[A6 C6 2.0 TDI] drgania silnika
[A6 C6 2.0 TDI] drgania silnika
Witam
nie wiem czy to co odczuwam to problem czy nie a pytam bo w poprzednim aucie tego nie mialem. W czasie postoju czuje wibracje w aucie, ktore pochodza raczej z silnika. Jesli przycisne na postoju gaz i puszcze to samochod delikatnie wpada w drgania, zakladam ze to wibraje od silnika. Czy taki stan jest ok czy mam problem? Stojac bez ruszania tez co jakis czas pojawia sie delikatne drganie.
pozdrawiam
kriss
nie wiem czy to co odczuwam to problem czy nie a pytam bo w poprzednim aucie tego nie mialem. W czasie postoju czuje wibracje w aucie, ktore pochodza raczej z silnika. Jesli przycisne na postoju gaz i puszcze to samochod delikatnie wpada w drgania, zakladam ze to wibraje od silnika. Czy taki stan jest ok czy mam problem? Stojac bez ruszania tez co jakis czas pojawia sie delikatne drganie.
pozdrawiam
kriss
Witam,
Czy nie odczuwasz tego przypadkiem w momencie kiedy zaczyna pracować sprężarka od klimatyzacji? Ja miałem podobny temat ale przy przebiegu 260 tyś. km i okazało się, że dwumasówka do wymiany. Jestem tu za krótko żeby zorientować się we wszystkich tematach. szukaj jeszcze a może coś Ci się nasunie. Pozdrawiam
Czy nie odczuwasz tego przypadkiem w momencie kiedy zaczyna pracować sprężarka od klimatyzacji? Ja miałem podobny temat ale przy przebiegu 260 tyś. km i okazało się, że dwumasówka do wymiany. Jestem tu za krótko żeby zorientować się we wszystkich tematach. szukaj jeszcze a może coś Ci się nasunie. Pozdrawiam
Tylko AUDI A6... i cześć!
Sorrki za podbicie starego tematu ale mam ten sam problem jak w temacie i również jestem po wymianie dwumasy. Drgania na wolnych obrotach się zmniejszyły ale nadal je trochę wyczuwam. Oprócz tego mam BARDZO mocne drgania silnika przy delikatnym rozpędzaniu od 1,7 obr do 2,2 obr.. Trzęsie autem jakby chciał silnik z ramy wyskoczyć. Po przekroczeniu 2,2 tys. drgania ustępują. Wymiana dwumasy w tym przypadku nic nie pomogła, a znachor twierdzi że to może filtr paliwa i od niego zaczniemy. Może tu koledzy coś podpowiedzą to nie będziemy błądzili po omacku.raverpol pisze:spoko umowilem sie ze znajomym z ASO wiec zobaczymy co bedzie. On w swoim mial cos podobnego wymienil kolo dwumasowe a potem dalej bylo to samo i okazalo sie ze to byl problem w wtryskiwaczmi. zobaczymy co sie okaze.
Ciekaw jestem jak u kolegi raverpola akcja się zakończyła (i czy się zakończyła) bo mam w swojej a6 ten sam silnik więc może i rozstrzygnięcie będzie podobne.
Witam i dzięki za odpowiedź.pan42 pisze:bary77 - podejrzewam, że masz problem z wtryskami.
Zgadza się - problem jest z 3 wtryskiem ale komputer nie pokazuje błędu co jest dość dziwne. Podczas jazdy z podpiętym VAG-iem w trakcie drgawek pokazuje jednak bardzo duże wartości dla 3 wtrysku - reszta w normie, prawie idealna jak to speco powiedział. Mechanik ma coś wymyśleć z ultradźwiękami więc zobaczymy.
Kolego sprawdź te poduchy, oby to było to bo najtańsze z problemówbulli5 pisze:wiatam ja tez mam problem z drganiami silnika .Na biegu jałowym silnik skacze a jak jade to jest masakra ale nie zawsze tak intensywnie wymieniałem sprzeglo dwumas czysciłem wtryski płynem i nic ... moze poduchy ale sam nie wiem!! jak cos to prosze o jakies info Pozdrawiam!!!
ja u siebie też taki zabieg planuje w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam
Niech ci ktoś kumaty ustawi porządznie rozrząd i będzie OK.bulli5 pisze:wiatam ja tez mam problem z drganiami silnika .Na biegu jałowym silnik skacze a jak jade to jest masakra ale nie zawsze tak intensywnie wymieniałem sprzeglo dwumas czysciłem wtryski płynem i nic ... moze poduchy ale sam nie wiem!! jak cos to prosze o jakies info Pozdrawiam!!!
-
- Forum Audi A6 / A7
miałem ten sam objaw, praktycznie wszystko co możliwe wymieniłem, zostały wtryski i poduchy, po wymianie poduch nie czuć drgań na budzie i na tyłku, myślę że warto zaczynać od poduch... i nie prawdą jest że 2.0tdi to taki bubel, większość mechaniorów poprostu nie potrafi się wyznać co jest zepsute i po pół silnika wymienia.
-
- Forum Audi A6 / A7