ZelvaBOi, a to dziwne, bo u mnie na tyle luzne jest, ze wypada swobodnie.. ale jak ostatanio zalozylem to przejechalo ponad 1k km i dopiero ponownie wypadlo. Ale blad znikl.
Skoro Ty masz luzy.. a nie spada.. a blad masz
Ja mam luzy, ale po zalozeniu nie ma bledu... to jestem <szok>
no i panowie.. pomysl ze STARLock'iem wzial w leb...
sadzilem, ze waleczek wystaje troche poza ramie (oczko) i da sie od tej strony zablowkoac, zeby nie spadalo... a jedna.. to jest kuleczka.. i przychodzace oczko od dzwigienki przykrywa cala kulke.. nie ma miejsca na podkladke zabezpieczajaca..
patent z klejem A+B wydaje sie byc najlepszy.. ale wpadlem na pomysl, ze mozna by scisnac oczko jakas opaska zaciskowa
w miejscu, gdzie jest czerwona linia, dzigienka(oczko) jest rozciete... tutaj nalezaloby scisnac.. mysle, ze zmiana rozmiaru o 1mm juz pomoze..
Opaska nie zda egzaminu, próbowałem. Zrobiłem ostatecznie tak: przewierciłem w miejscu gdzie jest ta szczelina która można scisnąć, z jednej strony 2mm z drugiej 3mm i malutki wkręt sciąga i zaciska się cięgno na kulce. I nawet daje się kręcić po założeniu, także zakładasz z luzem i następnie skręcasz aby chodziło na ciasno. Już tak kilka miesięcy jeżdze i spoko.
Zamiast opaski można użyć drutu!
Ja najpierw "główkę" cięgna ścisnąłem delikatnie w imadle, a następnie nawinąłem cienki drut, ciasno, zwój koło zwoju na długości rozcięcia w plastiku cięgna.
Na drugim kolektorze wymieniłem sterownik bez żadnej adaptacji. Jeżdżę już bez błędów (przynajmniej tych) już ponad 3 miesiące.
mógłby mi ktoś zapodać temat gdzie mógłbym zregenerować klapy oprócz trójmiasta? jak dla mnie trochę daleko jechać a nie ukrywam że bardziej bym wolał zajechać i wrócić w ten sam dzień.....nawet do Warszawy.
fanatic30 - zawsze możesz wysłać klapy kurierem, nie musisz przyjeżdżać do Gdańska
Musisz tylko wcześniej sprawdzić wszystkie błędy aby mieć pewność, że to standardowe uszkodzenie mechaniczne - 95% przypadków, a nie elektronika.
Original Audi A6 Werbung.
Wir behandeln alle 2.0 TDI, 3.0 TDI und andere Krankheiten.
Pełna oferta dla klubowiczów Audi A6
Piero pisze:fanatic30 - zawsze możesz wysłać klapy kurierem, nie musisz przyjeżdżać do Gdańska
Musisz tylko wcześniej sprawdzić wszystkie błędy aby mieć pewność, że to standardowe uszkodzenie mechaniczne - 95% przypadków, a nie elektronika.
koledzy potrzebuje jedno cięgno przepustnicy....uległo pęknięciu...może ktoś poradzi coś??
wykasowałem go, wczoraj pojechałem się przejechać i po przyjeździe przeskanowałem - błąd powrócił
Czy te klapki kolektora mogą być przyczyną tego błędu ?
Dodam jeszcze że robiłem taką próbę -
* na wyłączonym zapłonie gdy pociągam za cięgno z jednej i drugiej strony to klapka idzie do góry i dołu
* jak włączę zapłon to obydwie klapki idą samoczynnie do góry i tak zostają, po wyłączeniu zapłonu powracają na dół
mam wrażenie że po stronie pasażera są lekkie luzy na połączeniu cięgna z silniczkiem i klapką.
I czy to może być przyczyną tego błędu .
Jeszcze jedno, dzwoniłem dzisiaj do Gościa który montuje emulatory tych klapek, silniczka kolektora, koszt to 270 zł na jedną stronę, i każdy jest w stanie to sobie założyć sam tj.
ściąga się cięgno między silniczkiem a klapką i klapką ustawia się na sztywno na pól otwartą, ściąga się wtyczkę z silniczka i obcina się i w to miejsce montuje się emulator - kolory przewodów są jak fabryczne .
Po takiej modyfikacji nie ma żadnych błędów i spokój z klapkami .
Możliwość wysłania za pobraniem.
Pytałem się o skutki jakie mogą wyniknąć z takiej przeróbki - powiedział że zamontował tego dużo i nikt nie zgłaszał żadnych skutków ubocznych .
Może ktoś by się wypowiedział na temat takiej kombinacji.
Chyba się za dużo rozpisałem .
Nie podcieraj dupy szkłem.
Nie montuj żadnych emulatorów bo za kilkanaście tysięcy km będziesz miał wtryski do wymiany.
Napraw plastikowe kolektory ssące i będzie po problemie.
carlos666 pisze:Nie podcieraj dupy szkłem.
Nie montuj żadnych emulatorów bo za kilkanaście tysięcy km będziesz miał wtryski do wymiany.
Napraw plastikowe kolektory ssące i będzie po problemie.
carlos666
dzięki za radę - nie zakładam żadnych emulatorów, kolektory wymontowałem i jutro rano wysyłam do Gdańska - AZ AUTO SERWIS na regenerację.
Teraz dopiero zwróciłem uwagę że jesteś z Wałbrzycha, ja jestem z Nowej Rudy to ledwo 40 km .
Tylko jeszcze jedna sprawa gdzie i które kupić uszczelki, na aledrogo nie mogę nic znaleźć, gdzieś kiedyś tu na forum widziałem adres z częściami do Audi tylko teraz nie mogę nic znaleźć .