Problem z kontrolką hamulców... Proszę o pomoc.
- ratowniq84
- Forum Audi A6 / A7
Problem z kontrolką hamulców... Proszę o pomoc.
Witam Koledzy.
Mam następujący problem:
Po włączeniu zapłonu na FISie zaczyna mrugać kontrolka hamulców - 3 razy wraz z trzykrotnym sygnałem dźwiękowym: "pip pip pip".
Nie dzieje się tak za każdym razem... W sumie to przez lato był spokój... W zimie też się tak działo, ale jak się zrobiło ciepło to problem zniknął... Teraz znowu zrobiło się troszkę chłodniej... w nocy jakieś 8-10 st C- i problem znowu powrócił... Z reguły zieje się tak, gdy auto dłużej stoi np. przez całą noc... I raczej tylko przy pierwszym uruchomieniu silnika pojawia się ten komunikat i znika...
Co to może być?
Proszę o pomoc.
Dzięki.
Filmik na Youtube z tą usterką:
Mam następujący problem:
Po włączeniu zapłonu na FISie zaczyna mrugać kontrolka hamulców - 3 razy wraz z trzykrotnym sygnałem dźwiękowym: "pip pip pip".
Nie dzieje się tak za każdym razem... W sumie to przez lato był spokój... W zimie też się tak działo, ale jak się zrobiło ciepło to problem zniknął... Teraz znowu zrobiło się troszkę chłodniej... w nocy jakieś 8-10 st C- i problem znowu powrócił... Z reguły zieje się tak, gdy auto dłużej stoi np. przez całą noc... I raczej tylko przy pierwszym uruchomieniu silnika pojawia się ten komunikat i znika...
Co to może być?
Proszę o pomoc.
Dzięki.
Filmik na Youtube z tą usterką:
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
ratowniq84, Poczytaj ten temat, może będzie Ci pomocny
viewtopic.php?p=623509
Nie napisałeś czy kontrolka jest czerwona czy żółta
viewtopic.php?p=623509
Nie napisałeś czy kontrolka jest czerwona czy żółta

Warsztat, naprawy Audi A6.
- ratowniq84
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Jak aku pada to na fisie po przekreceniu kluczyka wyskakuje czerwony wykrzyknik.
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Paliwo: Benzyna
O sprawności akumulatora nie decyduje wskazanie. Jest do tego specjalne urządzenie - tester. Napięcie możesz mieć 13-14 V bo alternator cały czas ładuje. Poza tym piszesz, że dzieje Ci się to po nocy i jak jest zimnej, dlatego sprawdź rano jak odpalasz do ilu spada wskazówka od pomiaru napięcia. A żeby wykluczyć czy to akumulator czy nie to podładuj swój przez noc prostownikiem i rano zamontuj i odpal. Albo jak masz możliwość podmień na 100% sprawny/nowy. Jak nie zapiszczy masz winowajce.ratowniq84 pisze:Akumulator sprawny jest... Pokazuje jakieś 13-14 Voltów...
Jak nie, będziesz szukał w układzie hamulcowym.
U mnie była ta sama historia, szukałem,kombinowałem z układem hamulcowym a po zmianie aku do dziś dnia spokój z porannym trzykrotnym "pipaniem".
- ratowniq84
- Forum Audi A6 / A7
- ratowniq84
- Forum Audi A6 / A7
Klocki i tarcze wymienione... Płyn jest dolany... Jest okey... Myślicie że może to być ten czujnik poziomu płynu hamulcowego? Ale problem jest tylko jak jest zimniej.... Nie za każdym razem... I tylko po dłuższym postoju... Może rzeczywiście to ten akumulator... I mimo sprawdzenia przez elektryka byłby winowajcą usterki..? 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Jeżeli razem z czerwonym wykrzyknikiem pali się również kontrolka zużycia okładzin(ta żółta) to może to być czujnik plynu hamulcowego,jeżeli pali się tylko czerwony wykrzyknik to raczej jest aku.Na zimno i po przestoju spada napięcie i pokazuje kontrolkę a w czasie jazdy jak go podładuje to znika.Miałem kiedyś przypadek że aku bylo trafione bo rozładowywało się szybko a jak niosłem do sklepu na gwarancję to naładowali i zmierzyli obciążeniowo i było OK a po nocy znowu rozwalony.
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Paliwo: Benzyna
Szkoda, że na filmiku nie wrzuciłeś wskazań Voltomierza przy odpalaniu. Byłoby od razu wiadomo czy to wina akumulatora. Ogólnie "czerwony wykrzyknik" jest następstwem padającego aku, a błąd bierze się dokładnie z modułu ABS - który przez 2 pierwsze sekundy po odpaleniu wykonuje proces autodiagnozy, w którym m.in. bada napięcie na pompie ABS. Ma być ono większe od 10,5 V. Jeżeli jest niższe informuje nas o tym. Jak ? Czerwonym wykrzyknikiem. Dlatego sprawdź orientacyjnie jak odpalasz do ilu spada wskazanie na Voltomierzu.
- ratowniq84
- Forum Audi A6 / A7