Jakiś czas temu, zachęcony przez jednego z klubowiczów rozpocząłem pracę na skonstruowaniem modułu doświetlenia zakrętów. Cena takiego urządzenia na allegro to ponad 150zł, co jak się okazało jest absurdalną ceną

Na początku powstał projekt, a po jakimś czasie przerodził się on w prototyp. Przeszedł kilkudniowe testy laboratoryjne, po czym trafił do mojego samochodu. Od tego czasu (jakieś 2 miesiące) podróżuje razem ze mną i jak do tej pory nie wykazuje żadnych nieprawidłowości w swojej pracy.
Oto jak działa możecie zerknąć na poniższym filmiku:
Działanie:
- włączasz lewy kierunek - powoli zaświeca się lewe światło przeciwmgielne
- wyłączasz lewy kierunek - powoli wygasza się lewe światło przeciwmgielne
- włączasz prawy kierunek - powoli zaświeca się prawe światło przeciwmgielne
- wyłączasz prawy kierunek - powoli wygasza się prawe światło przeciwmgielne
- moduł doświetla, tylko przy włączonych światłach pozycyjnych (aby nie doświetlać w dzień)
W jakim celu ten post?
Jak już wspomniałem od jakiegoś czasu podróżuje ze mną wersja prototypowa. Według mnie z powodzeniem przeszła ona testy wobec czego chciałbym w końcu wykonać wersję finalną opartą na płytce PCB specjalnie zaprojektowanej do tego celu. Poprzednie projekty nauczyły mnie, że zamawiając większą ilość płytek PCB można znacząco obniżyć koszty całego modułu.
Wobec tego chciałbym się dowiedzieć, czy na tym forum jest ktoś chętny zastosować podobną podobną modyfikację w swoim samochodzie. Szacuję że koszt kompletu (moduł, okablowanie, instrukcja) nie powinna przekroczyć 80zł (czyli 2 razy mniej jak na allegro).
Z czasem zamierzam rozbudować ten układ o pobieranie informacji z czujnika skrętu - jednak to może troszkę potrwać, bo dopiero co zacząłem poznawać architekturę CAN

Jeżeli macie jakieś pytania, bądź pomysły dotyczące rozbudowania tego układu dajcie znać, może uda się stworzyć coś naprawdę fajnego i przydatnego