[A6 C5] stuk przy dodaniu gazu
[A6 C5] stuk przy dodaniu gazu
witam ,koledzy moze ktos wie co to moze byc ,mianowicie przydodaniu gazu slysze pojedynczy stuk z przodu ,tak samo jest po naglym zwolnieniu gazu tez pojedynczy stuk ,wybieram sie do diagnosty w nahjblizszym czasie ,ale moze ktos z kolegow moze cos zasugerowac z gory dziekuje ,aha i jeszcze jedna sprawa po wmianie zawieszenia przy koncowce hamowania w chwili kiedy auto prawie sie zatrzymuje slychac takie delikatne [nie wiem jak to nazwac ]charczenie ,trwa to do chwili zatrzymania auta z gory dzieki serdeczne pozdrawiam
czajka
ten stuk to może być zuzyta poduszka silnika, przednia( taka mała okrągła guma, widoczna od dołu jak ściągniesz dolną osłonę).
A trykanie to pewnie coś z czujnikiem ABS'u( jeżeli stało się to po wymianie zawieszenia). Może zabrudzili "koronkę" na przegubie i czujnik łapie poślizg kół i pompa ABS zaczyna wchodzić do "akcji"...
Pozdrawiam
A trykanie to pewnie coś z czujnikiem ABS'u( jeżeli stało się to po wymianie zawieszenia). Może zabrudzili "koronkę" na przegubie i czujnik łapie poślizg kół i pompa ABS zaczyna wchodzić do "akcji"...

Pozdrawiam
A4 2.8 ACK 1997/Vectra B 1.6 1998/Passat 2.0 AZM 2002, allroad 2.5 Tdi AKE 2001/Focus II 2.0 Tdci 2006/ Primastar 1.9 Dci 2006 - jest
A6 2.0 Tdi BRE 2007 - jest
A6 2.0 Tdi BRE 2007 - jest
witam koledzy,to trykanie zaczelo sie po wymianie zawieszenia i trwa ,i wyglada ze musze chyba wyczyscic te czujniki ,zeby sprawdzic czy faktycznie to przegub mi tak strzela to musze podjechac do diagnosty, czy jest jakas inna opcja sprawdzenia ,poki co dzieki za sugestie pozdrawiam wszystkich
czajka
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Smotek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Witam.
Mam pytanko odnośnie przegubów!!! Stuki dochodzą pod czas jazdy ale tylko gdy przycisnę gaz mocniej, a gdy jadę i ruszam powoli z delikatnym gazem nic nie stuka, jadąc na jakimkolwiek biegu. Stukanie słychać podczas jazdy prosto i podczas skręcania (mocniej w w lewo) co dziwne gdy jadę sam stuki są ale w mniejszym stopniu a gdy jadę w cztery osoby wystarczy lekki gaz i stukanie słychać o wiele szybciej? Czy to aby na pewno przeguby a nie coś innego bo nie chcę wymieniać na darmo połowy układu!!! Jak można sprawdzić samemu zużycie przegubów w inny sposób niż podczas jazdy i słuchania odgłosów stukania??? Dzięki!!!
Mam pytanko odnośnie przegubów!!! Stuki dochodzą pod czas jazdy ale tylko gdy przycisnę gaz mocniej, a gdy jadę i ruszam powoli z delikatnym gazem nic nie stuka, jadąc na jakimkolwiek biegu. Stukanie słychać podczas jazdy prosto i podczas skręcania (mocniej w w lewo) co dziwne gdy jadę sam stuki są ale w mniejszym stopniu a gdy jadę w cztery osoby wystarczy lekki gaz i stukanie słychać o wiele szybciej? Czy to aby na pewno przeguby a nie coś innego bo nie chcę wymieniać na darmo połowy układu!!! Jak można sprawdzić samemu zużycie przegubów w inny sposób niż podczas jazdy i słuchania odgłosów stukania??? Dzięki!!!
zamiast krwi benzyna, zamiast serca turbina:-)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 1997
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Paliwo: Benzyna
Ja mam taki sam problem jak Ty i mam gorne przednie wachacze do wymiany, takze skontroluj sobie ich luzy wszczegolnosci gumy na sworzniach gornych wachaczow. Czasami wydaje sie ze luzow nie ma a od starosci ta guma parcieje i zaczyna cos stukac. Ja sie zabieram za to w tym tygodniu...smoke pisze:Witam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Smotek
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Paliwo: Diesel
A więc wymieniłem przeguby, bo jednak okazało się że to właśnie wina jednego z nich od strony kierowcy stukam niemiłosiernie. Wymiana powiem szczerze nie była taka trudna. Ale w końcu po wymianie nastała cisza i stukot który mnie doprowadzał do szału na szczęście ustał. :mrgreen:
zamiast krwi benzyna, zamiast serca turbina:-)