Maglownica Audi
części samochodowe
Kalkulator OC mfind
opony i alufelgi
Tarcze, hamulce

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu

[A6 C5] Brak RDS w FIS

Car Audio
ODPOWIEDZ
Esiaczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 21
Rejestracja: 06 cze 2010, 19:39
Imię: Robert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Katowice

[A6 C5] Brak RDS w FIS

Post autor: Esiaczek » 16 cze 2010, 14:51

Witam. Problem już omawiany, mianowicie górna część FIS-a ciemna gdy włączę radio. Przy uruchamianiu auta świeci się info, lub ewentualne ostrzeżenia na pomarańczowo. Próbowałem zdziałać coś VAG-iem w liczniku, ale podany na forum kanał 62 nie istnieje <smuty>. W radiu mam podłączone piny DATA, CLOCK, ENABLE, ale doprowadzone są prawdopodobnie do czytnika nawigacji w bagażniku, zaś te same piny z licznika podłączone są do małej puszki NAVIGATION za licznikiem. Nawigacja to RNS 3.x, wyświetlacz między zegarami, dodam, że sama nawigacja działa. VAG zaś nie łączy się ani z nawigacją, ani z radiem. Radio nie ma podpiętego K-BUS, ani GALA, nie jestem pewien gdzie je podłączyć <smuty>

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 286
Rejestracja: 15 mar 2010, 12:11
Lokalizacja: Kraśnik

Post autor: RaKo » 26 cze 2010, 15:05

w kodowaniu licznika na początku dodaj 16 do istniejącej liczby początkowej <ok>

Esiaczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 21
Rejestracja: 06 cze 2010, 19:39
Imię: Robert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Esiaczek » 19 lip 2010, 19:59

Niestety mam już na początku 21, co oznacza, że nawigacja jest aktywna. Jakby było mniej, to pewnie nawigacja by nie działała, ale problemów z nią nie mam. Może potrzebna jest linia K, żeby komunikacja była 100% ? W radiu jest nie podłączona, mogę ją bezpośrednio podłączyć do linii K bezpośrednio w liczniku :?:

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 286
Rejestracja: 15 mar 2010, 12:11
Lokalizacja: Kraśnik

Post autor: RaKo » 22 lip 2010, 12:03

podepnij k i galę,dodaj 16 do licznika,czyli początek 37 :!: jak już to zrobisz to daj znać co jest.Zegarek masz elektroniczny w obrotomierzu czy analog(wskazówki)?

gregor26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 205
Rejestracja: 04 maja 2008, 15:42
Lokalizacja: Bergen,szczecin

Post autor: gregor26 » 23 lip 2010, 22:11

kolego ty musisz wlaczyc sobie komunikacje bus radio-zegary!Bez tego nie bedzie dzialalo :-)
duzo zrobione i juz prawie nie ma co robic......

coolpw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 16
Rejestracja: 11 lip 2010, 10:27
Lokalizacja: Toruń

Post autor: coolpw » 28 lip 2010, 16:49

tez tam nic mi nie wyswietla poza komikatami np. na pomarańczowo , audkia ( 2,5 180km , 2002 r tip ) kupiłem dopiero wczoraj i mam bardzo duzo do ogarniecia , mogłby ktoś powiedzieć co i jak z tym fisem ?? , moze ktoś na pw by pomógł mi ogarnąć troche autko :)

Esiaczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 21
Rejestracja: 06 cze 2010, 19:39
Imię: Robert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Esiaczek » 04 kwie 2011, 19:47

Właśnie jak włączyć tą komunikacje i czemu nie jest włączona ? Jak sie wkurze to wywale navi i podłącze radio bezpośrednio do licznika.

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 286
Rejestracja: 15 mar 2010, 12:11
Lokalizacja: Kraśnik

Post autor: RaKo » 08 kwie 2011, 11:52

Esiaczek, jakbyś się zastosował do tego co napisałem blisko rok temu to pewnie by Ci wszystko banglało <figielek>

LeszekA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 221
Rejestracja: 16 sie 2010, 22:02
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: LeszekA6 » 08 kwie 2011, 21:34

Dołączę się do tematu. Też mam dużą navi plus i brak informacji rds na FIS-ie. Zmieniłem na kanale 62 z wartości 0 na 21 i nic się nie zmienił poza błędami po sprawdzeniu vagiem licznika. Błędy komunikacji CAN (czy jakoś podobnie) i chyba jakoś tak było - komunikacja jedną linią. Zapewne dlatego, że nie ma tunera TMC.
Pytanie czy jeśli połączę radio (navi plus) z licznikiem trzema przewodami to jest możliwe że to ruszy? Czy bez tunera TMC nie ma szans?
Nigdzie nie znalazłem tego jasno wytłumaczonego.
Próbowałem przekodować licznik dodając 16 na początku ale nie zapisuje nowej wartości.

Esiaczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 21
Rejestracja: 06 cze 2010, 19:39
Imię: Robert
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Esiaczek » 09 kwie 2011, 22:00

RaKo, jutro schodzę do auta z laptopem i ponowię nieudane próby z przed roku. Jak mi się nie uda to podjadę do Ciebie i pokażesz mi jak to cudo udpalić. Kolega, który dołączył się do tematu ma nowsze auto i problem pewnie będzie inny.

Awatar użytkownika
maweriq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 62
Rejestracja: 11 sie 2009, 23:54
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: maweriq » 10 kwie 2011, 00:48

Jak nie ma RDS na fisie tzn. że padł TMC tuner. Powinna być informacja na wyświetlaczu po włączeniu radia, chyba że ktoś już ją wyłączył poprzez podłączenie do kompa. Dot. to aut z dużą nawigacją. Przy padniętym tunerze słabo odbiera też radio ponieważ antena przechodzi przez ten tuner.
AUDI ponad wszystko ;)

LeszekA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 221
Rejestracja: 16 sie 2010, 22:02
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: LeszekA6 » 10 kwie 2011, 12:58

maweriq pisze:Jak nie ma RDS na fisie tzn. że padł TMC tuner.
A nie było tak, że tuner TMC montowany był dopiero po lifcie?
I czy pociągnięcie tych trzech przewodów z radia do licznika to test jakby ominięcie tunera TMC i bedzie też działało?

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 286
Rejestracja: 15 mar 2010, 12:11
Lokalizacja: Kraśnik

Post autor: RaKo » 11 kwie 2011, 19:33

LeszekA6, Nie było,bzdury piszecie ;p aż mi się czytać nie chce <wnerw> TMC nie jest potrzebny do niczego i nawet jak się go dołoży to nie tu jest problem,a TMC i tak nie będzie działał w naszym piknym kraju <radocha> Wartość 16 należy dodać do obecnej z przodu,czytaj ze zrozumieniem,czyli jak masz 5xxxxxxx to ma być 21xxxxxx jak jest 7xxxxxx to ma być 23xxxxxx,a nie samo 16xxxxxxxEsiaczek, podjedź to Ci to zrobię i wypijemy po pifku <rotfl> Nie ten kanał i nie te wartości <rotfl> Ja miałem 2 DIN Symphony,kaseta,płyta,później miałem Navi Plus,teraz mam RNS-E i wszystko lata bez TMC i RDS świeci już trzecie audio od nowości i będzie świecił ;)

LeszekA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 221
Rejestracja: 16 sie 2010, 22:02
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: LeszekA6 » 11 kwie 2011, 22:33

RaKo pisze:TMC nie jest potrzebny do niczego i nawet jak się go dołoży to nie tu jest problem
I o taką odpowiedź mi chodziło <okok>
RaKo pisze:a TMC i tak nie będzie działał w naszym piknym kraju
O tym wiem, choć są podobno plany uruchomienia tego w PL.

Przy okazji u mnie nie da się dodać wartości 16. Mam 16xxxx i jak dodam 16 i zapiszę i jak sprawdzę to i tak mam wciąż 16xxxx. Jakby nie zapisywało. Choć w moim przypadku nie tu leży problem braku rds w fis.

RaKo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 286
Rejestracja: 15 mar 2010, 12:11
Lokalizacja: Kraśnik

Post autor: RaKo » 11 kwie 2011, 23:24

LeszekA6, Zmieniałeś radyjko i nie masz nic na fisie?Czy nic nie robiłeś i nagle zniknęło bo już się gubię?Jak zmieniałeś i FIS żył to musi żyć,minimalna wartość to 16 na początku w kodowaniu licznika,może nie potrafisz zmienić albo nie taki program ale chyba to odpada?Komunikacja Navi Plus z budzikiem to 3 kabelki od radia ENA,DATA,CLOCK,jeśli te piny są we wtyczce przy radiu to musi latać,kwestia jeszcze zmiany w kanale tylko już nie pamiętam którym ale wartość duża jak dobrze pamiętam to z 56 na 58,ale to chyba.Pykaj wartościami po kanałach w tej okolicy,samo wskoczy bez zapisywania.Co innego przy RNS-E tam trzeba 2 nowe kable ciągnąć tzw.CANy.
Może się przyda,moje wartości w kanałąch 60 to 01025 ,61 to 04352 62 to 01,można też 05,tylko że ja mam 1,9tdi i jeśli będą błędne wskazania np spalania to trzeba powrócić do sarych ustawień.Nie jestem już o tej porze pewien czy zera z przodu potrzebne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”


Akumulatory samochodowe Audi A6
Kalkulator OC hamulce