[Audi A6 C6] ISOFIX A6 C6 Avant -brak a bardzo potrzebne
Dokańczając temat, co by dla "potomnych" było
:
Nie ma absolutnie żadnej szansy na mocowanie isofix'a na środku. Przekombinowane we wszystkie strony.
Problem polega na tym, że mocowania isofixa (podstawy) idą dokładnie w miejscach zapinek pasów. Przesunięcie w prawo - nie zapnie się pas prawy, w lewo - analogicznie. I żadnej opcji na jakieś kombinacje niestety.
U mnie w końcu isofix założony normalnie na lewej części kanapy co jest mega banalne i trwa 15 minut.
pozdrawiam

Nie ma absolutnie żadnej szansy na mocowanie isofix'a na środku. Przekombinowane we wszystkie strony.
Problem polega na tym, że mocowania isofixa (podstawy) idą dokładnie w miejscach zapinek pasów. Przesunięcie w prawo - nie zapnie się pas prawy, w lewo - analogicznie. I żadnej opcji na jakieś kombinacje niestety.
U mnie w końcu isofix założony normalnie na lewej części kanapy co jest mega banalne i trwa 15 minut.
pozdrawiam
- kylo99
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Panowie moim skromnym zdaniem gdyby mozna bylo miec baze od fotelika na srodku kanapy, mieli by je wszyscy ci którzy maja A6-ki wyposażone w isofixy na zdrowy rozum sprobuj usiaść na środku
kanapy i zobacz czy ci wygodnie?
Baza jest dopasowana do siedziska kanapy.
I przypominam ze tam maja podróżować wasze skarby.
Ciekaw jestem czy chociaż część kolegów kupujac foteliki/bazy kierowała sie cena czy np bezpieczeństwem i testami zderzeniowymi tych fotelików.
Przepraszam jeśli kogoś uraziło ale ten temat mi dobrze znany, i niestety sorki ale ludzie kierujacy sie tylko i wyłacznie cena fotelika mnie przerażaja!
Tak dla informacji niewiem czy wiecie ale kazdy fotelik powinien miec swoje atesty i czesto sie zdarza tak ze np takim fotelikiem tanszym ludzie niemoga sie nawet poruszac po drogach za zachodnia granica bo fotelik nie ma atestu wydanego przez niemców.ale zapewne wiekszośc o tym moze niewie.
Sory za maly offtopic ale uwazam temat chyba za zamkniety.
Nie mozna miec isofixa na srodku w A6 C6. To tak jak przywiazac fotel bandażem na dachu.
I pamietajmy aby nie oszczedzac na bezpieczeństwie i konforcie dla naszych maluchów.
kanapy i zobacz czy ci wygodnie?
Baza jest dopasowana do siedziska kanapy.
I przypominam ze tam maja podróżować wasze skarby.
Ciekaw jestem czy chociaż część kolegów kupujac foteliki/bazy kierowała sie cena czy np bezpieczeństwem i testami zderzeniowymi tych fotelików.
Przepraszam jeśli kogoś uraziło ale ten temat mi dobrze znany, i niestety sorki ale ludzie kierujacy sie tylko i wyłacznie cena fotelika mnie przerażaja!
Tak dla informacji niewiem czy wiecie ale kazdy fotelik powinien miec swoje atesty i czesto sie zdarza tak ze np takim fotelikiem tanszym ludzie niemoga sie nawet poruszac po drogach za zachodnia granica bo fotelik nie ma atestu wydanego przez niemców.ale zapewne wiekszośc o tym moze niewie.
Sory za maly offtopic ale uwazam temat chyba za zamkniety.
Nie mozna miec isofixa na srodku w A6 C6. To tak jak przywiazac fotel bandażem na dachu.
I pamietajmy aby nie oszczedzac na bezpieczeństwie i konforcie dla naszych maluchów.
- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
O.. jaki ciekawy temat..
Zatem,
nie ma mozliwosci zamontowania w A6 ( jaki i w ok 75% samochodow) IsoFixa na srodku. bez ingerencji w siedzenie.
1. Nie ma takiego wymogu prawnego ( jak w przypadku min. 2)
2. Czesto wymiary samochodu/siedziska na to nie pozwalaja.
Rozstaw zaczepow IsoFix oraz rozmieszczenie lewa/prawa strona sa scisle powiazane wymiarami z H-punktem (teoretycznym srodkiem ciezkosci ) pasazera po lewej/prawej stronie.Odstep ten wynosci min 255-305mm i dlugosc drutu IsoFix min. 25mm.
3. Srodek zazwyczaj 'nie jest zadnym siedzeniem'
Akurat zawodowo jestem konskturktorem... siedzen samochodowych
Regulacje prawne, homologacje:
FMVSS 225, CMVSS210, ECE R14 i ADR 34
PS. Wszelkie spawanie drutow isofix spowoduja oslabienie (zazwyczaj) srodkowej rury,co w przypadku wypadku z doroslym czlowiekiem, moze sposodowac, ze siedzenie sie zlamie.
Poza tym, nikt nie wyda zezwolenia/homologacji na taki, samozbudowany 3 isofix.
A iso fix najlaptwiej zobaczyc otwierajac zamek oparcia i przechylajac je ok. 25st do przodu, wtedy szpara miedzy nim a siedziskiem staje sie na tyle duza, ze z latwoscia ujrzycie IsoFix

Zatem,
nie ma mozliwosci zamontowania w A6 ( jaki i w ok 75% samochodow) IsoFixa na srodku. bez ingerencji w siedzenie.
1. Nie ma takiego wymogu prawnego ( jak w przypadku min. 2)
2. Czesto wymiary samochodu/siedziska na to nie pozwalaja.
Rozstaw zaczepow IsoFix oraz rozmieszczenie lewa/prawa strona sa scisle powiazane wymiarami z H-punktem (teoretycznym srodkiem ciezkosci ) pasazera po lewej/prawej stronie.Odstep ten wynosci min 255-305mm i dlugosc drutu IsoFix min. 25mm.
3. Srodek zazwyczaj 'nie jest zadnym siedzeniem'

Akurat zawodowo jestem konskturktorem... siedzen samochodowych

Regulacje prawne, homologacje:
FMVSS 225, CMVSS210, ECE R14 i ADR 34
PS. Wszelkie spawanie drutow isofix spowoduja oslabienie (zazwyczaj) srodkowej rury,co w przypadku wypadku z doroslym czlowiekiem, moze sposodowac, ze siedzenie sie zlamie.
Poza tym, nikt nie wyda zezwolenia/homologacji na taki, samozbudowany 3 isofix.
A iso fix najlaptwiej zobaczyc otwierajac zamek oparcia i przechylajac je ok. 25st do przodu, wtedy szpara miedzy nim a siedziskiem staje sie na tyle duza, ze z latwoscia ujrzycie IsoFix

Odgrzeje kotleta bo sam niedługo muszę sie z tym zmierzyć
Będzie dla potomnych. Niestety nie po polsku ale są dokładne fotki.
Na samym dole strony
http://www.forum-auto.com/marques/audi/ ... 2-2065.htm
i jeszcze jedna:
https://www.drive.net/l/3204130/

Na samym dole strony
http://www.forum-auto.com/marques/audi/ ... 2-2065.htm
i jeszcze jedna:
https://www.drive.net/l/3204130/
c24rny pisze:Witam,
wie ktoś gdzie szukać mocowania do fotelika Romer np Trifix ?( w sklepie facet nazwał to top tether)
Fotelik wpinamy do mocowania isofix ale jest jeszcze pas,który wychodzi zza pleców fotelika i teoretycznie powinno się o coś zachaczyć. No ale w moim avancie tego nima
Znawcą tego tematu nie jestem ale jak popatrzyłem na fotki tego fotelika w necie to czy czasem skoro nie ma uchwytu dedykowanego to nie montuje sie tego do np zagłówka?
Znalazłem coś takiego:
http://blog.kreslashop.ru/romer-trifix- ... tandartam/
A wracając do tematu montowanie samego uchwytu do ISOFIX-a to mogę jednoznacznie stwierdzić, że nie ma najmniejszego problemu z zamontowaniem bez demontowania siedziska. Wystarczyło pochylić oparcie (do odpowiedniego stopnia) by uchwyt przykręcić. Montaż 2 uchwytów (lewy i prawy) zajął mi około 10 minut.
Niestety muszę jeszcze dokupić te plastikowe "lejki" żeby nie niszczyć siedzeń przy wpinaniu bazy. Niestety koszt w ASO 88 zeta. Do sprowadzenia tylko z Niemiec

Ja nie dostałemZiomek pisze:Qsy,Przynajmniej ja dostałem ze swoim, pasują do uchwytów idealnie.Ziomek pisze:plastikowe nasadki dostajemy z fotelikiem

Edit: dziś jak pisałem byłem w sklepie i dostałem nasadki. Mam tylko mieszane uczucia co do ich kształtu. Obawiam sie że są uniwersalne i nie bardzo będą pasowały do kształtu siedziska. Niestety nie miałem okazji sprawdzić. Ale... były za free wiec wziąłem

Odgrzeje trochę kotleta bo sam chce się za to zabrać na dniach.
Mam jedno pytanie do tych co zakładali. Musieliście w końcu pruć tapicerkę czy haki wychodzą pomiędzy siedziskiem a oparciem i te tuleje wystarczą?
Wiem, że przewijało się zdjęcie że wychodzi pomiędzy ale natrafiłem na filmik dla A4 B8 (uchwyty chyba są te same) na których nacinają tapicerkę
Jest jakaś różnica w budowie kanapy pomiędzy welurem a skórą?
Z góry dzięki za info
Pozdro
Piotrek
Mam jedno pytanie do tych co zakładali. Musieliście w końcu pruć tapicerkę czy haki wychodzą pomiędzy siedziskiem a oparciem i te tuleje wystarczą?
Wiem, że przewijało się zdjęcie że wychodzi pomiędzy ale natrafiłem na filmik dla A4 B8 (uchwyty chyba są te same) na których nacinają tapicerkę
Jest jakaś różnica w budowie kanapy pomiędzy welurem a skórą?
Z góry dzięki za info
Pozdro
Piotrek