[A6 C6] Tiptronik wymiana oleju.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Przedni most: G 052 145 S2 - koszt w ASO ok. 150 zł (potrzebne ok. 1,1 litra).
Torsen: G 055 145 A2 - koszt w ASO ok. 425 zł (potrzebne ok. 0,5-0,55 litra).
Tylny most: G 052 145 S2 - koszt w ASO ok. 150 zł (potrzebne ok. 1,5 litra).
Jak widać przedni i tylny most mają taki sam olej, ale torsen już inny. 'S2' i 'A2' na końcach numerów oznaczają tylko i wyłącznie pojemność opakowań (w obu przypadkach są litrowe). Podane ilości pochodzą z ETKI, a nie z własnego doświadczenia. Z tego co mi wiadomo, jeśli zamówisz w ASO części, których nie zużyłeś, to możesz je zwrócić, ale pod warunkiem, że są nieużywane i w oryginalnych opakowaniach oraz były przeznaczone do Twojego auta, czyli były dopasowane po VINie.
Torsen: G 055 145 A2 - koszt w ASO ok. 425 zł (potrzebne ok. 0,5-0,55 litra).
Tylny most: G 052 145 S2 - koszt w ASO ok. 150 zł (potrzebne ok. 1,5 litra).
Jak widać przedni i tylny most mają taki sam olej, ale torsen już inny. 'S2' i 'A2' na końcach numerów oznaczają tylko i wyłącznie pojemność opakowań (w obu przypadkach są litrowe). Podane ilości pochodzą z ETKI, a nie z własnego doświadczenia. Z tego co mi wiadomo, jeśli zamówisz w ASO części, których nie zużyłeś, to możesz je zwrócić, ale pod warunkiem, że są nieużywane i w oryginalnych opakowaniach oraz były przeznaczone do Twojego auta, czyli były dopasowane po VINie.
Witam.
Chcę wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów w AUDI A6 Avant 3.0 TDI quattro 2008r. Przebieg 180 tyś. km, prawdopodobnie nikt nigdy nie wymieniał oleju w skrzyni. Może ktoś polecić jakiś dobry sprawdzony warsztat w woj. Łódzkim lub Mazowieckim który zna się na rzeczy i zrobi to tak jak należy
?
Chcę wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów w AUDI A6 Avant 3.0 TDI quattro 2008r. Przebieg 180 tyś. km, prawdopodobnie nikt nigdy nie wymieniał oleju w skrzyni. Może ktoś polecić jakiś dobry sprawdzony warsztat w woj. Łódzkim lub Mazowieckim który zna się na rzeczy i zrobi to tak jak należy

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
W multitronicu można wykasować adpatację za pomocą VCDSa, ale w tiptronicu trzeba albo wgrać nowsze oprogramowanie, które wykasuje wszystkie parametry skrzyni , albo wykonać jazdę adaptacyjną. Szczegóły tutaj.
Czyli ja nie za pomocą VCDS nie zrobię tego ?mat1324 pisze:W multitronicu można wykasować adpatację za pomocą VCDSa, ale w tiptronicu trzeba albo wgrać nowsze oprogramowanie, które wykasuje wszystkie parametry skrzyni , albo wykonać jazdę adaptacyjną. Szczegóły tutaj.
chciałem ominąć tę adaptację jazdą.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
VCDS jak najbardziej da się wykasować odaptację w kanale 1 wprowadzasz wartość 0 zapisujesz i wszystkie ustawienia zostają zresetowane, dla pewności sprawdzasz bloki pomiarowe kanały 73-77 jeśli tam są same zera to adaptacja została wykasowana.
Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
Na 100% dotyczy to tiptronica, osobiście przeprowadzałem kasowanie i jazdę adaptacyjną. Temat wałkowany wielokrotnie na tym forum, nawet w tym temacie, polecam lekturę od 6 strony.
Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: patryk
- Rocznik: 2006
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Witam jestem świeżo po zakupie Audi i chciałbym wymienić olej teraz pytanie jaki olej wybrać
bo tyle opcji słyszałem 6hp 8hp i inne mam fote skrzyni zrobione czekam na info od was koledzy.. Od ludzi którzy jeżdżą tymi samochodami i wymieniali olej .Pozdrawiam
![Obrazek]()
![Obrazek]()
bo tyle opcji słyszałem 6hp 8hp i inne mam fote skrzyni zrobione czekam na info od was koledzy.. Od ludzi którzy jeżdżą tymi samochodami i wymieniali olej .Pozdrawiam
jest 3.0 tdi bmk s-line i to co zawsze mi się marzyło quattro
licznik q7 2014 wersji PL
zmiana klimatronika
było 2.0 tdi blb
mody
licznik q7 2011r.
zmiana dekorów
s-line wewnętrzne
zmiana wewnątrz na led
licznik q7 2014 wersji PL
zmiana klimatronika
było 2.0 tdi blb