Stukanie podczas jazdy na wprost
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Powiem ci przykład ostatnio moja znajoma szukała mechanika bo coś jej puka od długiego czasu z przodu, była u kilku mechaników na trzepakach i nic. Zaproponowalem jej że jej to zrobię fakt robiłem to 3 dni w wolnych chwilach sprawdzałem wszystko po kolei wizualnie wszystko ok brak podjerzen. Sprawdzałem wszystko aby wykluczyć każdy element zawieszenia okazało się że były winne tylne mocowanie wahacza. Wizualnie bez zastrzeżeń. Jednak było to ale nim je wymieniłem to oczywiście sprawdziłem poprzez wbicie kołków drewnianych co miało na celu uniemożliwić ruchowi wahacza do wewnątrz auta. Przejechałem się i poprawa. Wyjąłem je i znowu to samo. Więc wymienilem i cisza. Dlatego trzeba wszystko sprawdzić nie sugerować się że coś np dobrze wygląda
[ Dodano: 2017-12-26, 19:50 ]
Półoś? Nie sądzę w półosi to mogą ewentualnie przeguby być uszkodzone. Czuć jakiś luz osiowy na nich?
[ Dodano: 2017-12-26, 19:50 ]
Półoś? Nie sądzę w półosi to mogą ewentualnie przeguby być uszkodzone. Czuć jakiś luz osiowy na nich?
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Marcinie... tylne, czyli te? http://www.speco.pl/audi/fotostory/allroad/06-2.jpg (próbka)
Odnośnie półosi... facet zmieniał mi przeguby wewnętrzne lewy i prawy.
Po zmianie jedynie sprawdzał pod skrzynią. Trzyma ręce i w lewo, prawo, lewo, prawo... jest lekki luz, ale to jest raczej normalne. Jak sądzisz? Luz w skrzyni w tym kole.
No i jeszcze tak jak słyszałeś, to nie jest 1 stuk.
Odnośnie półosi... facet zmieniał mi przeguby wewnętrzne lewy i prawy.
Po zmianie jedynie sprawdzał pod skrzynią. Trzyma ręce i w lewo, prawo, lewo, prawo... jest lekki luz, ale to jest raczej normalne. Jak sądzisz? Luz w skrzyni w tym kole.
No i jeszcze tak jak słyszałeś, to nie jest 1 stuk.
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
Tylko ona w Seacie nie miała.wielowahaczowego zawieszenia tylko daje przykład że wg szarpakow i mechaników co jeździła było wszystko ok. Prawo lewo będzie luz tylko góra dół nie powinno być. U ciebie ciężko stwierdzić. Najlepiej to samemu wszystko po kolei wyeliminować
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
yhm.
A stukanie, tak jak wiesz... w 2 skrzyniach.
No nic... pójdę jeszcze raz, zapytam czy ma czas i kurna niech sprawdza ze wszystkim.
No chyba że nie będzie chciał.
ps.
I jeszcze jedno... włączę wideo z telefonem i niech posłucha. Tak będzie lepiej. Nie będzie myslał że to świr faceta.
To na pewno nie. Wcześniejsza skrzynia była udana... mowiłem Ci. Facet chciał reklamę i wysłał mi skrzynię za free po regeneracji. Ładna, dobra, ale karwać... A4 lub VW (okazało się). Wziąłem moją oryginalną skrzynię i wysłałem do regeneracji w Warszawie. Tak jak widzisz... banner w górnej stronie. Zmienił mi i OK. Jedynka z ciszą.góra dół
A stukanie, tak jak wiesz... w 2 skrzyniach.
No nic... pójdę jeszcze raz, zapytam czy ma czas i kurna niech sprawdza ze wszystkim.

ps.
I jeszcze jedno... włączę wideo z telefonem i niech posłucha. Tak będzie lepiej. Nie będzie myslał że to świr faceta.

- repek92
- Forum Audi A6 / A7
Ciężki temat. Pewnie pierdoła a ciężko zlokalizować.
[ Dodano: 2017-12-26, 20:27 ]
Może niech stoi w kanale a ty mu ruszaj i będziesz mu mówił.kiedy stuknie może coś zlokalizuje. Lub na podnośniku wtedy zawieszenie będzie odciążone i można zobaczyć czy wtedy usłyszysz stuki.
[ Dodano: 2017-12-26, 20:27 ]
Może niech stoi w kanale a ty mu ruszaj i będziesz mu mówił.kiedy stuknie może coś zlokalizuje. Lub na podnośniku wtedy zawieszenie będzie odciążone i można zobaczyć czy wtedy usłyszysz stuki.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Tak. Mówiłem mu. Spróbowaliśmy w kanale. Włączyłem jedynkę, silnik wyłączony i auto przód, tył, przód, tył. Sprawdzał. Usłyszeliśmy stukanie właśnie koło przegubu wewnętrznego skrzyni. Jeden stuk do przodu, jeden stuk do tyłu. Tak pomyślałem i dostałem przeguby. Kupa.
Te pukanie to w sumie normalne. Pewnie to samo masz jeśli masz skrzynię manualną. On nie sprawdzał dokładnie, tylko sam powiedziałem "Proszę Pana... usłyszałem podczas wypchania auta... bla bla bla" i tyle. Serio nie sprawdzał, sam chciałem i tak pomyślałem. 
Nie było czegoś takiego, aby facet sprawdzał wszystko, dokładnie wszystko. Wiesz o co chodzi.
Tylko ja muszę mówić. "Prze Pana, ja będę robił pryku, to niech pan zobaczy czy jest cichacz"
Ehh.
I jeszcze jedno... wydaje mi się, że coś jest w silniku tak jak mówiłeś. Bardziej do góry, dół niż do tyłu, przodu podczas sprawdzania. Tak sądzę. Sanki itd. Sam również sprawdzałem na parkingu, ale to jest bzdura. Sprężyny, amortyzatory działają. Cisza. No chyba że ktoś siadł do mojego auta i posłuchał, ale wątpię.

Nie było czegoś takiego, aby facet sprawdzał wszystko, dokładnie wszystko. Wiesz o co chodzi.

Tylko ja muszę mówić. "Prze Pana, ja będę robił pryku, to niech pan zobaczy czy jest cichacz"

I jeszcze jedno... wydaje mi się, że coś jest w silniku tak jak mówiłeś. Bardziej do góry, dół niż do tyłu, przodu podczas sprawdzania. Tak sądzę. Sanki itd. Sam również sprawdzałem na parkingu, ale to jest bzdura. Sprężyny, amortyzatory działają. Cisza. No chyba że ktoś siadł do mojego auta i posłuchał, ale wątpię.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Wiem.
Też gdybym był w Jeleniej Górze niż w Warszawie. Nie miałbym problemu. 

2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Oj tak. Też myślę tak jak mówiłeś.
Tuleja sanek albo tuleja stabilizatora.
ps.
Kurcze... zobacz co znalazłem. Posłuchaj (dźwięk) i film. To nie jest Audi, ale próbka, wiesz o co chodzi.
Tuleja sanek albo tuleja stabilizatora.
ps.
Kurcze... zobacz co znalazłem. Posłuchaj (dźwięk) i film. To nie jest Audi, ale próbka, wiesz o co chodzi.

Ostatnio zmieniony 27 gru 2017, 11:44 przez Doc, łącznie zmieniany 4 razy.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Kurna szukam w ETKA i nie widzę nr z gumami odnośnie 1.8T / 98r. 
Muszę iść do inter carsu i mówić im nr części.

Muszę iść do inter carsu i mówić im nr części.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2017, 13:06 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.