[ALL C5 V6] duże spalanie LPG
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Spalanie faktycznie teoretycznie jest mozliwe mniejsze bo gaz ma wieksza liczbe oktanowo ale troche uwazam za dziwne 180 i 12l gazu chodzi mi tylko i wylacznie o to 9 przy 120 jestem w stanie uwiezyc. Chyba ze faktycznie zachodni gaz w SPAM do naszego to kolosalna roznica czego oczywiscie nie wykluczam.
Zgadzam sie tez z toba papyt ze takiego gazownika to juz nie ze swieca ale latrnia trzeba szukac, niezly fachowiec musi byc, ale i twoje auto w niezlej kondycji mechanicznej. Apropo gaz zakladales w PL.
Zgadzam sie tez z toba papyt ze takiego gazownika to juz nie ze swieca ale latrnia trzeba szukac, niezly fachowiec musi byc, ale i twoje auto w niezlej kondycji mechanicznej. Apropo gaz zakladales w PL.
spalanie
oczywiscie ze w pl zawsze i tylko u mojego mechaniora chocby nawet w uk bylo taniej to i tak pojade zakladac do polski, nastepny oczywiscie..
ja slyszalem o spalaniu 8,4 przy predkosci do 130 km/h nigdy tak wolno nie jezdze wiec nie wiem jak wpadne na autostrade to nie moge sie powstrzymac no nie daje rady utrzymac 130...
pozdrawiam
ja slyszalem o spalaniu 8,4 przy predkosci do 130 km/h nigdy tak wolno nie jezdze wiec nie wiem jak wpadne na autostrade to nie moge sie powstrzymac no nie daje rady utrzymac 130...
pozdrawiam
Pawel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Lacz
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Witam wszystkich. Skoro mowa o spalaniu to moja A6 2.8 AVANT QUATTRO instalacja BRC pali 13l przy spokojnej jeździe i sporadycznym grzaniu do czegrowngo pola na obrotomierzu podczas wyprzedzania (jak juz czlowieka poniesie to do porzadku). Mysle że gdyby moj ojciec nią jeździł to do granicy 12 - 12,5l/100km by zszedł. Teraz w zimniejsze dni kiedy troche wiecej jeździ sie na paliwe zanim silnik przelaczy sie na Gaz na zatankowanych 42l robię około 340km. Pozdrawiam
Witajcie moja A6 latem i jesienią paliła 12,5-13litrów benzyny i ok 14,5-15 gazu.
Teraz komputer pokazuje mi średnie spalanie 15,5-16 litrów benzyny (gazu nie przeliczałem). Czy to możliwe? Dojeżdżam do pracy ok. 10 km, jak przyjeżdżam na miejsce to zegar pokazuje temp. silnika 75 st. Czy przez 10 km nie powinien się zagrzać do 90 st.? Może przez to pali więcej? Czyżby termostat?
Teraz komputer pokazuje mi średnie spalanie 15,5-16 litrów benzyny (gazu nie przeliczałem). Czy to możliwe? Dojeżdżam do pracy ok. 10 km, jak przyjeżdżam na miejsce to zegar pokazuje temp. silnika 75 st. Czy przez 10 km nie powinien się zagrzać do 90 st.? Może przez to pali więcej? Czyżby termostat?
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
oj to 7.5 to coś mało, chyba coś się popsuło :-PArek_R pisze:Mi teraz spalanie na benzynie tez spadło ale dlatego ze z 17" 235/55 zmienilem na zimowe 16" 205/55. Teraz przy 100km/h mam spalanie 7,5 na kompie.
faktycznie temp zimowe, coprawda jeszcze nie było dobrych zimowych rzędu -15 -20s bo wtedy będą palić, chociaż da się teraz odczuć większe spalanie przez dłuższe nagrzewanie
bo olej to potrzeba z 20km aby się nagrzał do tych 90s
wszystko jeszcze zależy od jazdy, zapina się S i moment nagrzane <mikołaj>
Dzisiaj zrobiłem 200km i wskażnik od temp. silnika wędrował od 65 do 90 st i od 90 do 65 i tak w kółko w zależnosci od predkości jazdy. To napewno termostat. Pewnie do końca się nie domyka i przez jak przyspieszę to temp. spada. Dzisiaj kupiłem nowy. Jutro wymienię- i tak muszę pogrzebać przy silniku bo jutro mi przywiozą ezektor i powalcze z odmami.
Gdyby nie to forum to bym pewnie na to nie zwrócił uwagi a tak to człowiek sobie wieczorkiem poczyta "złotych myśli" i rano w autku wszystkosprawdza.
Pozdrawiam wszystkich.
Acha a co do spalania to latem byłem we Włoszech. Jechałem przez Niemcy i Austrię - średnie spalanie na całej trasie wyszło mi 12,3l benzyny na 100km. Przy średniej prędk. 160 km/h. To było najmniejsze spalanie od kiedy nim jeżdżę. Nie mam pojęcia jak niektórzy to robią, że im średnie spalanie wychdzi np. 10l/100km a niektórym nawet poniżej 10l/100.
pozdrawiam
Gdyby nie to forum to bym pewnie na to nie zwrócił uwagi a tak to człowiek sobie wieczorkiem poczyta "złotych myśli" i rano w autku wszystkosprawdza.
Pozdrawiam wszystkich.
Acha a co do spalania to latem byłem we Włoszech. Jechałem przez Niemcy i Austrię - średnie spalanie na całej trasie wyszło mi 12,3l benzyny na 100km. Przy średniej prędk. 160 km/h. To było najmniejsze spalanie od kiedy nim jeżdżę. Nie mam pojęcia jak niektórzy to robią, że im średnie spalanie wychdzi np. 10l/100km a niektórym nawet poniżej 10l/100.
pozdrawiam
Zgadza sie cos sie popsuło. Sprawdzałem jeszcze raz 8.5. Ostanio często resetuja mi komputer bo mam problemy z biegiem jałowym i komputer jest w trybie uczenia. Dziś zrobilem 200km i spalanie jest w okolicach 8 z hakiem przy 100km.
Co do średniego spalania poniżej 10l to da się to zrobić ale jeśli nie przekraczasz 120km/h i nie wyprzedzasz za duzo. Ja bylem dzis zmuszony do takiej jazdy i komp poazuje srednie 9.2. Ale realnie jadac normalnie ponizej 10 zejść jest dość ciężko.
Co do średniego spalania poniżej 10l to da się to zrobić ale jeśli nie przekraczasz 120km/h i nie wyprzedzasz za duzo. Ja bylem dzis zmuszony do takiej jazdy i komp poazuje srednie 9.2. Ale realnie jadac normalnie ponizej 10 zejść jest dość ciężko.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
nie ma co, pozazdrościć wynikuHENIEK681 pisze:Witam wszystkich.Moja audiczka 2.8 30V tiptronik jezdzac do pracy 25 km na 56 litrach gazu robie od 410-430 km z tego co obliczylem to litr wiecej niz na kompie
kolega nie chciał się pochwalić, że mało paliBolszakooof pisze:Komputer nie zawsze pokazuje prawdę. Swoja droga To ma byc duze spalanie? 200Konny silnik w Tipie?
tylko wnieść do tematu ile autko potrafi czy też powinno palić
co do komputera, pokazuje on w paliwie oczywiście - bardzo rzadko się myli
znam kolesi którzy dają więcej niż głowę, że pali tyle ile pokazują ich bryczki