Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] woda w serwo

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
akbukowc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] woda w serwo

Post autor: akbukowc » 01 mar 2011, 21:26

Ostatnim czasem walczyłem z moimi hamulcami. Tarcze się grzały, hamulce nie odpuszczały. Ten topik jest szerzej opisywany tutaj. Po zabiegach tam opisanych nie miałem już problemów z hamulcami. Do czasu..........

Niedawno byłem na nartach w Austrii. Hotel wysoko w górach 1300 m.n.p.m. W takich warunkach mróz lubi przycisnąć. Wstaję pewnego słonecznego poranka (-10 st C w nocy może i więcej), odpalam autko, pakuję rodzinkę i rozpoczynam jazdę do innego ośrodka narciarskiego. Z mojego hotelu ostry zjazd na poziom ok 950 m.n.p.m. Jak to przy zjeździe z góry bywa, czasem trzeba hamować. Na pewnym zakręcie przyciskam pedał hamulca, a one tempo hamują (tak jakby wspomagania działało tylko troszeczkę) <szok> Nie znaczy, że nie hamowały, ale cisnąć trzeba było bardzo mocno. Cieplutko mi się w majtkach zrobiło <serducho>. Zwolniłem znacznie i wcześniej hamowałem. Z góry zjechałem i dojechałem gdzie trzeba. Jak autko się rozgrzało i postało, to hamulce i wspomaganie działały bez problemu.

Przy dniu powrotu do Polski w nocy znowu mrozy. Odpalam autko, naciskam pedał hamulca i słyszę brzdęk łamanego lodu gdzieś spod maski. Hamulec i wspomaganie działały, ale nie do końca dobrze. Jak przejechałem około 40 km i w środku się zagrzało, to hamulec wrócił do normy i był ostry jak brzytwa. Szczęśliwie dojechaliśmy do domu <kot>

Po przyjeździe wertuję forum, dokształcam się i wszystko wskazuje na to, że mam wodę w serwo, która zamarza i blokuje membranę. Po rozmrożeniu wody wszystko wraca do normy. Przy poprzednim topiku jeden z kolegów (kowal0502) wskazał na taką możliwość, ale po czynnościach, które zrobiłem wtedy hamulce działały dobrze i dlatego tego nie zdążyłem już sprawdzić, a zająłem się innymi sprawami (kąt wtrysku itd).

Teraz jak autko jest w garaży, to problemu nie ma i spokojnie sobie jadę gdzie trzeba. Mrozy siarczyste raczej będą za rok, ale wodę trzeba usunąć tak czy siak bo serwo zardzewieje od środka. Procedura ponoć jest prosta: rureczka odessanie wody, potem wlanie denaturatu i po jakimś czasie jego odessanie.

Moje pytanie, czy ktoś z kolegów już to robił i może dodać jakieś wskazówki oraz czy serwo ma jakiś odpływ takiej niechcianej wody, który np. w moim przypadku jest zatkany ?? Z której strony membrany ta woda może być ??

Obrazek

Awatar użytkownika
Fikus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fikus » 01 mar 2011, 21:39

ja tylko serwo wymieniłem,ale ta woda sie nie wzieła z nikad.Według wszelkich prawideł masz zapchany odpływ pod akumulatorem i serwem.Udroznij to bo i na nowym bedziesz miał niebawem to samo
sprawiedliwie,nie znaczy po równo

było
scorpio 2000 140KM
bmw 2000 150KM
a4 1.8t 150KM AEB
passat b5fl 1.9 170KM(zaokrąglone) AVF by ROGAL
jest
a6 2,8 193KM ALG

akbukowc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: akbukowc » 01 mar 2011, 21:55

Fikus,
Dzięki, to też przy okazji zrobię, bo i tak planowałem to zrobić, bo serwo musiało wodę jakoś zassać. Logicznie wygląda, że w podróży podczas deszczu, woda została zassana, a raczej woda z płynem ze spryskiwaczy, dlatego objawów nie ma przy -2 st (bo nie zamarza jeszcze), ale jest przy -10 st.
Parę miesięcy temu czyściłem mechanizm wycieraczek i musiałem kompa odkręcić. Sporo tam było brudów i liści. Wyssałem to odkurzaczem. Pod aku raczej odpływ mam drożny, a ten pod serwem to muszę najpierw zlokalizować, bo szczerze mówiąc nie wiem gdzie jest :)

Awatar użytkownika
Fikus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fikus » 01 mar 2011, 21:59

ja tez nie wiedziałem ze jst pod serwem.Tak mi sieprzynajmniej wydaje ze jest,bo miałem taki otwór koło serwa w kształcie fasolki ale juz zsamego wierzcu był zaklejony,to go poprostu udrozniłem wkrętakiem.No i narazie nie mam zadnych problemów.Jest pod serwem troche na lewo w strone akumulatora.Pozdrówki ,i spróbuj wody polac w otwór pod akumulatorem bo cos mi sie nie wydaje zeby sam odkurzacz pomógł,ja to pod ciśnieniem wywaliłem
sprawiedliwie,nie znaczy po równo

było
scorpio 2000 140KM
bmw 2000 150KM
a4 1.8t 150KM AEB
passat b5fl 1.9 170KM(zaokrąglone) AVF by ROGAL
jest
a6 2,8 193KM ALG

Awatar użytkownika
norbio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] woda w serwo

Post autor: norbio » 06 kwie 2011, 00:11

witam kolego,mam to samo w swoim aucie,też stało mi się to po nie drożnych odpływach jak się wody nazbierało,odpływy wyczyściłem ale problem został tych przerażająco twardych hamulców na mrozie,jeżeli ktoś wie co z tym zrobić proszę o pomoc.
norbioo

akbukowc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: akbukowc » 06 kwie 2011, 17:46

norbio,
Ale teraz też masz problem z twardym hamulcem ? Bo jak tak, to nie jest to problem wody w serwie, a bardziej nieszczelności w układzie podciśnienia.

Awatar użytkownika
norbio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: norbio » 06 kwie 2011, 22:25

nie mowa cały czas o mrozach,ale jak kolega mówił że serwo rdzewieje od wody to szkoda by było wywalać pieniądze w błoto.a ty doszedłeś w końcu co z tym zrobić?

już poczytałem,tu jest tego dużo http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=18296
norbioo

akbukowc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: akbukowc » 07 kwie 2011, 10:09

No niestety jeszcze nie czyściłem. Mrozy odpuściły, woda też mogła odparować. Autko w garażu. Czekałem na ciepłą sobotę i wtedy mam listę rzeczy do zrobienia: czyszczenie wszystkich odpływów, przepłukanie serwa i jeszcze parę innych rzeczy. Ciągle brakuje czasu :| ale może w tą sobotę mi się w końcu uda, to dam znać jak było.

Awatar użytkownika
norbio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: norbio » 07 kwie 2011, 10:27

z tym podwójnym serwem jest problem bo raczej trzeba rozbierać,jak sie wypompuje wode tylko z jednej bańki przedniej,to i tak w drugiej zostaje i ponoć jeszcze gorzej sie robi z hamulcami,ale to tylko to co wyczytałem z linku,sam sie zabieram za to za tydzień
norbioo

akbukowc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: akbukowc » 07 kwie 2011, 11:18

Ja wymyśliłem tak: jak będę miał odpływy całkowicie drożne, to nie powinno zasysać wody. Z jednej strony odessam, a z drugiej jak tam coś jest, to powinno przez lato odparować. Ważne, żeby nie zasysało nowej wody.
Przy okazji listwę przyszybia ładnie uszczelnię, bo jak ją kiedyś ściągałem, to straciła swoje pierwotne właściwości (niezbyt szczelnie przylega do szyby). Potraktuję ją silikonem.

pawel86r1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawel86r1 » 11 kwie 2014, 16:17

cześć mam pytanie czy może mi ktoś napisać lub przesłać jakieś fotki jak wymontować serwo. z góry dzięki.
problem z absem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja