[a6 c4] Dmuchawa słabo dmucha
[a6 c4] Dmuchawa słabo dmucha
Koledzy mam problem, mam klimatronic w swojej A6 i nawiew/ ogrzewanie bardzo słabo dmucha. Nawet przy ustawieniu maksymalnego nadmuchu trzeba przylożyć ręke bardzo blisko kratki żeby poczuć że coś wieje. Dodam że podczas regulacji siły nawiewu słychać że wentylator zwieksza/zmniejsza predkość.
-
krs2919
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
LECHUto nie filtr, miałem taki sam objaw w swojej niuni na początku, potem działał jak chciał raz dmuchał raz nie. Trzeba było rozebrać wyciągnąć i co się okazało??? szczotki ok. 1,5-2mm, czyli do wymiany. Dorwałem szczotki od Agregatu AB-4 (wojskowy) , trochę doszlifowałem i pasują jak ori. Przylutowałem i złożyłem. Teraz chodzi rewelka, aż chce go wyrwać przy tych obrotach. Pozdro
-
sevenfifty
Filtr moim zadaniem też ma mało do rzeczy musiałby być zawalony na maxa... Jak masz parowanie to sprawdź nagrzewnicę może cieknie, a wymiana filtra tylko troche przystopowała wdmuchiwanie wilgotnego powietrza do środka samochodu. U siebie wymieniałem wszystkie filtry i nadal wieje słabo też stawiam na szczotki czy jak to tam zwał w dmuchawie samej. Tylko, zapału mi brak, żeby się tym zająć...
- mariusz_wierz
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Też miałem swego czasu problem z nawiewem w C4. Po ustawieniu pokrętła nawet na maxa silnik nagrzewnicy nie rozwijał się do prawidłowych obrotów czyli po prostu nie kręcił się tak szybko jak powinien i stąd nawiew był słaby. Wymontowałem silnik z nagrzewnicy i okazało się, że komutator był bardzo zabrudzony i nie było dobrego połączenia elektrycznego pomiędzy nim a szczotkami silnika. Wyczyściłem go kawałkiem papieru ściernego i problem więcej się nie powtórzył. W moim przypadku zdarzało się też, że silnik nagrzewnicy potrafił czasem zmniejszać obroty aż do całkowitego zatrzymania i to akurat zimą, brak nawiewu/ogrzewania = masakra!
Jak słusznie zwrócił uwagę krs2919 to jak najbardziej mogą być też zużyte szczotki - efekt podobny, sprężynki odpowiednio nie dociskają już za krótkich szczotek do powierzchni komutatora i silnik nie rozwija prawidłowych obrotów albo w ogóle nie rusza.
Proponuję wymontować z nagrzewnicy silnik i wszystko będzie jasne
Jak słusznie zwrócił uwagę krs2919 to jak najbardziej mogą być też zużyte szczotki - efekt podobny, sprężynki odpowiednio nie dociskają już za krótkich szczotek do powierzchni komutatora i silnik nie rozwija prawidłowych obrotów albo w ogóle nie rusza.
Proponuję wymontować z nagrzewnicy silnik i wszystko będzie jasne
Re: [a6 c4] Dmuchawa słabo dmucha
Iroxxx pisze:Koledzy mam problem, mam klimatronic w swojej A6 i nawiew/ ogrzewanie bardzo słabo dmucha. Nawet przy ustawieniu maksymalnego nadmuchu trzeba przylożyć ręke bardzo blisko kratki żeby poczuć że coś wieje. Dodam że podczas regulacji siły nawiewu słychać że wentylator zwieksza/zmniejsza predkość.
Sprawdź, czy nie czujesz podmuchu przy wszystkich wylotach, czy tylko przy jednym. Jeśli nigdzie nie dmuch zauważalnie to pewnie coś z wentylatorem, ale ja stawiam na problem z silniczkiem przestawiania klapy.
-
krzysiek 1981
- Forum Audi A6 / A7

witam koledzy. mam problem .mam połamaną cała obudowe nadmuchu -zapewne ktoś stukał w nią bo wetylator sie zacinał zatrzymywał sie.mi juz całkiem stanoł.musze zdemotować cały wetylator itd.bo sie wszystko rozsypał normalnie masakra. powiecie mi koledzy jak trzeba i w jaki sposub to zdemontować wszystko.musowo jest rozbiurka w srodku autka aby to całe ustrojstwo wysunoc na zewnotrz?? zalezy mi na czasie. prosze o pomoc. a moze ma namiary na takie cześći do a 6 c4 25 tdi z klimatronikiem?
[ Dodano: 2011-01-28, 00:25 ]
witam koledzy. mam problem .mam połamaną cała obudowe nadmuchu -zapewne ktoś stukał w nią bo wetylator sie zacinał zatrzymywał sie.mi juz całkiem stanoł.musze zdemotować cały wetylator itd.bo sie wszystko rozsypał normalnie masakra. powiecie mi koledzy jak trzeba i w jaki sposub to zdemontować wszystko.musowo jest rozbiurka w srodku autka aby to całe ustrojstwo wysunoc na zewnotrz?? zalezy mi na czasie. prosze o pomoc. a moze ma namiary na takie cześći do a 6 c4 25 tdi z klimatronikiem
[ Dodano: 2011-01-28, 00:25 ]
witam koledzy. mam problem .mam połamaną cała obudowe nadmuchu -zapewne ktoś stukał w nią bo wetylator sie zacinał zatrzymywał sie.mi juz całkiem stanoł.musze zdemotować cały wetylator itd.bo sie wszystko rozsypał normalnie masakra. powiecie mi koledzy jak trzeba i w jaki sposub to zdemontować wszystko.musowo jest rozbiurka w srodku autka aby to całe ustrojstwo wysunoc na zewnotrz?? zalezy mi na czasie. prosze o pomoc. a moze ma namiary na takie cześći do a 6 c4 25 tdi z klimatronikiem
Cześć wszyskim klubowiczom.
-
ryba80
- Forum Audi A6 / A7

axidix to robił i jemu się to udało może i tobie się uda poczytaj tu a6-c4-25-tdi-ael-wymiana-wentylatora-vt27012.htm
Odgrzeje kotleta!
Czy ktoś podpowie jak wyciągnąć nawiew klimy z audi A6 c4. Przestał mi dmuchać, najpierw dmuchał dobrze, potem załączał się dopiero po wjechaniu na nierówność a teraz w ogóle nie działa. Mam nadzieję że to szczotki bo samochód ma już 20 lat a nie wiem czy ktoś wymieniał nawiew
.
Pozdrawiam.
Czy ktoś podpowie jak wyciągnąć nawiew klimy z audi A6 c4. Przestał mi dmuchać, najpierw dmuchał dobrze, potem załączał się dopiero po wjechaniu na nierówność a teraz w ogóle nie działa. Mam nadzieję że to szczotki bo samochód ma już 20 lat a nie wiem czy ktoś wymieniał nawiew
Pozdrawiam.