Mam pytanko dotyczace zawieszenia,tzn. czy macie moze jakieś patent na wyciszenie skrzypiącego zawieszenia.Wachacze sa w bardzo dobrym stanie,na 16 w zimie była cisza,ale teraz jak nie ma mrozu i jest 18 to na nie równej drodze skrzypi jakbym jachał ÂŻUKIEM...
[ A6 C5] Skrzypienie zawieszenia
[ A6 C5] Skrzypienie zawieszenia
Witam Panowie
Mam pytanko dotyczace zawieszenia,tzn. czy macie moze jakieś patent na wyciszenie skrzypiącego zawieszenia.Wachacze sa w bardzo dobrym stanie,na 16 w zimie była cisza,ale teraz jak nie ma mrozu i jest 18 to na nie równej drodze skrzypi jakbym jachał ÂŻUKIEM...
WD40 i na przód czy cos innego??
Juz ponad 30 aut przewinąłem przez swoje rece,ale Audi to jest marka gdzie czuje sie najlepiej...
Audi 80 B-3 1,8 B sedan 1991
Audi 90 B-3 2,3 sedan 1989
Audi A-4 B-6 2,0B sedan 2002
Audi 90 B-3 2,3B coupe 1991
Audi A-3 1,9 TDI 130km 2003
I znowu Audi tym razem A-6 2,8 sedan Quattro 1999
-
BP0903
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Podłączam się do pytania u mnie jest ta sama sytuacja tylko ze na 17" wahacze są ok czy to mogą być amory ?
https://a6klub.pl - zapraszam!
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
mateuszsta20
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
Witam
Dziękuje za porady, bedziemy testwać
Pozdro
Dziękuje za porady, bedziemy testwać
Pozdro
Juz ponad 30 aut przewinąłem przez swoje rece,ale Audi to jest marka gdzie czuje sie najlepiej...
-
BP0903
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Piotr
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
mateuszsta20, dzięki za rade sprawdzę na pewno około soboty i zdam relacje czy faktycznie tu był problem
pozdrawiam.
pozdrawiam.
https://a6klub.pl - zapraszam!
Koledzy dajcie znać , czy smarowanie pomogło. U mnie skrzypi przy prawym przednim kole. Jakbym jechał starym trabantem. Skrzypi zarówno na postoju , gdy naciskam na maskę i "bujam" góra - dół , jak i podczas jazdy na każdej nawet najmniejszej nierówności oraz przy każdym skręcie kół ( wtedy najgłośniejsze skrzypienie) .
-
MISIEK_A6
Panowie historia przerabiana na tym forum, wahacze... Jeśli po oliwieniu strzykawką nie przejdzie to znaczy ,że jest to ten wahacz:
http://moto.allegro.pl/wahacz-prosty-au ... 75836.html
Tak zwany dolny PROSTY...
http://moto.allegro.pl/wahacz-prosty-au ... 75836.html
Tak zwany dolny PROSTY...
Hej
Miałem podobny problem a mianowicie przy temperaturze okolo 2C umyłem swój samochodzik i wiadomo nadkola z tej soli i błota dobrze popłukałem. Było lekkie słońce więc samochód postawiłem w cień, żeby nie było zacieków. Dojechałem do domu na następny dzień wsiadam ruszam a on skrzypi jak stary tapczan - poważnie ludzie za mną na ulicy się odwracali (lipa straszna). No to popytałem znajomych to mówili wyschnie i będzie dobrze. Ale skrzypienie nie ustało i zacząłem pluć sobie w brodę czy może ta woda co ja nalałem i postawiłem go w cień więc temp była pewnie kolo -2 lub -4C czy tam coś nie pomarzło i takie tam. Jeździłem tak przez 4 tygodnie prawie około 1200km Jak było słoneczko i sucho to ciszej było a jak tylko przejade sie po wodzie to od razu skrzypiało jak stary tapczan.
I tu uwaga. Bo każdy radzi brać strzykawkę i olej i do gum wahaczy wstrzykiwać. To jest dobre na chwile, ale powiedzcie że to nie jest metoda. Pojechałem na stację diagnostyczną na szarpaki i Pan mi powiedział ze to lewa strona (to sam słyszałem ze tylko z lewej mi skrzypi - zarówno ja to słyszałem jak i wszyscy ludzie koło ktorych przejezdzałem) i ze mam duze luzy na wahaczach:
- lewy gorny przedni
- lewy gorny tylny
- lewy dolny tylny
Kupiłem te lepszej firmy a nie takie za 500zl za komplet Kupilem TRW i wymienilem sam, ale skrzypienie deko sie zmniejszylo ale powiedzmy ze jeszcze 70% zostalo wiec kupilem tez ten ostatni wahacz (lewy dolny przedni zwany prostym) i skrzypienie ustalo calkowicie.
Rzecza przykra oczywiscie jest to ze wydalem na to troszke kasy, bo ciekawe czy po wymianie tego ostatniego to szkypienie nie ustalo by i bym reszte sobie odpuscil. Chociaz na stacji diagnostycznej powiedzieli mi ze te 3 do wymiany a o 4 nic nie mowili.
Rozpisalem sie
ale na koniec dodam tak. Na skrzypienie samochodu jak stary tapczan polecam wpierw zaczac wymiane od tego co ja wymienilem go na koncu i odpuscic sobie strzykawki z olejem bo to nie metoda. A wiadomo ze jeden wahacz zly zuzywa szybciej 3 pozostale dobre.
Pozdrawiam
Miałem podobny problem a mianowicie przy temperaturze okolo 2C umyłem swój samochodzik i wiadomo nadkola z tej soli i błota dobrze popłukałem. Było lekkie słońce więc samochód postawiłem w cień, żeby nie było zacieków. Dojechałem do domu na następny dzień wsiadam ruszam a on skrzypi jak stary tapczan - poważnie ludzie za mną na ulicy się odwracali (lipa straszna). No to popytałem znajomych to mówili wyschnie i będzie dobrze. Ale skrzypienie nie ustało i zacząłem pluć sobie w brodę czy może ta woda co ja nalałem i postawiłem go w cień więc temp była pewnie kolo -2 lub -4C czy tam coś nie pomarzło i takie tam. Jeździłem tak przez 4 tygodnie prawie około 1200km Jak było słoneczko i sucho to ciszej było a jak tylko przejade sie po wodzie to od razu skrzypiało jak stary tapczan.
I tu uwaga. Bo każdy radzi brać strzykawkę i olej i do gum wahaczy wstrzykiwać. To jest dobre na chwile, ale powiedzcie że to nie jest metoda. Pojechałem na stację diagnostyczną na szarpaki i Pan mi powiedział ze to lewa strona (to sam słyszałem ze tylko z lewej mi skrzypi - zarówno ja to słyszałem jak i wszyscy ludzie koło ktorych przejezdzałem) i ze mam duze luzy na wahaczach:
- lewy gorny przedni
- lewy gorny tylny
- lewy dolny tylny
Kupiłem te lepszej firmy a nie takie za 500zl za komplet Kupilem TRW i wymienilem sam, ale skrzypienie deko sie zmniejszylo ale powiedzmy ze jeszcze 70% zostalo wiec kupilem tez ten ostatni wahacz (lewy dolny przedni zwany prostym) i skrzypienie ustalo calkowicie.
Rzecza przykra oczywiscie jest to ze wydalem na to troszke kasy, bo ciekawe czy po wymianie tego ostatniego to szkypienie nie ustalo by i bym reszte sobie odpuscil. Chociaz na stacji diagnostycznej powiedzieli mi ze te 3 do wymiany a o 4 nic nie mowili.
Rozpisalem sie
Pozdrawiam
-
mateuszsta20
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
Tylko kolego nie zawsze tak jest ... Mozna rownie dobrze zalozyc nowy zestaw wachaczy i po tygodniu zaczna one piszczec i co wtedy? Reklamacja? Nie wiem czy wogole ktos uwzgledni reklamacje wachaczy na naszych polskich drogach.
Sam sie o tym przekonalem ... Wstrzykniecie oleju do gum i jest cisza do dnia dzisiejszego. Przebieg na obecynych wachaczach TRW i LMO to 60 tys km i oczywiscie po zabiegu ze strzykawka ... Pozdrawiam
Sam sie o tym przekonalem ... Wstrzykniecie oleju do gum i jest cisza do dnia dzisiejszego. Przebieg na obecynych wachaczach TRW i LMO to 60 tys km i oczywiscie po zabiegu ze strzykawka ... Pozdrawiam
Panowie też się podepnę pod temat. U mnie słychać skrzypienie jedynie przy mocno skręconych kołach podczas wolnej jazdy gdy biorę zakręt 90* o małym łuku, jak jest na parkingach czy coś takiego. To wtedy zaskrzypi ale jest to dźwięk... starej drewnianej szafy takie pyrkanie "tyk tyk tyk tyk", a nie skrzypienie typu pisk. Może ktoś tak miał? Boje sie że to następne wahacze, w tamtym roku wymieniałem górne przednie bo stukało na zakrętach, ale teraz jest to zupełnie coś innego 
-
misiacheck85
- Forum Audi A6 / A7

slrzypienie cd
witam.
moze głupie bedzie moje pytasnie ale gdzie wsrzyknąc ten olej czy smar? ja psikałem na wszsykie gumy jakie widziałem z lewej strony ale nadal trzeszczy. dodam ze wachacze są nowe (febi) skrzypi wtedy gry buja se samochod poczas jazdy. jakies pomysły??
moze głupie bedzie moje pytasnie ale gdzie wsrzyknąc ten olej czy smar? ja psikałem na wszsykie gumy jakie widziałem z lewej strony ale nadal trzeszczy. dodam ze wachacze są nowe (febi) skrzypi wtedy gry buja se samochod poczas jazdy. jakies pomysły??
- hoopek
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Daniel
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Kontakt:
Temat stary ale odkopię, bo skrzypienie przydarzyło się i mi.
Tydzień temu umyłem autko i na drugi dzień po myciu wyjechałem z garażu i usłyszałem skrzypienie gumy.. Po kilku- kilkunastu km nasilało się to przy wszelkiego typu nierównościach jak i również zaczęło tryk tryk robić przy skręcaniu. Jak psiknąłem wd40 / smarem w sprayu na lewy dolny tylny wahacz (banan) 30 km miałem spokoju z skrzypieniem ale tykać zaczęło już po przejechaniu 5-10 km.. Przegub mam lobro wymieniany jakies 2-3 miesiące temu, więc jego raczej nie biorę pod uwagę (mało jeździłem w zimę). W poniedziałek wymieniam wahacz i dam znać czy pomogło.
Tydzień temu umyłem autko i na drugi dzień po myciu wyjechałem z garażu i usłyszałem skrzypienie gumy.. Po kilku- kilkunastu km nasilało się to przy wszelkiego typu nierównościach jak i również zaczęło tryk tryk robić przy skręcaniu. Jak psiknąłem wd40 / smarem w sprayu na lewy dolny tylny wahacz (banan) 30 km miałem spokoju z skrzypieniem ale tykać zaczęło już po przejechaniu 5-10 km.. Przegub mam lobro wymieniany jakies 2-3 miesiące temu, więc jego raczej nie biorę pod uwagę (mało jeździłem w zimę). W poniedziałek wymieniam wahacz i dam znać czy pomogło.