[A6 C5] Podobieństwa i różnice silników 1.8T
Witam! Panowie widzę że macie dużą wiedzę na temat 1,8 turbo i dlatego chciałem zapytać jaką jednostką mogę zastąpić moją która się zatarła. Ja mam BFB ale ten silnik ciężko znaleźć. Czy można go zastąpić AVJ lub AWT? podobno różnią się tylko mapami wtrysku. czy to prawda? Czy do przekładki muszę mieć kompa z nowego silnika czy zostaje muj stary? prosiłbym o jakąś pomoc pozdrawiam!
- Bilskirnir
- Forum Audi A6 / A7
Slawas69, przede wszystkim powinieneś zobaczyć na nalepie w bagażniku jaki silnik miałeś montowany przez fabrykę.Bo ANB Audi montowało do Maja 2001r,ty masz rocznik 2003 wiec musiał już mieć przeszczep.Stawiam browara że na nalepie jest AWT,bardzo często montowany silnik w budzie po lifcie,ale...Ciekawi mnie dlaczego twój obecny motor nie posiada elektrozaworka na napinaczu łańcuszka rozrządu hmmm dziwne.Tą samą nalepę masz w książce serwisowej,na pierwszej stronie.Tu masz opis czego szukać a6-c5-wlepka-z-bagaznika-jakie-mam-wypo ... t10132.htm
Silniki które powinny pasować to AEB,APU,ARK i AWT.Teraz tak,wydech powinien pasować w 100% z AWT,EGR z przyłączami bez problemów.AEB,APU,ARK różnią się przyłączami do termostatu i pompy wodnej (węże itd) od AWT.AWT ma też inny napinacz łańcuszka,inne koło wielorowkowe paska rozrządu,odpowietrzenie silnika (nowsza serja))bodajże inne wtryski i być może kilka innych rzeczy o których nie wspomniałem w porównaniu do AEB,APU,ARK,ANB.
Silniki które powinny pasować to AEB,APU,ARK i AWT.Teraz tak,wydech powinien pasować w 100% z AWT,EGR z przyłączami bez problemów.AEB,APU,ARK różnią się przyłączami do termostatu i pompy wodnej (węże itd) od AWT.AWT ma też inny napinacz łańcuszka,inne koło wielorowkowe paska rozrządu,odpowietrzenie silnika (nowsza serja))bodajże inne wtryski i być może kilka innych rzeczy o których nie wspomniałem w porównaniu do AEB,APU,ARK,ANB.
Errare humanum est,docendo discimus.Volenti nihil difficile.
Bilskirnir
Bilskirnir
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam mam ten sam problem co Slawas69 tylko że mój jest rocznik 2000 i na nalepce z tyłu mam ANB. Tak więc powiecie mi czy wsadze coś innego bez wiekszych przeróbek czy brak szansSlawas69 pisze:Witam bo przeszukałem troszkę waszego forum ale odpowiedzi dalej nie mam. Mam ANB czy znajde silnik 1.8T z innym oznaczeniem który włoże bez przeróbek do mojego audi.
- Bilskirnir
- Forum Audi A6 / A7