Kaszeszczuk pisze:Cześć. To i ja coś napiszę.
ODNOÂŚNIE LPG
Jeżeli chodzi o gaz, to najważniejsze jest zrobienie dobrej mapy benzyny.
Ja sam ustawiałem instalację LPG bo gazownik nie dawał rady. Po jakimś czasie gazownik zadzwonił i powiedział, że jest u niego spec od producenta. Więc pojechałem, z godzinę jeździłem z nim i laptopem i szarpania przy 1800obr były cały czas. Ale najpierw trzeba ustawić jałowy poprawkami na cylindrach. Ale to już nie ten temat.
Jak sie wkurzyłem to przejechałem najpierw 60km na benzynie i na nowo zrobiłem mapę, wyszła dużo równiejsza niż wcześniej. wtedy podobna jazda na lpg, wyliczyłem automatycznie poprawki i jest idealnie. Nie szarpie, błędów nie ma żadnych odnośnie mieszanki.
Możliwe, że przez zmniejszenie referencji na 0,83 z 1,03 i uśrednienie ciśnienia z 0,8 na 0,6 spowodowałem mniejsze ciśnienie na listwie a tym samym niezalewanie gazem.
--------------------
WIBRACJE
Czy wasze wibracje są identyczne na PB i LPG?
U mnie "bujanie"tylko na lpg, na pb prawie idealnie. Cewka troszkę świeci po zroszeniu wodą.
---------------------
A i jeszcze jedno.
Nie chce wyjść na napalonego forumowicza, ale...
Jakiś czas temu myślałem, żeby kilku forumowiczów (łącznie ze mną) złożyło się na nową, oryginalną cewkę która każdemu posłużyłaby do diagnozy czy to cewka czy nie.
Zakładając, że każdy kupuje na allegro cewkę używaną z 200zł po czym okazuje się, że jest to samo lub jeszcze gorzej to mamy 200zł w plecy.
Jadąc do elektryka, który coś posprawdza a i tak nic nie pomoże to 150zł więc też w plecy.
A tak kupujemy jedną cewkę, rozsyłamy do każdego i każdy wie, koszt powiedzmy 150zł, po takich próbach ktoś kupuje ją za normalne pieniądze. Część jest zwracana pozostałym.
Szczegóły można już ustalić dokładnie. Ja mogę rozpocząć i wyłożyć kasę.
Regulacja po samych mapach to nie 100% sukcesu, należy też obserwować korekty krótkie ECU benzynowego np. przy pomocy vaga.
Zmniejszając ciśnienie wydłużyłeś czasy wtrysku gazu więc się polepszyło.
Silnik AML w pewnych sytuacjach robi bardzo krótkie czasy wtrysku rządu nawet 0.8ms których żaden wtryskiwacz gazowy nie wykona, oczywiście w zależności od ciśnienia gazu, wydajności wtryskiwacza, dysz na wtryskiwaczach dla benzyny 0.8ms przykładowo gazowy wynosiłby 1.3ms ale to i tak czas nie do wykonania dla wtryskiwacza gazowego.
Zmniejszając ciśnienie wydłużyłeś czasy wtrysku gazu (zwiększyłeś mnożnik) więc teraz wtryskiwacze gazowe są w stanie wykonać więcej krótszych czasów w dolnym zakresie obciążenia zaraz przed cut offem.
W tym silniku powinno się wyciąć najkrótsze czasy benzynowe np. poniżej 1.8ms lub 2ms (kwestia testu) i czasy wtrysku gazu poczynając od zimnego powinny być dłuższe niż czasy wtrysku benzyny, do tego potrzebny jest bardzo wydajny reduktor żeby przy max bucie nie zapętlało wtryskiwaczy gazowych.