilość gazu co benzyny. To nie instalacja z mikserem i prymitywnym sterownikiem LPG żeby żyć własnym życiem.
Pomoc w wyborze instalacji LPG
To zrób sobie porządek z instalacją. To już 6 moje auto z instalacją gazową i żadne tyle więcej nie paliło. nawet na 2 generacji. Obie sekwencje spalanie (w poprzednim aucie i obecnym) takie samo co benzyny, a 2 generacje nie paliły więcej niż 1 litr.130TDI pisze:Ciekawe bo zanim założyłem gaz do 1.8T to palił ok 8-8,5 l na 100 a teraz pali 10-10,5. To nie gaz w fazie ciekłej że będzie palił tyle samo co Pb.Bzdura. Przy sekwencji taka sama ilość gazu co benzyny. To nie instalacja z mikserem i prymitywnym sterownikiem LPG żeby żyć własnym życiem.
- 

Gość.

- 

130TDI
 - Forum Audi A6 / A7

- Imię: Kamil
 - Rocznik: 2017
 - Moje auto: A6 C7
 - Nadwozie: Limuzyna
 - Silnik: 3.0T CREH 340KM
 - Napęd: Quattro
 - Skrzynia: Tiptronic
 - Paliwo: Benzyna

No może nie 2 litry więcej ale 1,5 na pewno. Fakt faktem że na gazie dynamiczniej się jeździ bo nikt nie patrzy na koszta jak przy tankowaniu Pb.Ziomek pisze:130TDI, Napisz procentowo bo dwa litry do troszkę nie wymierne w SPAM do innej pojemności motoru. Pali więcej, w zależności od instalacji pewnie 15-20%. Jeździ się więcej jak się ma LPG, to jest prawda.
adamuus
Kolego lepiej Ty martw się o swoją instalkę i silnik. Uboga mieszanka = w najlepszym wypadku przegrzana uszczelka pod głowicą, a w gorszym powypalane gniazda zaworowe
hmm. ciekawe jest to co piszesz.Ziomek pisze:adamuus, zrób sobie porządek z instalacją bo jeździsz na ubogo a to nie zdrowe dla silnika.
[ Dodano: 2016-03-10, 08:28 ]
o jaaaaaaaa.130TDI pisze:Kolego lepiej Ty martw się o swoją instalkę i silnik. Uboga mieszanka = w najlepszym wypadku przegrzana uszczelka pod głowicą, a w gorszym powypalane gniazda zaworowe
- 

Gość.

- 

Gość.

- 

Moreno
 - Forum Audi A6 / A7

- Imię: Marcin
 - Rocznik: 1999
 - Moje auto: A6 C5
 - Nadwozie: Limuzyna
 - Silnik: 2.4 163KM
 - Napęd: FWD
 - Skrzynia: Manual
 - Paliwo: Benzyna
 - Kontakt:

Mi na trasie Wa-wa→Poznań wychodziło ponad 13L LPG na setkę, ale tam się zap*** po 140-180 i momentami szybciej, czego nie można nazwać ekonomiczną jazdą. 
  ...zawsze tankuję do pełna i kasuję licznik kilometrów dziennych, więc łatwo i szybko można policzyć. 
Odnośnie kalkulacji kosztów tankowania - zbiornik na Pb ma 70L, a zbiornik na LPG - 59L (toroidalny, w miejsce koła zapasowego). Benzynę zatankujesz praktycznie pod korek, natomiast LPG tylko 80%. ...nie polecam podginanie pływaka - to jest dla ludzi lekkomyślnych.

Ja mam sterownik STAG 300-6 ISA2 i jestem zadowolony. Wtryskiwacze Barracuda działają naprawdę cicho i przede wszystkim są to jedne z najlepszych na rynku.
Temperatura załączania ustawiona na bodajże 40 Celsjuszy i wszystko działa jak należy. ...wczoraj wymieniłem filtry fc i fl (polecam wkłady z włókna szklanego). ... i tyle.
Co do interwałów wymian oleju itd. - "stara szkoła" mówi żeby wymieniać co 10 tys.km. ...i ja tego się trzymam.
Co jak co, ale częstsza wymiana oleju jest zbawienna dla każdego silnika.

Odnośnie kalkulacji kosztów tankowania - zbiornik na Pb ma 70L, a zbiornik na LPG - 59L (toroidalny, w miejsce koła zapasowego). Benzynę zatankujesz praktycznie pod korek, natomiast LPG tylko 80%. ...nie polecam podginanie pływaka - to jest dla ludzi lekkomyślnych.
Właśnie z tego powodu instalacje BRC są nazywane "cichymi krwiopijcami". Ja ostatnio w styczniu (10tego) zatankowałem PB do pełna i zrobiłem kilka tysięcy nie dolewając PB. ...no ale każdy chwali swoje.stefank pisze:Ja miałem instalację BRC sequent (..) Jeszcze tylko uwaga co do tankowania - na 2 tankowania LPG (ok 80 litrów) 1 raz Pb za 50 zł (około 10 litrów).
Ja mam sterownik STAG 300-6 ISA2 i jestem zadowolony. Wtryskiwacze Barracuda działają naprawdę cicho i przede wszystkim są to jedne z najlepszych na rynku.
Temperatura załączania ustawiona na bodajże 40 Celsjuszy i wszystko działa jak należy. ...wczoraj wymieniłem filtry fc i fl (polecam wkłady z włókna szklanego). ... i tyle.
Co do interwałów wymian oleju itd. - "stara szkoła" mówi żeby wymieniać co 10 tys.km. ...i ja tego się trzymam.
Co jak co, ale częstsza wymiana oleju jest zbawienna dla każdego silnika.
- 

Gość.

Ja mam gaz od miesiąca. Komp pokazuje 12.5 a gazu bierze w zależności od jazdy od 14- 15 litrów oczywiście tylko w mieście i to bez jazdy niedzielnej nieraz jest but do 6000 tyś. Więc siłą rzeczy musi zeżrec. Na trasie przy 140 km/h wyszło 13 litrów. I tak nie Wiem po co ta śmieszna dyskusja gaz teraz przynajmniej u mnie 1.52 to śmiech na sali nawet choćby palił 18 czy 20 to i tak się opłaca. Ja na całym baku benzyny tylko w mieście robiłem ok 400 450 km albo i mniej za 300 zł a teraz robię od 400 do 430 na gazie za 100 zł i to jest piękne.