Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Moja brzydka, niedobra, niewdzięczna a6 (Rzeszów)

Prezentacja w/w aut.
Fontesen

Post autor: Fontesen » 03 sty 2013, 21:18

to coś Ty takiego robił, że ci motor padł?? :) Autko fajne;) Mam takie same tylko black edition:)

Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Frugo1 » 03 sty 2013, 21:27

--RaDeK-- pisze:to coś Ty takiego robił, że ci motor padł?? :) Autko fajne;) Mam takie same tylko black edition:)
Własnie nic nie robilem, tutaj jest moj problem -aga-24-165-km-wycieki-oleju-duze-cisni ... t43206.htm odmy i te bajery a kompresja wyszla niby 8,5-10 bar <szok> ale potem powymienialem uszczelki, wyplukałem silnik i zalałem nowy olej i jest po ponad 14 bar na kazdym cylindrze <lol> A silnik mial kapitalny remont w Szwajcari w audi przy 100 000Km ( dowiedzialem sie z histori po vinie). Obecnie auto ma 202 000 :p

ÂŁadne masz fele :P własnie szukałem takich na allegro zeby kupic i zrobic na polerowane aluminium :)

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: raftor » 04 sty 2013, 01:30

Frugo1 pisze:
--RaDeK-- pisze:to coś Ty takiego robił, że ci motor padł?? :) Autko fajne;) Mam takie same tylko black edition:)
Własnie nic nie robilem, tutaj jest moj problem -aga-24-165-km-wycieki-oleju-duze-cisni ... t43206.htm odmy i te bajery a kompresja wyszla niby 8,5-10 bar <szok> ale potem powymienialem uszczelki, wyplukałem silnik i zalałem nowy olej i jest po ponad 14 bar na kazdym cylindrze <lol> A silnik mial kapitalny remont w Szwajcari w audi przy 100 000Km ( dowiedzialem sie z histori po vinie). Obecnie auto ma 202 000 :p

ÂŁadne masz fele :P własnie szukałem takich na allegro zeby kupic i zrobic na polerowane aluminium :)
znam Twój problem probowalem pomuc , powiedz kolego dokładnie co zrobiłes? jakie uszczelki jaki olej ?

Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frugo1 » 04 sty 2013, 09:04

Uszczelki pod pokrywami zaworów, uszczelki pod napinaczami łańcuszka i takie polokregi, uszczelka pod korkiem wlewu oleju(silikon termiczny i stara uszczelka), i nowy ezektor(w sumie jak go zalożylem to własnie wessało mi az uszczelke od korka i musialem ja przykleic ) ;) Silnik wypłukalem stp flush engine i zalałem olej valvoline syn power poem pojechałem do znajomego pomierzyc kompresje i wyszło 14 bar nawet 14,5 na niektórych cylindrach. byłem w lekkim szoku i sam wyszedlem popatrzec na miernik bo myslalem ze mnie kolega w konia robi :p Potem hamownia potwierdziła że silnik jest zdrowy. A w tym serwisie mysle ze wogole zle mi pomierzyli... bo silnik nie był nagrzany bo zanim wzieli do pomiaru to czekalem z pol godziny w lutym w kolejce, i aku tez chyba pod koniec juz nie mial energi. Przy czym jechalem do serwisu po to że powinni sami zadbac o nagrzanie silnika itp zapłacilem za to chyba nie malo bo 120zł (za sam pomiar kompresji) i jeszcze musialem sie upominac o jakis kwitek z pomiaru <nerwus> I dzieki forum jakos mi sie udało to wszytko ogarnac bo wczesniej jak otrworzyłem maske nie wiedzialem co jest co :D a teraz juz pol auta rozbieram i skladam do kupy <lol>

Fontesen

Post autor: Fontesen » 04 sty 2013, 17:53

DObrze ze to tylko tak się skonczyło:). Jednak ezektor, bardzo ważna rzecz, do tego dobry olej, i wycieki i inne takie mamy z bańki.
P.S Swoje fele chce sprzedać bo kuszą mnie 19-stki od RS$. oferta jest w dziale ogłoszeń;)

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: raftor » 12 sty 2013, 01:30

Ciesze sie kolego ze ogarnołes temat ja tez wymianialem te uszczelki bo mi kapał na kolektor i waliło olejem i robił tez kleksa na płytki w garazu , ja wymieniałem tez odmy obie uszczelki na wałkach ale to tak pro forma wszystko na sklikon i narazie chula :) , a ile na hamowni wyszło kucy i niutków dużo stracił ??

Awatar użytkownika
Frugo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frugo1 » 26 paź 2015, 19:24

raftor, Na hamowni wyszlo 170 koników :) a momentu ma 196 niutonów nie wiem ile w seri ale chyba 230 to jakies 35 stracil, ale i tak sie spodziewałem ze 150 KM bedzie a tu mile zaskoczenie :> ( wykres jest na poprzedniej stronie) :)

[ Dodano: 2013-09-22, 11:55 ]
Autko w końcu zrobione, oby się nic nie psuło :)

Servotronic podłączony i pomalowane zaciski hamulcowe na czerwono ;)

Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2015-10-26, 19:24 ]
Te wakacje były owocne, wymienione całe zawieszenie z tyłu + konserwacja nadkoli, przy okazji przymusowy swap półosiek od 2.7bt i tarcz z 245 na tarcze 255 tył i od razu poszedł przód na 312 mm :)) Zmniejszył sie też rozstaw tylnej osi o 6 mm dzieki czemu ładnie chowają sie tylne koła, przód niestety szlifuje błotniki :| Wymienione także lampki z przodu na pół liftowe. Dodatkowo wymienione sprzegiełko i uszczelniony wał (teraz o dziwo nawet się nie poci nigdzie <hura> )

W przyszłym roku mam nadzieje że pójdzie nowiutki lakierek :]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ