hej, odnosnie montowanych niefabrycznie xenonow opowiem wam historie z zielonej gory.
kumpel zamontowal sobie xenony hid do audi a4 2 lata temu. mial juz fabrczynie zamontowane spryski i przez caly ten czas bez problemu przechodzil przeglady rejestracyjne a policja sie nie czepila ani razu. do tego roku. w maju zatrzymal go patrol policji i kazali mu uruchamiac spryskiwacze. spryski dzialaly, sprawdzili papiery i sie odczepili. ale w lipcu pojechal na rejestracje i niespodzianka. nie przeszedl przegladu, faceta wcale nie interesowaly spryski tylko patrzal czy na obudowie reflektora jest homolgacja fabryczna a na przetwornicach ostrzezenie o wysokim napieciu...wymienil na halgeny, przeglad przeszedl po czym znow niestrudzony zalozyl hidy. w sierpniu pojechal na wakacje nad morze, w szczecinie chwycila go drogowka i oni tez sie czepili braku homolgacji i zabarali mu dowod i zapowiedzieli kontakt z diagnosta ktory dal mu przeglad... wydaje mi sie ze chyba nie warto juz ryzykowac z montazem hidow niefabrycznie do zwyklych soczewek, nawet jak sa spryskiwacze.
[A6 C4] Xenony H1
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Slimy mają jeszcze jedną bardzo ważną dla mnie zaletę: Emitują duuuużo mniej zakłóceń niż starsze (duże ) przetwornice.RURBI pisze:Mam zamontowane od roku hidy 6000k i sprawują się rewelacyjnie, przetwornice mam normalne, ale proponuję teraz kupywać przetwornice slim które zmieszczą się w środku w lampie i nic z pod maski nie będzie widać ani wystawać. Oczywiście światła były ustawiane, przez ten okres nikt mi nie mignął że go oślepiam, była nawet rutynowa kontrola i policja się nie przyczepiła. Orginalne światła w A6 C4 to porażka i dla tego coś z tym trzeba było zrobić, światła swięcą 2 razy lepiej.
Obecnie zakupiłem orginale soczewki valeo xenonowe i je zamontowałem w miejsce starych, w tygodniu pojadę na regulację, przetestuję i dam znać co się zmieniło.
Pozdro.
[ Dodano: 2010-05-27, 17:47 ]
Po montażu soczewek xenonowych i palników D2S jest jeszcze lepiej (czytaj jaśniej:) )
Mam u siebie założoną jedną przetwornicę dużą, bo slim poszła do wymiany gwarancyjnej i mogę porównać stan przed i po. W CB słychać najbardziej, ale i zwykłe radio też odczuwa jak ma słaby sygnał.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !