Z postu powyżej: ferodo DS - 500 złDANIEL111 pisze:Ile płaciliście za klocki i tarcze do naszych aut?
tarcze zimermann 288 mm - 230 zł za szt.
Przy wymianie klocków trzeba jarzmo dokładnie wyczyścić z rdzy i syfu, szczególnie tam gdzie styka się klocek. Trzeba również wyczyścić i przesmarować prowadnice zacisku, sprawdzić czy gumki ochronne są całe. Dodatkowo zanim wciśniemy tłoczek polecam pod gumkę tłoczka zaaplikować specjalny smar do tłoczków (tubka jak super glue). Zapobiegnie to zapiekaniu się tłoczka i będzie swobodniej pracował.sneer pisze:ostatnio jak wymieniałem klocki z przodu (ATE) zauważyłem że okładzina wewnętrzna jest dwa razy cieĂąsza jak zewnętrzna zarówno na jednym jak i na drugim kole co by oznaczało że okładziny wew. ścierają się dwa razy szybciej jak zew. Szkoda bo te zew. całkiem grube jeszcze a klocki tanie nie są
Jeździłem do serwisów VW nie jeden raz i nie z jednym autem ale czegoś takiego wyszczególnionego na papierze ( spis wykonanych czynności )nie widziałem ani razu. Może Audi ma inne taktyki serwisowe niż VW chociaż wątpie.Zbyniek pisze:Takich rzeczy uczą w ASO. Przednie hamulce rozbieramy i czyścimy przy każdym przeglądzie olejowym, tylne co drugi przegląd.