Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Hamulce a przyspieszenie

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Stn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Hamulce a przyspieszenie

Post autor: Stn » 13 lis 2014, 15:52

Panowie,
Występuje u mnie dziwne zjawisko. Zatrzymując się do 0 km/h i wciskając hamulec do oporu (tyle ile pozwala ogranicznik) auto żwawiej rusza i przyspiesza - chętniej się wkręca na obroty. Wystarczy wtedy, że lekko przyhamuję a auto trochę traci z wigoru. Do momentu, aż znów się nie zatrzymam i nie wcisnę hamulca na maxa. Może ktoś sprawdzić czy to jest norma i "ten typ tak ma" czy u mnie coś kuleje. Jeśli tak to co? vacu pompa? coś z heblami?
Z góry dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
kerad
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kerad » 14 lis 2014, 11:02

Stn pisze:Wystarczy wtedy, że lekko przyhamuję a auto trochę traci z wigoru. Do momentu, aż znów się nie zatrzymam i nie wcisnę hamulca na maxa.
Po czymś takim sprawdź, czy nie nagrzewają się felgi, jeśli tak to zacisk nie odpuszcza i auto jest mułowate.
Kiedy ostatnio wymieniałeś płyn hamulcowy? Jeżeli dawno, to może zbyt dużo w nim wody i jest mało sprężysty.

Stn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stn » 14 lis 2014, 14:18

Dzięki, sprawdzę felgi. Co do płynu to nie pamiętam kiedy wymieniałem. Może to oznaczać, że najwyższa pora na jego wymianę.

edit:
kerad dzięki za podpowiedź <okok> Jeśli ktoś miałby kiedyś podobny problem to rozwiązaniem jest wymiana płynu. Mój był w opłakanym stanie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja