[A6 C6] TPMS High :) - też A8 i Q7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: S6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
[A6 C6] TPMS High :) - też A8 i Q7
No i tak...
od wiosny zabierałem się za to... w końcu dzisiaj (dzięki małej aferze osobistej 8-) ) chciałem bardzo zająć się czymś co wymaga myślenia tylko o kabelkach.
No i się udało.
Co to jest TPMS?
To skrót o Tire Pressure Monitoring System - czyli system monitorowania ciśnienia w oponach auta (i temperatury).
Genaralnie - retrofit dla maniaków i ludzi z problemami emocjonalnymi, albo dla tych którzy mają run-flaty, albo po prostu jeżdżą z dziećmi autostradami... (dzięki TPMS można zawczasu zobaczyć że za kilka km nie będzie powietrza w oponie, albo że za minutę opona wystrzeli...)
Dobra, co potrzeba dla wersji 7K3 dla High MMI?:
- moduł głowny , numerek 4F0 910 273A
- 4 nadajniki montowane w felgach, z nowymi zaworkami , numerek 4F0 907 275B
- 4 nadajniki indukcyjne montowane w nadkolach, numerek 4F0 907 283
- antenka montowana nad tylną szybą, numerek 8E0 907 277 (i uchwyt dla niej)
- 65 metrów kabla
- 5 wtyczek 8E0 971 934
- wtyczka 1J0 972 977
- 2 nakrętki m6 (prawy przód)
- 2 śruby m6 z zapinanymi nakrętkami (lewy przód)
- 4 nakrętki dla blachowkrętu 6mm (prawy i lewy tył)
- 36 wsuwek z zatrzaskiem do wtyczek 0.3mm
- 1 wsuwka dla kabli zasilających (taka podwójna) - montowana w uchwycie bezpiecznika...
- 6 godzin
- 2 kawy
- 1 piwo
- jak ktoś pali - to pewnie parę fajek... 8-)
Orientacyjnie... ile TO kosztuje??? -
- czujniki 200, moduł 200, nadajniki 200, antena i kable 200, niespodziewane wydatki 200 :roll:
Schematy elektryczne...
Zaczynamy...
1) takich 3 żyłowych kabli potrzeba 4 sztuki... (6m, 6m, 5m, 3m, 1m), czujniki do kół, antena, moduł. Kable robimy sami wg. schematu.
Czujniki z zaworkami wtykamy w koła w jakiejś tam wulkanizacji. Zaworki powinny być nowe. Czujniki - w miarę świeże... (ich żywotność to max 120 miesięcy)
2) takie nadajniki indukcyjne - wtykamy w każde nadkole...
Po wymontowaniu koła i zdjęciu nadkola widzimy:
- lewy przód: zbiornik spryskiwaczy - to na nim jest miejsce na montaż
-prawy przód: obok niebieskiej gruchy podciśnienia - nie ma innych wystających śrubek - wybór jest tylko jeden.
-lewy i prawy tył: są gotowe wystające blachowkręty nieco ku tyłowi od środka nadkola - wybór jest prosty.
3) antena... w sedanie nad tylną szybą - po zdjęciu tego "ostatniego" paska podbitki dachu (wyczepiany) - tam też jest tylko jedno miejsce na uchwyt
4) kable... robione według schematu (po 3 żyły do każdego nadajnika i do anteny)
- kabel do anteny prowadzony prawym progiem za schowek pasażera (wykręcamy dziada wcześniej!)
- kabel od lewego przodu - za nadkolem jest esowaty plastik a za nim gumowy przepust z gumowymi dydkami - wybieramy jeden, obcinamy, przepuszczamy kabel do kabiny, dalej za (pod) deską za schowek (trzeba wykręcić osłonę kopyt pod kierą...)
- kabel od lewego tyłu- gumowy przepust do tyłu od amortyzatora. Kabel za osłonę bagażnika i dalej wiązką w lewym progu pod kierę - dalej z lewym przodem za schowek...
- kabel od prawego tyłu: ku tyłowi od amortyzatora jest przepust do bagażnika... - dalej z wiązką elektryczną prawym progiem za schowek...
- wtyczka modułu... - wpinamy 12 pinów od nadajników indukcyjnych, wpinamy masę (punkt masy za schowkiem), wpinamy 3 piny od anteny, 1 pin zasilania (do bezpiecznika 3, rządek numer 1), 2 piny od CANów (rozdzielnik 20 cm do góry )....
5) moduł
moduł se wtykamy w to wolne miejsce... (jak ktoś nie ma tam stera LWR - ja tam go nie mam )... jak ktoś wolnego miejsca nie ma - to "se" musi poszukać
klik - siedzi...
wpinamy wtyczkę i voila... :mrgreen:
6) komp i kodowanie
- rejestrujemy TPMS w can-gateway
- dodajemy opcję TPMS w liczniku
- dodajemy opcję TPMS wkanale 1 stera MMI
- kasujemy błędy, sprawdzamy poprawne kodowanie TPMS
- w car - tpms - inicjalizujemy układ, dajemy zapamiętaj (jakoś tak ) i mamy:
Pijemy kawę, palimy fajkę, sprzątamy auto, napawamy się swoim dziełem
Przejeżdżamy paredziesiąt metrów i widzimy że system się skalibrował:
Przejeżdżamy jak szatan na drugi koniec miasta (pojęcie względne... ) ... i widzimy:
Jesteśmy szczęśliwi jak dziecko :lol:
Planujemy coś nowego...
Dziękuję mojej dobrej duszy za wsparcie mentalne w trakcie montażu
od wiosny zabierałem się za to... w końcu dzisiaj (dzięki małej aferze osobistej 8-) ) chciałem bardzo zająć się czymś co wymaga myślenia tylko o kabelkach.
No i się udało.
Co to jest TPMS?
To skrót o Tire Pressure Monitoring System - czyli system monitorowania ciśnienia w oponach auta (i temperatury).
Genaralnie - retrofit dla maniaków i ludzi z problemami emocjonalnymi, albo dla tych którzy mają run-flaty, albo po prostu jeżdżą z dziećmi autostradami... (dzięki TPMS można zawczasu zobaczyć że za kilka km nie będzie powietrza w oponie, albo że za minutę opona wystrzeli...)
Dobra, co potrzeba dla wersji 7K3 dla High MMI?:
- moduł głowny , numerek 4F0 910 273A
- 4 nadajniki montowane w felgach, z nowymi zaworkami , numerek 4F0 907 275B
- 4 nadajniki indukcyjne montowane w nadkolach, numerek 4F0 907 283
- antenka montowana nad tylną szybą, numerek 8E0 907 277 (i uchwyt dla niej)
- 65 metrów kabla
- 5 wtyczek 8E0 971 934
- wtyczka 1J0 972 977
- 2 nakrętki m6 (prawy przód)
- 2 śruby m6 z zapinanymi nakrętkami (lewy przód)
- 4 nakrętki dla blachowkrętu 6mm (prawy i lewy tył)
- 36 wsuwek z zatrzaskiem do wtyczek 0.3mm
- 1 wsuwka dla kabli zasilających (taka podwójna) - montowana w uchwycie bezpiecznika...
- 6 godzin
- 2 kawy
- 1 piwo
- jak ktoś pali - to pewnie parę fajek... 8-)
Orientacyjnie... ile TO kosztuje??? -
- czujniki 200, moduł 200, nadajniki 200, antena i kable 200, niespodziewane wydatki 200 :roll:
Schematy elektryczne...
Zaczynamy...
1) takich 3 żyłowych kabli potrzeba 4 sztuki... (6m, 6m, 5m, 3m, 1m), czujniki do kół, antena, moduł. Kable robimy sami wg. schematu.
Czujniki z zaworkami wtykamy w koła w jakiejś tam wulkanizacji. Zaworki powinny być nowe. Czujniki - w miarę świeże... (ich żywotność to max 120 miesięcy)
2) takie nadajniki indukcyjne - wtykamy w każde nadkole...
Po wymontowaniu koła i zdjęciu nadkola widzimy:
- lewy przód: zbiornik spryskiwaczy - to na nim jest miejsce na montaż
-prawy przód: obok niebieskiej gruchy podciśnienia - nie ma innych wystających śrubek - wybór jest tylko jeden.
-lewy i prawy tył: są gotowe wystające blachowkręty nieco ku tyłowi od środka nadkola - wybór jest prosty.
3) antena... w sedanie nad tylną szybą - po zdjęciu tego "ostatniego" paska podbitki dachu (wyczepiany) - tam też jest tylko jedno miejsce na uchwyt
4) kable... robione według schematu (po 3 żyły do każdego nadajnika i do anteny)
- kabel do anteny prowadzony prawym progiem za schowek pasażera (wykręcamy dziada wcześniej!)
- kabel od lewego przodu - za nadkolem jest esowaty plastik a za nim gumowy przepust z gumowymi dydkami - wybieramy jeden, obcinamy, przepuszczamy kabel do kabiny, dalej za (pod) deską za schowek (trzeba wykręcić osłonę kopyt pod kierą...)
- kabel od lewego tyłu- gumowy przepust do tyłu od amortyzatora. Kabel za osłonę bagażnika i dalej wiązką w lewym progu pod kierę - dalej z lewym przodem za schowek...
- kabel od prawego tyłu: ku tyłowi od amortyzatora jest przepust do bagażnika... - dalej z wiązką elektryczną prawym progiem za schowek...
- wtyczka modułu... - wpinamy 12 pinów od nadajników indukcyjnych, wpinamy masę (punkt masy za schowkiem), wpinamy 3 piny od anteny, 1 pin zasilania (do bezpiecznika 3, rządek numer 1), 2 piny od CANów (rozdzielnik 20 cm do góry )....
5) moduł
moduł se wtykamy w to wolne miejsce... (jak ktoś nie ma tam stera LWR - ja tam go nie mam )... jak ktoś wolnego miejsca nie ma - to "se" musi poszukać
klik - siedzi...
wpinamy wtyczkę i voila... :mrgreen:
6) komp i kodowanie
- rejestrujemy TPMS w can-gateway
- dodajemy opcję TPMS w liczniku
- dodajemy opcję TPMS wkanale 1 stera MMI
- kasujemy błędy, sprawdzamy poprawne kodowanie TPMS
- w car - tpms - inicjalizujemy układ, dajemy zapamiętaj (jakoś tak ) i mamy:
Pijemy kawę, palimy fajkę, sprzątamy auto, napawamy się swoim dziełem
Przejeżdżamy paredziesiąt metrów i widzimy że system się skalibrował:
Przejeżdżamy jak szatan na drugi koniec miasta (pojęcie względne... ) ... i widzimy:
Jesteśmy szczęśliwi jak dziecko :lol:
Planujemy coś nowego...
Dziękuję mojej dobrej duszy za wsparcie mentalne w trakcie montażu
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, 07:29 przez tmr, łącznie zmieniany 4 razy.
Wykonane mody :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Tmr swietna robota..gratuluje sterownik główny juz mam, teraz zaczynam kompletowac całą reszte..
Zastanawiam mnie tylko kiedy zaczniesz zmieniac przód i tył od wersji poliftowej?
Pozdrawiam
Zastanawiam mnie tylko kiedy zaczniesz zmieniac przód i tył od wersji poliftowej?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, 21:29 przez Zygi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.6 ADP 101KM
- Skrzynia: Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 2007
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Kawał dobrej roboty
Gdy bym nie miał TPMS zaraz bym sie za to brał :lol:
a tak przy okazji chciałem drugi komplecik czujników do kół zimowych
i poniżej 150zł za sztuke nie moge nic znaleść, może ktoś ma namiary...
znalazłem coś takiego po 30zł ale raczej nie podejdzie
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-pow ... 56930.html
pozdrawiam
Gdy bym nie miał TPMS zaraz bym sie za to brał :lol:
a tak przy okazji chciałem drugi komplecik czujników do kół zimowych
i poniżej 150zł za sztuke nie moge nic znaleść, może ktoś ma namiary...
znalazłem coś takiego po 30zł ale raczej nie podejdzie
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-pow ... 56930.html
pozdrawiam
- sir KENnY XVIII
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2015
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
Jeśli ktoś lubi czytać schematy to tutaj jest trochę info nt. typów TPMS stosowanych w Audi
tmr, Gratulacje!! Fajny bajer
Jaki masz rozmiar opon i felg?
IMHO, masz trochę niskie ciśnienie w oponkach i przez to po bokach Ci się szybko zetrą... ÂŚmiało zwiększ na 2,4 bar.
Ja mam 225/50/17 i przy rozgrzanych dmucham na 2,8 bar.
tmr, Gratulacje!! Fajny bajer
Jaki masz rozmiar opon i felg?
IMHO, masz trochę niskie ciśnienie w oponkach i przez to po bokach Ci się szybko zetrą... ÂŚmiało zwiększ na 2,4 bar.
Ja mam 225/50/17 i przy rozgrzanych dmucham na 2,8 bar.
tmr, Powiem tyle SZOK!
Szacun za czas jaki poswieciles!
Szacun za to ze ci sie chcialo wogole to zrobic i jeszcze tak dokaldnie opisac!
Tez bym sobie to zamontowal, ale przeraza mnie tez 6 godzin roboty. Bo auto trzeba miec w jednym paluszku aby wiedziec co i jak i gdzie, a do tego to jeszcze u mnie daleko!!
[ Dodano: 2010-10-26, 19:33 ]
tmr, a jeszcze pytanie jak rozumiec to: dla wersji 7K3 dla High MMI?: skad mam wiedziec jaki moduł głowny ma miec u mnie numerek
[ Dodano: 2010-10-26, 19:41 ]
Sprawdzilem te ceny na allegro przed chwila i czujniki 200, moduł 200, nadajniki po 100zl za sztuke czyli razem 400zl, antena 140zl i kable z wtyczkami 200 czyli razem wychodzi jakies -1000zl moze dobrze bylo by znalazec kogos co caly komplet ma n sprzedaz?
Szacun za czas jaki poswieciles!
Szacun za to ze ci sie chcialo wogole to zrobic i jeszcze tak dokaldnie opisac!
Tez bym sobie to zamontowal, ale przeraza mnie tez 6 godzin roboty. Bo auto trzeba miec w jednym paluszku aby wiedziec co i jak i gdzie, a do tego to jeszcze u mnie daleko!!
[ Dodano: 2010-10-26, 19:33 ]
tmr, a jeszcze pytanie jak rozumiec to: dla wersji 7K3 dla High MMI?: skad mam wiedziec jaki moduł głowny ma miec u mnie numerek
[ Dodano: 2010-10-26, 19:41 ]
Sprawdzilem te ceny na allegro przed chwila i czujniki 200, moduł 200, nadajniki po 100zl za sztuke czyli razem 400zl, antena 140zl i kable z wtyczkami 200 czyli razem wychodzi jakies -1000zl moze dobrze bylo by znalazec kogos co caly komplet ma n sprzedaz?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
trzymam kciuki - i jakby co - służę pomocąZygi pisze:Tmr swietna robota..gratuluje sterownik główny juz mam, teraz zaczynam kompletowac całą reszte..
Te felgi zimówki to 16". Opony standard 225/55R16M0NEER pisze:Jaki masz rozmiar opon i felg?
Ciśnienie faktycznie nieco niższe ale ja osobiście uwielbiam jazdę jak na pierzynie (a przy tym ciśnieniu autko na tych oponach już nie "łazi" po koleinach )
7K3 to kod obecności TPMS pracującego na 433MHz (czyli wersja europejska). Moduł główny - taki jak napisałemfenomenalny pisze: jak rozumiec to: dla wersji 7K3 dla High MMI?: skad mam wiedziec jaki moduł głowny ma miec u mnie numerek
To raczej ona zbiera sporą część info z czujników kół...szynszyl pisze:do czego służy antena montowana przy tylnej szybie bo nie kumam
Nadajniki w nadkolach służą identyfikacji czujnika/koła akurat w tym rodzaju systemu...
Dzięki Koledzy za miłe słowa
Zapewniam że wystarczy się dobrze uprzeć, a można zbudować w ogródku prom kosmiczny... Oczywiście żonę w takim układzie należałoby przerobić genetycznie na łosia który będzie pracował na części do owego promu... :lol:
Wykonane mody :
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
Oczywiście żonę w takim układzie należałoby przerobić genetycznie na łosia który będzie pracował na części do owego promu... :lol:[/quote]
No Tomek mam nadzieję, że żona jest fanką A6(z przeróżnymi modami) bo inaczej twój związek jest zagrożony...
Pełen szacunek dla Twojej wiedzy (podstawa to ta szkoła górnicza :-D )
Pozdrawiam
No Tomek mam nadzieję, że żona jest fanką A6(z przeróżnymi modami) bo inaczej twój związek jest zagrożony...
Pełen szacunek dla Twojej wiedzy (podstawa to ta szkoła górnicza :-D )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
doskonała analiza :lol:Bolekru pisze:No Tomek mam nadzieję, że żona jest fanką A6(z przeróżnymi modami) bo inaczej twój związek jest zagrożony...
jak to zwał, tak to zwał... 8-)Bolekru pisze:(podstawa to ta szkoła górnicza )
Wykonane mody :
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak