coolmen77 pisze:MArbas01 pisze:silnik i tak już mam wyjęty przez dotychczasowego mechanika który ogarniał mi do tej pory wszystkie auta ale niestety 3.2 nie jest taka prosta z ustawieniem rozrządu więc posiłkuje się miedzy innymi pomocą mechanika z Poznania

za samą pracę,zabezpieczenie silnika przed podobnymi kontuzjami w przyszłości,ustawienie rozrządu ,wymianę napinacza,wariatora i innych płacę tysiaka.Dużo i mało zważywszy na to że mam pewność iż wszystko będzie dokładnie złożone

rozmawiałem z nim godzinami przez telefon i ten Pan nie ukrywa żadnych tajemnic,bez ogródek dzieli się swoją wiedzą i nawet wysunął pomysł (zanim go poprosiłe aby przyjechał) iż przez telefon będzie mojemu mechanikowi tłumaczył co ,gdzie i jak ma zrobić aby było dobrze... Człowiek bardzo szczery i miły

porobię fotki z prac jutrzejszych i wkleje do wglądu dla potomnych
nie jednego speca mi polecano i każdy miał inną diagnozę,najlepszy spec był który kazał mi cewki wymieniać

tylko jak go zapytałem skąd w takim razie stuki wydobywające się z silnika przy pierwszych sekundach pracy xD nie umiał odpowiedzieć hehhe
silnik na wyciągnięty i nie umie wymienić rozrządu <szok>
średnio rozgarnięty mechanik, który umie korzystać z komputera i elsy powinien to zrobić
ile silników 3.2 V6 wyjąłeś i ustawiłęś rozrząd siedząc przy komputerze i mądralując? tyle w temacie
co do zdjęć to już wcześniej zauważyłem że wklejanie tu zdjęć to jakieś nieporozumienie ..." Błąd Ogólny
Tried to upload empty file "...
zaraz wrzucę zdjęcia na jakiś imageshack czy coś
http://imageshack.us/g/836/20121221183248.jpg/
jedno zdjęcie zostało zniekształcone przez portal ale widać jaki efekt był przed czyszczeniem pokrywy zaworów a jaki po

ogólnie tragedii nie było,widziałem mega gorzej zasyfione silniki po zdjęciach w necie
na jednym zdjęciu widać blokadę napinacza łańcucha która nie ingeruje w sam napinacz a zapobiega w razie czego cofnieciu się go po np.zderzeniu ,co w brew pozorom jest częstym przypadkiem zblokowania się tego napinacza.
na zdjęciach także widać iż full syntetyk nie służy naszej pompie oleju

można zobaczyć na zdjęciach miejsca gdzie się powycierała,delikatnie ale zawsze.
Zabrakło troche czasu i kilku dupereli żeby odpalić auto ale jutro myślę że się uda
pół syntetyk Mobila 10W40 już zalany (tylko nie piszcie mi że chujowy olej albo złe parametry bo będę musiał odpisać hehe) Operacja wymiany napinaczy sama w sobie przyjemna i bezproblemowa ale ustawienie rozrządu to już nie takie hop siup

w miejscu gdzie była pompa oleju widać dokładnie jaki syf ten silnik musi znosić
w takich przypadkach polecam zmianę napinaczy i pompę oleju,taki standard przy naprawie <szok>
ja musiałem jeszcze wariator jeden wymienić który w ASO kosztuje 1700zł.(ja ogarnełem sprawny za 400zł)
pompa to 980zł.(używki nie polecam bo będzie gorsza niż wasza albo taka sama w najlepszym przypadku)
łańcuch 250zł.(wymienia się jeśli nosi ślady uszkodzeń,a jeśli się wyciąga

to nie na tyle aby napinacz nie mógł go naciągnąć

)
szt.napinacz 580zł.(tylko nowe i wymieniać komplet)