Witam dzis zabrałem sie za wymiane czujnika abs od strony pasazera , starego zdemolowalem inaczej nie moglem wyciagnac , zalozylem nowy , wbilem leciutko młoteczkiem , podpiełem , przekrecilem zapłon bylo wszystko ok , abs i asr sie zapalal i gasł , bez błedów , ok zadowolony ruszylem na przejazdzke i po chwili zapalil sie znowu abs i ars , i teraz pytanie do was , jaka moze być przyczyna ? dodam ze jeszcze 2 dni temu wszystko grało i huczało zadnych bledow itp , padł czujnik wymienilem i nadal lipa po wymianie.
Audi A6 C5 2.4 to pacjent
Wymiana czujnika ABS nic nie pomogła
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam u mnie dziś po wymianie sterownika ABS zgasł wykrzyknik ale zapalił się ABS i ASR.
po skanie błędów wyskakuje
01044 - Control Module Incorrectly Coded
00285 - ABS Wheel Speed Sensor Front Right (G45) 30-00 - Open and short to B+
nie mam pojęcia dlaczego ten pierwszy przecież model pompy i sterownika zgadzają sie z numerami starej.
i tak zacznę pewnie od wymiany czujnika ale czy w przypadku uszkodzonego czujnika abs zapali się ASR i ABS?
czy zwracać sterownik na gwarancji rozruchowej?
po skanie błędów wyskakuje
01044 - Control Module Incorrectly Coded
00285 - ABS Wheel Speed Sensor Front Right (G45) 30-00 - Open and short to B+
nie mam pojęcia dlaczego ten pierwszy przecież model pompy i sterownika zgadzają sie z numerami starej.
i tak zacznę pewnie od wymiany czujnika ale czy w przypadku uszkodzonego czujnika abs zapali się ASR i ABS?
czy zwracać sterownik na gwarancji rozruchowej?
Kto ma miękkie serce, ten ma twardą d..e
-
- Forum Audi A6 / A7
właśnie nie spisałem gdyż nie mogłem się z nim nawet połączyć.
model sterownika 0273 004 358
MODEL POMPY 8E0 614 111 AH
po odczytaniu wszystkich danych programem VAG COM (może nie nadaje się do takich operacji)
komponent to; ABS/ASR 5.3 FRONT.
kodowanie mam 00011
a kod serwisu 00186
auto z roku 1998 skrzynie mam manualną czyli jeszcze bez magistrali can więc powinno być kodowanie 10. ale zmienić nie mogę gdyż wraca na 11
a co dalej nie mam pojęcia. Pozdrawiam i idę dalej męczyć google:)
Dodano: 28-11-2014 16:45
dobra sterownik ABS jakoś zakodowany (przynajmniej nie wyrzuca błedu 01044 - Control Module Incorrectly Coded ) tak ze operacja sie chyba powiodła
natomiast dalej palą sie kontrolki ASR i ABS i wyskakuje bład
00285 - ABS Wheel Speed Sensor Front Right (G45)
30-00 - Open and short to B+
i mam pytanie gdy czujnik ABS jest uszkodzony to czy obydwie kontrolki sie zapalają(ASR i ABS)?
model sterownika 0273 004 358
MODEL POMPY 8E0 614 111 AH
po odczytaniu wszystkich danych programem VAG COM (może nie nadaje się do takich operacji)
komponent to; ABS/ASR 5.3 FRONT.
kodowanie mam 00011
a kod serwisu 00186
auto z roku 1998 skrzynie mam manualną czyli jeszcze bez magistrali can więc powinno być kodowanie 10. ale zmienić nie mogę gdyż wraca na 11
a co dalej nie mam pojęcia. Pozdrawiam i idę dalej męczyć google:)
Dodano: 28-11-2014 16:45
dobra sterownik ABS jakoś zakodowany (przynajmniej nie wyrzuca błedu 01044 - Control Module Incorrectly Coded ) tak ze operacja sie chyba powiodła

natomiast dalej palą sie kontrolki ASR i ABS i wyskakuje bład
00285 - ABS Wheel Speed Sensor Front Right (G45)
30-00 - Open and short to B+
i mam pytanie gdy czujnik ABS jest uszkodzony to czy obydwie kontrolki sie zapalają(ASR i ABS)?
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Tak. Bo nie działają wtedy oba systemy.marcinzpolski pisze:i mam pytanie gdy czujnik ABS jest uszkodzony to czy obydwie kontrolki sie zapalają(ASR i ABS)?
Co do czujnika poczytaj tu: viewtopic.php?t=61208
-
- Forum Audi A6 / A7
xoslox, tak czytałem i muszę przyznać ze na podstawie twojego postu doszedłem do tego ze pompa uszkodzona tak ze
z kodowaniem miałem problem ale opisze jak zrobiłem może komuś się przyda.
Otóż pokrótce w sterowniku urwane były te dwa cieniutkie druciki zawiozłem do pana który naprawia TV nie przylutował a zrobił masakre. Dzieki niemu musiałem szukać nowego sterownika, gdy znalazłem trzeba było zakodować(a ze starą nie mogłem sie połaczyc) wziąłem ten uszkodzony sterownik cieniutki drucik i ze 2 godziny tak upychałem w tym żelu tak wierciłem i modziłem że udało się połączyć zczytałem kod przypisałem go nowemu sterownikowi wymiana czujnika i malina.

z kodowaniem miałem problem ale opisze jak zrobiłem może komuś się przyda.
Otóż pokrótce w sterowniku urwane były te dwa cieniutkie druciki zawiozłem do pana który naprawia TV nie przylutował a zrobił masakre. Dzieki niemu musiałem szukać nowego sterownika, gdy znalazłem trzeba było zakodować(a ze starą nie mogłem sie połaczyc) wziąłem ten uszkodzony sterownik cieniutki drucik i ze 2 godziny tak upychałem w tym żelu tak wierciłem i modziłem że udało się połączyć zczytałem kod przypisałem go nowemu sterownikowi wymiana czujnika i malina.