[A6 C6 2.7TDI] PROBLEM Z "PRZEPUSTNICĄ"
Cześć, mam podobny problem, możesz mi przeslać adres gdzie mogę dostać emulatory tych klapek?
Pozdrawiam
Michal
mmld@wp.pl
Pozdrawiam
Michal
mmld@wp.pl
a mam pytanie takie czy kolektory te a dokaldniej syf gromadzacy sie w nich moze byc przyczyna nierwonych obrotow silnika ktory jest rozgrzany ( np po trasie)i zostal ponownie odpalony!
[ Dodano: 2011-10-30, 12:21 ]
Wczoraj pojaiwlo mi sie cos takiego 17426 - Zawór motylkowy kol.ssącego (zespół 2): nie osiągnięto dolnego poł.krańcowego
P1018 - 001 - Górna wartość skrajna przekroczona
Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 0 /min
Moment obrotowy: 269.1 Nm
Prędkość: 0.0 km/h
Napięcie: 10.49 V
Cykl pracy: 20.5 %
Cykl pracy: 88.8 %
Temperatura: 7.2°C
Zdemontowalem kolektory ciezko chodizly, wymylem wyszorowalem z nagaru i nasamrowalem siliconem i poki co jest niby ok!ale na jak dlugo nie wiem!
[ Dodano: 2011-10-30, 12:21 ]
Wczoraj pojaiwlo mi sie cos takiego 17426 - Zawór motylkowy kol.ssącego (zespół 2): nie osiągnięto dolnego poł.krańcowego
P1018 - 001 - Górna wartość skrajna przekroczona
Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 0 /min
Moment obrotowy: 269.1 Nm
Prędkość: 0.0 km/h
Napięcie: 10.49 V
Cykl pracy: 88.8 %
Temperatura: 7.2°C
Zdemontowalem kolektory ciezko chodizly, wymylem wyszorowalem z nagaru i nasamrowalem siliconem i poki co jest niby ok!ale na jak dlugo nie wiem!
-
- Forum Audi A6 / A7
Fistral Ja miałem ten ten problem jakieś 3 miesiące temu. Musisz pojeździć i popytać po warsztatach ktoś życzliwy w końcu skieruje cie tam gdzie trzeba. Znalazłem mechanika który zrobił to praktycznie od ręki więc filozofii wielkiej w tym nie ma. pozdrawiamfistral pisze:a czy ktoś regeneruje te kolektory ale w okolicach dolnego śląska ?
bo wysyłanie do Gdyni czy tam Gdańska na zbyt długi czas uziemi mnie bez auta![]()
pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
a gdzie to zrobiłeś ? mozesz dać jakies namiary ? ile trwała naprawa i jaki koszt ?samsonowich pisze:
Fistral Ja miałem ten ten problem jakieś 3 miesiące temu. Musisz pojeździć i popytać po warsztatach ktoś życzliwy w końcu skieruje cie tam gdzie trzeba. Znalazłem mechanika który zrobił to praktycznie od ręki więc filozofii wielkiej w tym nie ma. pozdrawiam
Przeczytaj mój wcześniejszy wpis w tym wątku ... u mnie taka naprawa działa już bez najmniejszych problemów ponad 20 tys km ... jedyne co zmodyfikowałem to fakt, że okręciłem teflonem wszystkie trzpienie na których osadzone są dźwigienki a nie tylko ten koniec który spadał ... w kompie brak błędów i wszystkie testy wychodzą idealnie.
To nie jest trudne i ogarniesz to sam bez problemu a jakby co to jak widzisz nie masz do mnie daleko. Z braku czasu nie goszczę tu często więc jakby co to na priva.
To nie jest trudne i ogarniesz to sam bez problemu a jakby co to jak widzisz nie masz do mnie daleko. Z braku czasu nie goszczę tu często więc jakby co to na priva.
-
- Forum Audi A6 / A7
hej niestety u mnie luzy nie za na dzwigienkach - one trzymaja sie dobrze, u mnie problem jest z nie wiem jak to znawac - sama oska/tulejka ktora obraca sie w srodku, widzialem ze tutaj robil ktos takie male luty na pierscieniu/zawleczce, wydaje mi sie ze wlaswnie cos takiego trzeba u mnie zrobic.Velerad pisze: ... jedyne co zmodyfikowałem to fakt, że okręciłem teflonem wszystkie trzpienie na których osadzone są dźwigienki a nie tylko ten koniec który spadał ... w kompie brak błędów i wszystkie testy wychodzą idealnie.
Odswiezajac temat, problem z klapami pojawil sie i u mnie. Ale zglebiwszy ten post jestem juz glupi. Na poczatku jest jasno i wyraznie napisane ze Bank 2 to lewa strona- strona kierowcy, a pod koniec tematu jest napisane ze bank 2 to strona prawa czyli strona pasazera.I komu teraz wierzyc?I jak to sprawdzic?:-( Masakra
teraz bądź mądry i pisz wiersze..
. Ty Piotruś wytłumaczyłeś tak a w ASO w Poznaniu powiedzili mi, że To co nieparzyste to zawsze lewa strona a to co parzyste to zawsze prawa strona..... Nie wiem komu juz wierzyc... Poza tym jestem juz kompletnie glupi! Gdyz pokazuje mi bank2 i nie wiem dlaczgo to kolektor po stronie pasażera zawiesza mi sie gdy dochodzi do konca.

Witam
Potrzebuję Waszej pomocy w sprawie jak z tematu, czyli błędy kolektora/przepustnicy.
Historia mojego auta w tym temacie w skrócie wygląda następująco:
Obecnie przebieg 195000, ok 20k temu po zapaleniu się kontrolki engine i wizycie w ASO stwierdzono do wymiany jeden kolektor, wymieniłem, zapłaciłem.
Słyszałem, że jak padnie jeden to drugi zaraz też leci zazwyczaj no i tak się chyba stało - zaświeciła mi się ponownie kontrolka engine.
Oczywiście nie od razu, na początku na chwilę, potem na dłużej a teraz od ok miesiąca na stałe.
ÂŻadnych innych objawów, równa praca, może troszkę większe spalanie (...ale wiadomo...zima).
Byłem dzisiaj w ASO i stwierdzono, że to jednak raczej nie drugi kolektor tylko przepustnica, ale właściwie to nie byli pewni... (powiedzieli, że przepustnice już zamówią, ale przed wymianą jeszcze sprawdzą...
Trochę coś im nie wierzę, a czytając ten wątek widzę, że ten temat może trzeba bardziej z sercem rozwiązać.
Tylko, że ja się kompletnie nie znam. Nie mam wydruku z VAGa.
Czy ktoś może mi pomóc najlepiej przez wskazanie jakiegoś dobrego miejsca w Warszawie lub okolicach, gdzie uczciwie do tej sprawy podejdą.
Proszę... nie chcę oddać ponownie samochodu do ASO, zostawić tam XXX i ponownie wrócić zaniechwilę...
Dzięki!
Potrzebuję Waszej pomocy w sprawie jak z tematu, czyli błędy kolektora/przepustnicy.
Historia mojego auta w tym temacie w skrócie wygląda następująco:
Obecnie przebieg 195000, ok 20k temu po zapaleniu się kontrolki engine i wizycie w ASO stwierdzono do wymiany jeden kolektor, wymieniłem, zapłaciłem.
Słyszałem, że jak padnie jeden to drugi zaraz też leci zazwyczaj no i tak się chyba stało - zaświeciła mi się ponownie kontrolka engine.
Oczywiście nie od razu, na początku na chwilę, potem na dłużej a teraz od ok miesiąca na stałe.
ÂŻadnych innych objawów, równa praca, może troszkę większe spalanie (...ale wiadomo...zima).
Byłem dzisiaj w ASO i stwierdzono, że to jednak raczej nie drugi kolektor tylko przepustnica, ale właściwie to nie byli pewni... (powiedzieli, że przepustnice już zamówią, ale przed wymianą jeszcze sprawdzą...

Trochę coś im nie wierzę, a czytając ten wątek widzę, że ten temat może trzeba bardziej z sercem rozwiązać.
Tylko, że ja się kompletnie nie znam. Nie mam wydruku z VAGa.
Czy ktoś może mi pomóc najlepiej przez wskazanie jakiegoś dobrego miejsca w Warszawie lub okolicach, gdzie uczciwie do tej sprawy podejdą.
Proszę... nie chcę oddać ponownie samochodu do ASO, zostawić tam XXX i ponownie wrócić zaniechwilę...
Dzięki!
0x4B25A, byłem. Potwierdziły się podejrzenia ASO, czyli przepustnica. Błąd przepustnicy był jak wół, dodatkowo mechanik obmacał ją własnoręcznie i stwierdził zgon. Zatem wymiana mnie czeka.
Ale ciekawostka jest taka, że w Diagtroniku sprawdzili cenę przepustnicy i wyszło 1690, w ASO serwisant powiedział (nie sprawdzając - nie widziałem, aby to robił), że przepustnica to 800! Czyli albo się pomylił grubo - albo co...? Jutro do nich jadę i poproszę o ofertę na piśmie - jak 800 to biorę i uciekam do Daigtroniku na wymianę.
A przy okazji zrobią mi wskaźnik paliwa https://a6klub.pl/c4-wskaznik-poziomu-paliwa-vt13020,45.htm
Zatem dzięki za polecenie - warsztat - a dokładnie mechanicy - robią na prawdę dobre wrażenie.
Ale ciekawostka jest taka, że w Diagtroniku sprawdzili cenę przepustnicy i wyszło 1690, w ASO serwisant powiedział (nie sprawdzając - nie widziałem, aby to robił), że przepustnica to 800! Czyli albo się pomylił grubo - albo co...? Jutro do nich jadę i poproszę o ofertę na piśmie - jak 800 to biorę i uciekam do Daigtroniku na wymianę.
A przy okazji zrobią mi wskaźnik paliwa https://a6klub.pl/c4-wskaznik-poziomu-paliwa-vt13020,45.htm

Zatem dzięki za polecenie - warsztat - a dokładnie mechanicy - robią na prawdę dobre wrażenie.