Z SSP 192 wynika całkiem co innego

Występują trzy tryby pracy, bieg jałowy, między 1 a 3,7k rpm, oraz powyżej 3,7k rpm.
W pierwszym i ostatnim (jałowy i powyżej 3,7k rpm) fazator jest ustawiony w ten sam sposób - przestawiona faza rozrządu w tryb performance czyli dla wysokich rpm wałki ssące przestawione w stronę late - opóÂźnione.
W środkowym zakresie (1-3,7k rpm) fazator pracuje w odwrotnym kierunku niż w pozycji performance - tzn ciągnie łańcuch na drugą stronę kół zębatych, co powoduje wzrost Nm, wałki są przestawione w stronę early - czyli przyspieszone.
tkamicki5 pisze:Unosi się dopiero po załaczeniu się zmiennych faz .
Cała filozofia pracy fazatora, to przesunięcie fazy w jedną lub drugą stronę - więc fazatory na obu bankach pracują w odwróconej względem siebie fazie - tzn. gdy jeden z nich unosi za pomocą ciśnienia oleju górny ślizg, to drugi na drugim banku, opuszcza dolny ślizg, i na odwrót, więc nie można pisać, że pracuje od początku w pozycji spoczynkowej i tylko się unosi.
Ta sprężynka, która jest pewnie również w fazatorze w V6, ma ustawić fazator w pozycji neutralnej, czyli wałki w punkt, możliwe że tylko w V8 występuje blokada o której pisałem wyżej, która jak jest to opisane w podanym w poprzednim poście SSP została dołożona aby uniknąć hałasu, przy rozruchu silnika, zapobiega przesunięciu ślizgów przez łańcuch przy rozruchu, do momentu w którym fazator otrzyma odpowiednią do pracy ilość oleju, ale to można akurat empirycznie sprawdzić, u mnie fazatora nie da się wcisnąć na wyłączonym silniku - wiem bo oglądałem ostatnio ślizgi przy okazji zmiany uszczelek pod pokrywami i naciskałem sobie w celach diagnostycznych - działa blokada, czy da się w V6?
Możliwe również, że to w wyniku zastosowania tejże blokady, fazatory w V8 nie lecą tak jak w V6 - moje ANK ma prawie 270k km, i ślizgi wyglądają jak nowe - owszem jakieś tam ślady pracy noszą jednak są one znikome, zresztą, jedną z uszczelek mam do poprawki, więc zrobię zdjęcie - jeśli ktoś będzie zainteresowany - a i do dokumentacji serwisowej auta się przyda