Allroad C5 -> coś nowego...
ale jest to część zamienna ? Z ładną używką pewnie będzie ciężko... Muszę podzwonić i popytać jak to jest i ile kosztuje metalizacja próżniowa tworzywa.
choćby tutaj http://www.janmet.com.pl/oferta.html
A pomyślałem o tym gdyż nie ma chromowanych nakładek na lusterka do mojego allroada stąd zaciekawiłem się właśnie tym tematem.
choćby tutaj http://www.janmet.com.pl/oferta.html
A pomyślałem o tym gdyż nie ma chromowanych nakładek na lusterka do mojego allroada stąd zaciekawiłem się właśnie tym tematem.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Oczywiście.Zerd pisze:ale jest to część zamienna ?

Nie jest źle. Idzie dostać praktycznie idealną używkęZerd pisze:Z ładną używką pewnie będzie ciężko...

Daj potem znać co Ci powiedzieliZerd pisze:Muszę podzwonić i popytać jak to jest i ile kosztuje metalizacja próżniowa tworzywa

Warsztat, naprawy Audi A6.
Chęci są ale z czasem gorzej 
Dzisiaj zawitała brakująca maskownica zawiasu maski.
[ Dodano: 2015-08-26, 07:34 ]
Wczoraj w trakcie prac nad reverse help
Następny bajerek podłączony a więc po włączeniu wstecznego biegu doświetla mi przód auta poprzez włączenie halogenów, po wyłączeniu biegu oczywiście gasną.
[ Dodano: 2015-09-01, 15:14 ]
W trakcie prac nad mechaniką...
![Obrazek]()

Dzisiaj zawitała brakująca maskownica zawiasu maski.
[ Dodano: 2015-08-26, 07:34 ]
Wczoraj w trakcie prac nad reverse help
Następny bajerek podłączony a więc po włączeniu wstecznego biegu doświetla mi przód auta poprzez włączenie halogenów, po wyłączeniu biegu oczywiście gasną.
[ Dodano: 2015-09-01, 15:14 ]
W trakcie prac nad mechaniką...
Czy czemuś służy ? Montaż podyktowany pewnie tylko ze względów estetycznych ale jeśli producent przewidział taką zaślepkę to niech sobie tam będzie...
[ Dodano: 2015-09-04, 13:56 ]
Ciąg dalszy prac mechanicznych...
[ Dodano: 2015-09-05, 07:40 ]
Ciężki to był tydzień z pracą po pracy ale coś tam się zrobiło.
1. Uszczelnienie pokrywy zaworów + nowe uszczelki + nowe broki wałków rozrządu
2. Wymiana oleju wraz z filtrem
3. Wymiana filtra kabinowego
4. Wymiana 6szt tuleji wahaczy przednich
5. Wymiana uszczelniacza prawej półosi
6. Czyszczenie wraz z przeglądem stanu kompresora zawieszenia
7. Auto trochę kucało lewą stroną ale jak się okazało poprzedni właściciel wymienił lewy przedni miech na jakiś nowy zamiennik i chyba zapomniał o adaptacji
. Wprowadziłem mu nowe ustawienia i teraz jest już ok. Stoi równo, nie kuca, a pneumatyka działa jak należy (wcześniej działy się jakieś dziwne rzeczy).
Podsumowując. Nic nie stuka, nic nie puka, nic się nie leję a vag nie pokazuje żadnych błędów
Można brać się za następne rzeczy...
[ Dodano: 2015-09-09, 14:28 ]
Doszła kolejna paczka z Niemiec.
Coś z tym moim znaczkiem było nie tak... Teraz jest to co przewidział producent.
No i osłona akumulatora była wypaczona wiekiem + ułamany jeden zaczep przez co w ogóle nie trzymała.
Teraz jest nowa OE.
![Obrazek]()
[ Dodano: 2015-09-04, 13:56 ]
Ciąg dalszy prac mechanicznych...
[ Dodano: 2015-09-05, 07:40 ]
Ciężki to był tydzień z pracą po pracy ale coś tam się zrobiło.
1. Uszczelnienie pokrywy zaworów + nowe uszczelki + nowe broki wałków rozrządu
2. Wymiana oleju wraz z filtrem
3. Wymiana filtra kabinowego
4. Wymiana 6szt tuleji wahaczy przednich
5. Wymiana uszczelniacza prawej półosi
6. Czyszczenie wraz z przeglądem stanu kompresora zawieszenia
7. Auto trochę kucało lewą stroną ale jak się okazało poprzedni właściciel wymienił lewy przedni miech na jakiś nowy zamiennik i chyba zapomniał o adaptacji

Podsumowując. Nic nie stuka, nic nie puka, nic się nie leję a vag nie pokazuje żadnych błędów

[ Dodano: 2015-09-09, 14:28 ]
Doszła kolejna paczka z Niemiec.
Coś z tym moim znaczkiem było nie tak... Teraz jest to co przewidział producent.
No i osłona akumulatora była wypaczona wiekiem + ułamany jeden zaczep przez co w ogóle nie trzymała.
Teraz jest nowa OE.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Jesli moge cos czysto subiektywnego zasugerowac
allroad z zalozenia jest robiony na cos w rodzaju malego SUVa.......stad te wszystkie dokladki plastikowe i masywne nakladki na blotniki. Do tego duze kola i podwyzszony przeswit i auto nabiera wygladu malej zgrabnej terenowki.
Jakakolwiek proba obnizania go na a`la "sportowy" wyglada conajmiej komicznie
.....zupelnie, jakby padlo zawieszenie pneumatyczne.
Raczej tym obnizeniem nie dodales mu charakteru, a wrecz odwrotnie.
Wszystko inne z czym dzialasz.....rewelka
PS....chyba ze to obnizenie to tylko ustawienia programowe w zawiasie
to wtedy co innego

Jakakolwiek proba obnizania go na a`la "sportowy" wyglada conajmiej komicznie

Raczej tym obnizeniem nie dodales mu charakteru, a wrecz odwrotnie.
Wszystko inne z czym dzialasz.....rewelka

PS....chyba ze to obnizenie to tylko ustawienia programowe w zawiasie

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Kontakt:
Obniżenie przy fabrycznym zawieszeniu oczywiście tylko samym programowaniem. Przy obecnych kołach wygląda komicznie ale przy 19" lub 20" z niskim profilem bez obniżenia będzie wyglądał jeszcze gorzej. Obecnie wygląda jakby padło zawieszenie albo miałby założony gwintowany zawias i taki był cel a jak go kto postrzega to już inna sprawa. Założenie że ma być wysoki to założenie producenta a nie użytkownika. Ja zdecydowałem się na allroada właśnie ze względu na poszerzenia tj. może być szeroko i ze względu na pneumatykę bo zarazem może być nisko kiedy potrzebuję a kiedy nie to nie. Z założenia producenta ma być wysoko... to po co ktoś kupuje Q7 i robi to w ten sposób ?
Przecież te auto z założenia ma być wysokim autem...
A no robi się takie rzeczy jak przykład wyżej i te poniżej
żeby nie być przysłowiowym kowalskim, żeby mieć inne auto niż wszystkie pozostałe, żeby mieć takie auto jak się podoba właścicielowi itd., itp...
A tymczasem ciąg dalszy prac nad mechaniką
![Obrazek]()
Przecież te auto z założenia ma być wysokim autem...
A no robi się takie rzeczy jak przykład wyżej i te poniżej
żeby nie być przysłowiowym kowalskim, żeby mieć inne auto niż wszystkie pozostałe, żeby mieć takie auto jak się podoba właścicielowi itd., itp...
A tymczasem ciąg dalszy prac nad mechaniką

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2002
- Moje auto: Allroad C5
- Silnik: 2.7T 230KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jak to mówią "wolność Tomku w sowim domku"
chociaż mnie osobiście Allroad bardziej podoba się podniesiony (dlatego jeżdżę na level 2), chociaż inne auta lubię niskie i szerokie zwykle te o bardziej sportowej charakterystyce
Jakie planujesz felgi założyć? masz jakiś konkretny pomysł? ja myślałem o założeniu chociaż na próbę Rial Daytona skręcanych (mam takie na stanie 8,5 i 9,5 cala 18) tylko nie wiem czy zmiana ET oraz różne szerokości to nie jest "cios" w zawieszenie i quattro... macie jakieś doświadczenia z takimi modyfikacjami? Dodatkowo podobają mi się w chromie felgi na wzór AMG 18' lub 19' (może to nawet AMG) na pięciu dosyć cienkich ramionach - widziałem kiedyś takiego Allroada w sieci w USA i wyglądał wg mnie super
Jeszcze pytanie techniczne - czy mogę sobie komputerem ustawiać dowolnie, np. poziom 2 lub 1 będzie wyżej niż ustawienia fabryczne, zaś 3 i 4 pozostają bez zmian?
Jeśli tak to chętnie obniżyłbym poziom 1 np. o 20mm (u mnie właściwie to zwykle autostrada, itp), zaś poziom 2 podniósłbym o jakąś wartość - jazda praktycznie w 95% (miasto, drogi podmiejskie, chodniki żony, itp) Czy to może w jakiś sposób negatywnie wpłynąć na eksploatację?

Jakie planujesz felgi założyć? masz jakiś konkretny pomysł? ja myślałem o założeniu chociaż na próbę Rial Daytona skręcanych (mam takie na stanie 8,5 i 9,5 cala 18) tylko nie wiem czy zmiana ET oraz różne szerokości to nie jest "cios" w zawieszenie i quattro... macie jakieś doświadczenia z takimi modyfikacjami? Dodatkowo podobają mi się w chromie felgi na wzór AMG 18' lub 19' (może to nawet AMG) na pięciu dosyć cienkich ramionach - widziałem kiedyś takiego Allroada w sieci w USA i wyglądał wg mnie super

Jeszcze pytanie techniczne - czy mogę sobie komputerem ustawiać dowolnie, np. poziom 2 lub 1 będzie wyżej niż ustawienia fabryczne, zaś 3 i 4 pozostają bez zmian?
Jeśli tak to chętnie obniżyłbym poziom 1 np. o 20mm (u mnie właściwie to zwykle autostrada, itp), zaś poziom 2 podniósłbym o jakąś wartość - jazda praktycznie w 95% (miasto, drogi podmiejskie, chodniki żony, itp) Czy to może w jakiś sposób negatywnie wpłynąć na eksploatację?
- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2004
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Manual