Zapomnialem dodac ze u mnie te Ferrodo Premier zeszkliły się od paru miesiecy i piszczą przy hamowaniu jak stary Jelcz
Na tył wrzucam wlasnie tarcze Textar i klocki ATE Ceramic. Zobacze co to za set bedzie i czy sie nada. Ale na przod to naprawde mam dylemat.......
Zeby tarcze wyrzucic juz przy pierwszej wymianie klockow to jakis dramat bo te Zimmermanny naprawde beda tragiczne, jak te klocki Ferrodo się zuzyją. Zostalo ich jeszcze na pare miesiecy.
Chyba wrzuce nastepnym razem gladkie ATE, tylko jakie klocki do tego wziac ?
[ Dodano: 2018-05-08, 00:07 ]
A co mozecie powiedziec o tarczach Brembo Max Line nacinane ? Ciekawi mnie ich skutecznosc i trwalosc oraz jakie klocki z nimi dobrze pracują.
Zamówiłem u Lewiana zestaw Textar Pro Plus oraz klocki Textar. Montaż w sobotę. Jest jakaś specjalna procedura układania/docierania w automacie?
PS; 600zł uważam za świetną cenę (choć w porównaniu do ceny kompletu do poprzedniego auta x2 :shock: jak powiem żonie, że chce sobie 18 lub 19 kupić to mnie wyprowadzi
To nie mów, tylko co tydzień zakładaj po jednym nowym kole i może nie zauważy .
Skrzynia nie ma żadnego znaczenia przy docieraniu hamulców. Po zamontowaniu należy kilkukrotnie delikatnie przyhamować z 70 km/h do 30 km/h, a później delikatnie z 100 km/h do 30 km/h. Pomiędzy seriami trzeba schłodzić hamulce, więc trochę drogi potrzeba. Oczywiście można jeździć tam i z powrotem . Po wstępnym dotarciu warto unikać gwałtownego hamowania przez kolejne 300-500 km. Potem można już deptać do woli .
Pogrzebałem trochę w necie i wybór padł na klocki EBC Yellow Stuff.Mają dobre opinie jeśli chodzi o agresywną jazdę i częste naciskanie na pedał hamulca. Czylo to co mi odpowiada. Jednak jeśli chodzi o tarcze to już EBC nie cieszy się takimi dobrymi opiniami. Ponoć gną się, jak każde inne a kosztują prawie 3x tyle co takie Textary czy ATE. Ktoś może podpowiedzieć czy klocki EBC będą się dobrze sprawować z np tarczami Textar Pro Bo nie uśmiecha mi się pakować ponad 1000 zł w tarcze, które i tak się zaraz skrzywią. Klocki jakie będą, takie będą, ale przynajmniej posłużą do końca, natomiast tarcze jak się skrzywią to już padlina z nich jest i kasa wyrzucona w błoto.
No i chwilowo stoję z robotą. Po założeniu nowych tarcz i klocków nie mogę dokręcić felg
Szwajcar założył od c6 na częściowo zużyte hamulce i mu pasowało, a mi teraz już nie, a mam coś takiego (16/7,5 et45)
W związku z czym zmuszony jestem do przyspieszonej wymiany felg na 18-19
Tylko zastanawiam się czy samo zmniejszenie et do np. 30 zda egzamin, czy nie trzeba także patrzeć na grubość ramion felg...
Address 02: Auto Trans Labels: 01V-927-156.LBL
Controller: 4B0 927 156 BB
Component: AG5 01V 2.4l5V RdW D14
Coding: 00000
Shop #: WSC 00000
VCID: 68A33BA31B6B
1 Fault Found:
00526 - Brake Light Switch-F
27-00 - Implausible Signal
-------------------------------------------------------------------------------
Address 03: ABS Brakes Labels: 8E0-614-111-ABS.LBL
Controller: 8E0 614 111 C
Component: ABS/ASR 5.3 FRONT D10
Coding: 00003
Shop #: WSC 45691
VCID: 1E4F5D7B89AF
1 Fault Found:
00285 - ABS Wheel Speed Sensor; Front Right (G45)
30-00 - Open or Short to Plus
Czyżbym źle podpiął jedną wtyczkę w prawym kole?
[ Dodano: 2018-05-22, 18:44 ]
Dobra, udało mi się do tego dojść - prawdopodobnie padł mi czujnik ABS w prawym kole. Mógł być już na wykończeniu, a zmiana tarcz i klocków dopełniła swego.
[ Dodano: 2018-05-23, 21:51 ]
Witam,
przednie tarcze i klocki wymieniłem, tylne miałem w planie w późniejszym czasie, ale niestety wypadło, że muszę jak najszybciej, bo prawa strona w tragicznym stanie - prawdopodobnie zaciął się tłoczek.
W zamiarze mam kupić tarcze z ATE oraz klocki z NK - co myślicie o takim zestawieniu?
Słyszałem dobre opinie o obu markach, są w przestępnych cenach.
Przednie tarcze mam z Mikody sportowe wentylowane nawiercane, klocki ATE - działają rewelacyjnie.
A tak wygląda sprawca problemu:
[ Komentarz dodany przez: mat1324: 2018-05-23, 21:55 ] Nie twórz nowych tematów, tylko pisz dalej w tym samym, gdy chodzi o ten sam problem .
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez stingear, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam, zamierzam się do wymiany tarcz i klocków hamulcowych na przód i tył. Macie jakieś propozycje? Na razie zastanawiałem się nad zakupem zestawu na przód klocki TRW Lucas i tarcze BOZARTO GTR - wentylowana podobny zestaw jak na zdjęciu
Co myślicie o takim zestawie? Ponoć jest spasowany do AUDI A6 C5 ALLROAD 2.5TDI V6 180KM QUATTRO
Jeżdżę już dwa tygodnie na Textar Pro Plus z klockami Textar i nie powiem, zero bicia, świetne hamowanie, wizualnie powłoka antykorozyjna też robi robotę ale jest jedno ale....przy dohamowaniu np. z pełzania jest pisk gdy hamulce są rozgrzane do temperatury roboczej. Przy ostrym hamowaniu, średnim itp. jest cisza. Tylko w samej końcowej fazie, powiedzmy z prędkości 3km/h pojawia się pisk. Układ docierany zgodnie z instrukcją Textar. Sprawdzałem klocki - nie są zeszklone, brak zatłuszczeń na powlekanych tarczach. Zaciski/miejsca styku były czyszczone i przesmarowane odpowiednim smarem od ATE. Na starych hamulcach mimo zużycia i brudu była cisza. Coś ktoś?
Wczoraj wyskoczył komunikat o kończących się klockach i z tarczami też nie za wesoło więc zdecydowałem się na zakup całego kompletu tył i przód. Tarcze zimmermann + klocki Frodo nada się?
Jestem zadowolony i troszeczkę zawiedziony z zestawu ferrodo (klocki) zimmerman (tarcze). Hamują bardzo dobrze (jako plus), ale często przy hamowaniu (<10km/h), słyszę pisk, a przy prędkościach ponad autostradowych (>=160 km/h) przy delikatnym hamowaniu czuję bicie (może to piasta, ale czemu przy tak dużej prędkości się to objawia?), a przy średnim to już chce wyrwać kierownicę. Ale i tak są lepsze, niż ATE.